taka mała notatka z godz. 01.41 21.02.2015 : poc nr.83200 Przemyślanin , miejsce Kępno , do kierownika pociągu zgłosił się podróżny , który został okradziony przez nieznanych sprawców na odcinku Poznań Gł. - Kępno . Skradziono 3 tysiące złotych, 200 EURO i 2 karty do bankomatu . PATROL SOK W POCIĄGU podróżni zgłoszą kradzież do Policji po zakończeniu podróży na st. Kielce .
Czy to jest Szanowni Państwo jakaś farsa ?!
Ja rozumiem , że w tych czasach wożenie gotówki to conajmniej lekkomyślność !
Ja rozumiem , że trzeba być ostrożnym , nie spać itd.
Ale na pewno nie zrozumiem sensu przejazdu tego patrolu SOK !!!
I na pewno nikt nie jest mnie w stanie przekonać , że jadący tym pociągiem patrol nie wiedział o ,,pracy'' tzw. osób niepożądanych !!!
Resztę wniosków możemy wyciągnąć sami !!!
Do nie dawna w Krakowie na ulicy Rydla przy przejeździe kolejowym za nastawnią chował się samochód z funkcjonariuszami SOK i drugi z funkcjonariuszami policji. Po co? Aby czatować na osoby, które przeszły przy zamkniętych szlabanach i wlepiać im mandaty (a w tym miejscu przejazd bywa dłuuugo zamknięty). Obecnie nie stoją, bo ze względu na prace budowlane jest tam ciasno i błotniście.
A więc zamiast tych kilku funkcjonariuszy wysłać w kilka miejsc do faktycznej ochrony przed przestępcami, którzy mogą okraść podróżnych, ukraść ładunek z pociągu lub co gorsza zdemontować fragment infrastruktury SRK - wysyła się ich od ściągania haraczu dla władzy.
I po to właśnie w Polsce jest SOK!
taka mała notatka z godz. 01.41 21.02.2015 : poc nr.83200 Przemyślanin , miejsce Kępno , do kierownika pociągu zgłosił się podróżny , który został okradziony przez nieznanych sprawców na odcinku Poznań Gł. - Kępno . Skradziono 3 tysiące złotych, 200 EURO i 2 karty do bankomatu . PATROL SOK W POCIĄGU podróżni zgłoszą kradzież do Policji po zakończeniu podróży na st. Kielce .
Czy to jest Szanowni Państwo jakaś farsa ?!
Ja rozumiem , że w tych czasach wożenie gotówki to conajmniej lekkomyślność !
Ja rozumiem , że trzeba być ostrożnym , nie spać itd.
Ale na pewno nie zrozumiem sensu przejazdu tego patrolu SOK !!!
I na pewno nikt nie jest mnie w stanie przekonać , że jadący tym pociągiem patrol nie wiedział o ,,pracy'' tzw. osób niepożądanych !!!
Resztę wniosków możemy wyciągnąć sami !!!
Tyle kasy to nie było podróżnego stać na wagon sypialny? Ja już wolę dopłacić do sypialnego i jechać spokojnie, być wyspanym i czystym. A nie ... masakra.
A to co Twoim zdaniem, mają stać przy każdym śpiącym podróżnym i pilnować jego pieniędzy?
I jeszcze jedno. Pociąg z Poznania do Kępna jedzie około 2 godz., nie wiem skąd jechał SOK, ale mogło być tak,że sokiści wsiedli w Ostrowie,a złodzieje obrobili gościa na odcinku Środa - Jarocin i tam wysiedli lub Jarocin - Ostrów więc kogo mieli szukać?
Nebbud,
Dokładnie, nie jestem w stanie zrozumieć ludzi wracających z pracy wielomiesięcznej z tysiącami euro i pijącymi sobie piwko z obcymi osobami na składzie albo na dworcu zamiast dokupić tanią kuszetkę, albo nawet w pierwszym lepszym punkcie Western union"" puścić samemu sobie przelew do kraju
Dzisiaj nie będzie miło, gdyż na tapetę wezmę instytucję obywatelsko zbędną. Straż Ochrony Kolei, bo o niej mowa, to twór, którego celem jest maksymalne zniechęcenie ludzi do korzystania z transportu pociągiem, a dworce - kiedyś równie kluczowe dla miasta, co rynek na starówce - dzięki ich „pomocy” stały się molochami nieprzyjaznymi podróżnym.
Zmniejsza się liczba przestępstw na kolei – wynika z danych Straży Ochrony Kolei. Przez pięć miesięcy w całej Polsce strażnicy zarejestrowali 226 różnego rodzaju przestępstw, o 23 proc. mniej niż w tym samym okresie 2014 roku.
Straż Ochrony Kolei kupiła luksusowe Land Rovery. Będą nieoznakowane
Land Rover Defender II - trzy takie luksusowe SUV-y zakupiła za milion złotych Straż Ochrony Kolei (SOK). Uprzywilejowane, choć nieoznakowane samochody trafiły do funkcjonariuszy z Warszawy, Lublina i Przemyśla. Obecnie w użytkowaniu Straży Ochrony Kolei znajduje się blisko 300 samochodów służbowych, w tym np. Mitsubishi L200, Toyota RAV4 czy Volkswagen Passat i Skoda Superb.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum