Czy są jakieś ograniczenia na kolejach DB od czerwca 2014 roku?
[ Dodano: 27-05-2014, 09:45 ]
Czy na trasie Frankfurt(Oder) - Berlin Hbf są honorowane bilety FIP... podobno obowiązuje taryfa... VBB
[ Dodano: 28-05-2014, 05:41 ]
Po wysłaniu zapytania e-mailowego do operatora VBB obsługującego trasę: Frankfurt(Oder) - Berlin Hbf Otrzymałem odpowiedź... Die FIP Karte wird innerhalb des VBB Tarifgebiets nicht als Bahncard anerkannt. Wniosek jest jeden NIE WSZYSTKIMI POCIĄGAMI PODRÓŻUJEMY PO NIEMCZECH... a linie obsługiwane przez DB AG to tylko pociągi pośpieszne i to nie zawsze
[ Dodano: 28-05-2014, 07:13 ]
Info ze strony DB po polsku... wyjątek BWE
Z taryfą VBB to nie byłbym do końca pewny. Pociągi są nadal obsługiwane przez DB (przynajmniej na trasie FFO-Berlin) więc dlaczego FIP miałby być nie uznawany? Na trasie Berlin-Angermuende też wedle wyszukiwarki jest taryfa VBB a nigdy nie miałem żadnych problemów jadąc tam pociągami DB na FIPie. Kolejna okazja do przetestowania będzie we wrześniu.
Tam gdzie przewoźnikiem jest DB to FIP są ważne. Frankfurt(O)- Berlin jeździ DB więc nie ma z tym problemu (tak było na pewno na wiosnę). Tam gdzie przewoźnikiem są inni prywatni operatorzy to FIP nie obowiązują (niekiedy można próbować-może się uda).
A gdzie można znaleźć info jaki przewoźnik obsługuje dany pociąg w Niemczech? Wybieram się we wrześniu na InnoTrans i też mnie nurtuje problem czym można a czym nie jechać na Fip-a.
A gdzie można znaleźć info jaki przewoźnik obsługuje dany pociąg w Niemczech? Wybieram się we wrześniu na InnoTrans i też mnie nurtuje problem czym można a czym nie jechać na Fip-a.
Jeżeli na inno-trans to można, zarówno BWE/BGE jak i DB Regio. Piszemy oczywiście o jeździe przez FFO lub Szczecin.
OT
Nie szkoda kuponów fip na ten przejazd ?
[ Dodano: 17-01-2015, 16:23 ]
Ludzie!Wyciągacie zbyt daleko idące wnioski,jak wiadomo we wszyskich większych aglomeracjach miejskich w Niemczech w pociągach DB Regio OPRÓCZ biletów DB a nie WYŁĄCZNIE obowiązują też bilety komunikacji miejskiej do określonej odległości od centrum miasta(dlatego też na bilet FIP można też jeździć s-bahnami-również w Berlinie).Ja mam natomiast inne pytanie,otóż na linii Goerlitz-Drezno zmienił się operator,zamiast DB jeździ tam Trilux(zapewne w związku tym PR-y na odcinku polskim skasowały 1-szą klasę w regioeksach jadących z Wrocławia do Drezna) i ciekaw jestem,czy nadal tam jest honorowany FIP.
[ Dodano: 17-01-2015, 16:47 ]
Najnowsza lista ograniczeń
[ Dodano: 05-07-2015, 16:58 ]
Wygląda na to że tym razem to ja "wyciągnąłem zbyt daleko idące wnioski",w strefach komunikacyjnych takich miast jak Berlin czy Drezno w s-bahnach czy poc. regionalnych są ważne bilety FIP ale karty zniżek już nie,miałem okazję się o tym przekonać jadąc z Bad Schandau do Drezna i,co ciekawe,bilet normalny na s-bahna kosztuje 6 EUR(FIP 50% nieważny),na eurocity,tu na odwrót, zintegrowane bilety komunikacyjne są nieważne,natomiast "połówka" na FIP- 5,25.
Restrictions Summer 2015.pdf Aktualna "sperrlista" DB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum