Pod koniec miesiąca wybieram się z Drezna do Frankfurtu Oder. Znalazłem dobrą ofertę na stronie DB i zakupiłem Online-Ticket. Po czasie zauważyłem, że podróż powrotną mam EC 42 czyli BWE na odcinku Frankfurt Oder - Berlin Hbf.
Potem przyjrzałem się informacjom na ten temat, że w pociągu tym trzeba obowiązkowo wykupić miejscówkę. Problem w tym, że jak kupowałem na stronie DB, nie było na ten temat informacji (rezerwacja miejsca była opcjonalna).
I teraz moje pytania do was - czy miejscówki też obowiązują na odcinki w Niemczech? Czy brak miejscówki oznacza, że będę musiał ją u konduktora dokupić do biletu? A może całą trasę spędzę w korytarzu? Jestem ciekaw jak to wygląda...
Ja bym nie panikował
System sprzedaży DB "nie omija" rezerwacji obowiązkowych, dodatkowo w szczegółach RJ EC BWE jest zapis:
"Reservierungspflicht (Frankfurt(Oder) --> Warszawa Wschodnia)"
Udanej podróży!
IC to odblokuje, kiedy PLK "łaskawie" ustali i prześle do IC definitywny rozkład po 9 marca. Wcześniej nie ma co liczyć, że te pociągi pojawią się w polskim systemie rezerwacij. Z powrotem idzie kupić, bo rezerwacje przydzielają Niemcy, Austriacy itd. Takie cyrki są zawsze na te 2 miesiące przed korektami rozkładu. Czemu jest tak a nie inaczej to już nie odpowiem na to pytanie.
Info
odnośnie blokady sprzedaży biletów na połączenia międzynarodowe po 9/10 marca br., byłem dzisiaj w COK-u w Poznaniu, powiedzieli, że proszę dzwonić codziennie ,
oni nie mają żadnej informacji odnośnie terminu "zdjęcia" blokady, jak dostaną e-maila to bilety można będzie kupić, tak mi powiedziała kasjerka PIC-a
Czy, jadąc z Katowic do Berlina przesiadką w Warszawie (EIC "Ondraszek" + EIC "BWE") płacę za jeden bilet czy, dwa osobne? Kiedyś była taka możliwość czy, nadal tak jest?
Czy, jadąc z Katowic do Berlina przesiadką w Warszawie (EIC "Ondraszek" + EIC "BWE") płacę za jeden bilet czy, dwa osobne? Kiedyś była taka możliwość czy, nadal tak jest?
BTW wiadomo już coś na temat sprzedaży na pociągi z Polski od 9/10 marca ??
[ Dodano: 31-01-2014, 19:18 ] PaniLady, moższesz jeszcze jechać IC Bus(produkt Deutsche Bahn) z Krakowa przez Katowice do Berlina, cena od 29 euro bez BahnCard 25
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum