Chciałem kupić bilet na trasę Wałbrzych - Poznań z przesiadką (8 min) tzn.:
1) Wałbrzych - Wrocław (TLK) 70km
2) Wrocław - Poznań przez Leszno (TLK) 165km.
Przez internet zapłacę za dwa osobne bilety. Czy aktualnie da się zsumować km by było taniej? Przy czym odc. Wro-Poz to teraz trasa na "bilet relacyjny".
Czy ma znaczenie, że pomiędzy tymi stacjami jeździ jedna TLK bezpośrednio, ale nie przez Leszno tylko Ostrów?
Niestety, system internetowy PKP IC jest na tyle durny że nie da się kupić biletów na podróż z przesiadką. Musiałbyś taki bilet (na całą podróż Wałbrzych-Poznań) kupić w kasie, co wyjdzie taniej niż dwa oddzielne kupione przez neta.
Dokładnie, kup w kasie, bo wtedy płacisz za km i nie liczy Ci dwóch osobnych biletów tak jak w systemie.
W kasie zapłacisz: 2 kl. 52,00 zł, 1 kl. 78,00 zł. A kupując 15 dni wcześniej zapłacisz za 2 kl. 36,40 zł w ofercie "Wcześniej".
Dzięki. Co do Karkonoszy, to nie mam zbędnych 6godz. 40 min )) Okazało się, że kilka dni temu zlikwidowano kasy intercity w Wałbrzychu (Miasto) i kupiłem bilet u konduktora.
Powiedział mi, że jeśli koniecznie chcę kupić bilet przez internet, np. gdy będę wracać, to muszę tylko na pierwszy odcinek, a potem prosić o adnotację Dalej i cena wyjdzie ta sama (52 zł).
Ale mam następne pytanie. Co gdybym wybrał połączenie TLK + EIC na ww. trasie oraz na powrotnej? Jak kupić najtańszy bilet?
Dzięki za info. Ale "parę zł różnicy"? Próbowałem wdrożyć się w cenniki i jedyne co znalazłem to http://intercity.pl/pl/dokumenty/Przepisy%20i%20taryfy/BIP/Cennik%20us%C5%82ug%20(zm%20nr%209)03.pdf
i tam Tabela nr 3 - DOPŁATY DO BILETÓW NORMALNYCH w razie zmiany klasy wagonu i kategorii pociągu - Ceny biletów za przejście z kl. 2 TLK do kl. 2 poc. EIC.
Wg niej za 165 km zapłacić należy 51 zł.
No wcale nie taka "niewielka". Z reguły cena EIC to 2xTLK. A jak wiadomo cena na krótsze odcinki jest niewiele niższa niż na długie, to wychodzi że będzie to jakieś pi razy drzwi 40% więcej.
Także planuje podróż z przesiadka (tlk + tlk) wiec podczepię się pod temat. Planuje jechać z Kalisza do Krakowa z przesiada w Wwa Zach. Rozumiem, że bilet jest ważny 24godziny i jak wyjadę, powiedzmy we wtorek popołudniu z Kalisza(ok 15:00), to mogę na noc zostać w wwa i pojechać jakimś pociągiem do krk w środę do południa, ważne tylko żebym do Krk dotarła przed 15:00??
dziz, dokładnie, musisz dojechać do Krakowa przed 15:00 a z Warszawy możesz najpóźniej pojechać o 10:31 TLK "Korczak". Ewentualnie ja bym wolał o 16:40 z Kalisza do Warszawy TLK i na drugi dzień jechać EIC "Norwid" o 12:28. TLK + EIC też płacisz za jeden bilet tzn. za km.
_________________ fb: podróże koleją. Zdjęcia, ciekawostki z podróży
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum