Odswiezam pytanie Snajpera
Czy mozna jechac na Europa-Spezial Polen Kiepurą z Polski do Niemiec? Komus sie "udalo"?
W warunkach na stronie PICu jest, ze nie mozna. Ale bahn.de pozwolil na wybor biletów w tej taryfie (konta jeszcze tam nie mam wiec nie probowalem zamawiac).
mam pytanie dotyczące oferty Europa-Special Polen na DB, czy bilety dotyczące tej oferty można nabyć w kasach międzynarodowych PKP InterCity w Polsce lub wyznaczonych kasach PR? Jeżeli tak, jak wygląda sprawa z miejscówką w pociągach ICE/IC/EC, mają wgląd do systemu rezerwacyjnego DB?
Dlaczego nie można nabyć miejscówki dla pociągów bezpośrednich ICE z Monachium do Berlina i z powrotem, na terminy od połowy marca? Wiecie może co na ten temat?
mam pytanie dotyczące oferty Europa-Special Polen na DB, czy bilety dotyczące tej oferty można nabyć w kasach międzynarodowych PKP InterCity w Polsce lub wyznaczonych kasach PR? Jeżeli tak, jak wygląda sprawa z miejscówką w pociągach ICE/IC/EC, mają wgląd do systemu rezerwacyjnego DB?
Bilety w ramach oferty Europa-Spezial można nabyć jedynie z DB. W kasach PKP Intercity można kupić bilety w ramach ofert promocyjnych: BWE/BGE Specjal (do/z Berlina; też w internecie) oraz 'Sparpreis 25 Niemcy'. Szczegóły tutaj.
W kasach Intercity można też kupić bilety w normalnych cenach.
Sprzedając bilety na trasy w Niemczech Intercity wystawia też miejscówki.
Darthlol napisał/a:
Dlaczego nie można nabyć miejscówki dla pociągów bezpośrednich ICE z Monachium do Berlina i z powrotem, na terminy od połowy marca? Wiecie może co na ten temat?
Rzeczywiście jest problem na bahn.de. W poniedziałek sprawdzę, czy system DB w naszym biurze pozwala to zrobić dla terminów po 15.03.2104.
na odcinku Goerlitz-Drezno zmienił się przewoźnik; nowy, prywatny uznaje bilety landowe DB; wobec czego mam pytanie :
Czy nadal na stacji funkcjonują biletomaty DB? (jak również na stacjach pośrednich) - nie ma już pociągów DB to pewnie zlikwidują swoje maszyny albo odsprzedadzą
Jaka jest możliwość nabycia biletu landowego? 4 rano więc w centrum kasowym bez szans
Na linii Lipsk-Saalfeld widziałem, że konduktor wyciągał z plecaka maszynkę i coś sprzedawał a na pokładzie funkcjonował biletomat prywaciarza.
uzupełnienie biletomatów DB już nie ma na całej trasie z Goerlitz do Drezna (są od Radeberga ale tam jest już strefa VVO oraz pociągi DB; w sobotę w pierwszym pociągu do Drezna obsługi konduktorskiej brak - kilka osób leciało później do biletomatów w Dreźnie aby zdążyć na przesiadki
skoro nie ma maszyny do sprzedaży biletów to jest taki bonus - w Niemczech są dobre przesiadki więc to tłumaczy bieganinę; na podłodze są świeże płytki więc demontaż biletomatów nastąpił pewnie po świętach; gdybym to tylko ja miał taki kłopot to nie byłoby dziwne ale tę bieganinę uprawiali rodowici mieszkańcy (akurat na Neustadt to było kilka osób a reszta musiała kupić na głównym dworcu); w pociągu są informacje na temat honorowania biletów - czytelnie, jako wykresy słupkowe/pasmowe - ale tylko przy biletach do Liberca jest adnotacja o sprzedaży "na pokładzie" pociągu
Trasa z Niemiec do Polski. Myślę na tym, by kupić bilet niemiecki do Frankfurtu nad Odrą i polski od Rzepina, przy czym przejazd albo od Berlina, albo od Frankfurtu odbywałby się BWE.
Jak wygląda kwestia odcinka Frankfurt-Rzepin? To prawda, że już we Frankfurcie wysiadają konduktorzy niemieccy, a wsiadają polscy, przy czym ja mam prawo kupić bilet u konduktora od samej granicy, a polski konduktor bilet może wystawić dopiero od Rzepina, dzięki czemu przejeżdżam ten odcinek za darmo?
Czy przejadę tę trasę w całości na tym Brandenburg-Berlin-Ticket za 29E?
[ Dodano: 05-02-2016, 14:56 ]
Odpowiem sam, dla potomnych: tak, można, choć konduktorka w PR będzie wciskać, że trzeba zapłacić przejściówkę Zasieki-granica-Forst za 10zł od osoby (bo w jej rozpisce ten Brandenburg-Berlin Ticket nie upoważnia do jazdy na tym odc. za darmo), natomiast ja odpaliłem stronkę DB, pokazałem plik PDF z warunkami biletu i tam jak byk stoi, że upoważnia do jazdy na tym odcinku. Nie wiem kto miał rację, ale koniec końców nie musieliśmy nic płacić. Od Legnicy do Schonefeld 5h jazdy z przesiadkami, ale przy 5 osobach cena naprawdę interesująca 10zł studencki z Legnicy do granicy (Zasieki) + niecałe 6E za granica-Berlin, gdzie jesteśmy w Berlinie około 11:30 i można jeszcze na tym bilecie przejechać wiele dalej Lub też mieć komunikację miejską za darmo do końca dnia.
Witam. Czy jest jakaś oferta na połączenia przygraniczne z CH? Na stronie DB nie mogę nic znaleźć. Coś w rodzaju biletu na określona liczbę przejazdów lub ważny na określą ilość dni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum