Czyli rozumiem że miejsce siedzące jest gwarantowane ?
Tak, łącznie z biletem masz rezerwację miejsca. Przy zakupie dwóch biletów w jednym momencie system sam przydziela miejsca w jednym przedziale.
Czyli na bilecie jest napisane jaki wagon/przedział/numer miejsca siedzącego ? Czy można to podglądnąć przed zapłaceniem za bilety ? A jesli można wybrać miejsca to jakie najlepiej wybrać,i macie jakiś sprawdzony sposób aby siedzieć koło siebie ?
gdzie za x podstawiasz cyfrę dziesiętną numeru miejsca.
Kupowałem dla siebie bilety ze 2 tygodnie temu. Pierw sobie obczaiłem jak będzie zestawiony pociąg, który mnie interesuje - TUTAJ.
Chciałem po prostu wiedzieć, jaki numer wagonu będzie miała jakaś dwójka. Potem to już z górki, wchodzę na stronę intercity, loguję się i kupuję pojedynczo każdy z biletów, z opcją wyboru konkretnego miejsca. Tu wpisywałem konkretny, wcześniej wybrany przeze mnie, numer wagonu i miejsce powiedzmy 45 (usytuowanie przy oknie, co mówi cyfra jedności), potem powtórzyłem cały proces kupna biletu na kolejny bilet, tym razem wybrałem miejsce 46 - analogicznie na przeciwko siebie dla drugiej osoby. Oczywiście każdy bilet opłacałem też pojedynczo.
Ah, tych biletów nie bookowałem po kolei - lecz jednocześnie (po wybraniu relacji i kliknięciu kup bilet, następnie po wybraniu miejsca siedzącego), przy oknie z wyborem zniżek i miejsc odświeżałem tą stronę w nowych kartach - wpisywałem odpowiednie numery wagonów i miejsc. To mi dało o tyle swobody, że "na już" mogłem sobie rotować rezerwacjami, jeżeli dane wybrane miejsce przeze mnie jest zajęte (bo akurat chciałem okna, a jezeli jedno miejsce było zajęte, to rezerwowałem kolejne miejsca).
Dzięki informacjom wyżej od kolegów z forum postanowiłem przetestować póki co system
I powiem tak ,działa to rewelacyjnie i bezproblemowo,robiłem to chwilę temu .
Chciałem zakupić 2 bilety wekendowe do Gdyni ,wpisałem że potrzebne mi 2 miejsca przy oknie ( bilety za tydzień ) ,bilety były,ale nie przy oknie,były w środku,system przydzielił w jednym przedziale z nr. 14 i 17 ,więc na przeciwko siebie ,jak próbowałem za 2 tygodnie też były ,i nawet przy oknie z nr.55 i 56 w jednym wagonie ,więc także koło siebie
Nie trzeba kupować osobno,a zanim zapłacimy widzimy jakie mamy miejsca kupując kilka biletów,ogólnie widzę że fajnie to działa,bilety były dostępne i nie trzeba czatować o 1 w nocy ,wystarczy z 2 tygodnie do przodu zarezerwować . Pewnie w Sierpniu skorzystam
Ja właśnie zakupiłem jeden bilet na 3 sierpnia ze Zbąszynka do Warszawy na "Zielonogórzanina".
Co prawda nie było już przy oknie w tej promocji ale korytarz też jest git:-)
Co prawda nie było już przy oknie w tej promocji ale korytarz też jest git:-)
Lekki offtop, uważam, na dłuższych trasach miejsce przy korytarzu jest nawet lepsze niż od okna, ponieważ można dowolnie wychodzić bez przeciskania się ze współpasażerami.
Witam . Nie chce mi się wertować całego tematu i mam do was prośbę . Te bilety obowiązują tylko w weekendy ? czy w każdy dzien bo chciał bym kupić dziewczynie na 4 sierpnia i to obowiązuje tylko przez internet czy w kasach ic normalnie moge zakupic
Nebbud Dzięki za odp i mam jeszcze jedno pytanie bilet z tej promocji jest przypisany na określone miejsce ? Bo ja zakupie w stacjonarnej kasie IC i nie chce żeby sie okazało że dziewczyna skorzysta z promocji i będzie siedziałą w 1 wagonie a ja w ostatnim jak będą przypisane miejsca
Nebbud Dzięki za odp i mam jeszcze jedno pytanie bilet z tej promocji jest przypisany na określone miejsce ? Bo ja zakupie w stacjonarnej kasie IC i nie chce żeby sie okazało że dziewczyna skorzysta z promocji i będzie siedziałą w 1 wagonie a ja w ostatnim jak będą przypisane miejsca
I tak będzie. Z moich obserwacji wynika ze te osoby z biletami po 29 zł sa zapakowane do jednego przedziału. Jak jechałęm ostatnio to siedziało osiem osób w przedziale z biletami z promocji a w pozostałych przedziałach po jednej osobie.
mario72, Tu wpisywałem konkretny, wcześniej wybrany przeze mnie, numer wagonu i miejsce powiedzmy 45 (usytuowanie przy oknie, co mówi cyfra jedności), potem powtórzyłem cały proces kupna biletu na kolejny bilet, tym razem wybrałem miejsce 46 - analogicznie na przeciwko siebie dla drugiej osoby.
Mi się wczoraj nie udało. O ile rezerwacja nr 15 i 16 w każdym wagonie byłaby teoretycznie możliwa (gdyby te miejsca nie były już zarezerwowane), o tyle kombinacja z dalszymi numerami (25-26, 35-36 itd.) skutkowała błędem systemu - coś w stylu "błędna kombinacja klasy, wagonu i/lub miejsca" . I blokada po 5 razach...
O ile rezerwacja nr 15 i 16 w każdym wagonie byłaby teoretycznie możliwa (gdyby te miejsca nie były już zarezerwowane), o tyle kombinacja z dalszymi numerami (25-26, 35-36 itd.) skutkowała błędem systemu - coś w stylu "błędna kombinacja klasy, wagonu i/lub miejsca" . I blokada po 5 razach...
To bardzo częste, ten ich system rezerwacji to totalna padaka, już nie mówię że nie można kupić naraz kilku biletów o różnych ulgach i trzeba liczyć że Cię usadowi przy dziecku, co wcale nie zawsze jest pewne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum