Wysłany: 11-03-2015, 19:31 Jak rozpoznać semafor wjazdowy od wyjazdowego
Cześć ostatnio musiałem zrobić projekt stacji do technikum i według instrukcji umieściłem je w pewnym miejscu, ale idąc na stacje tu gdzie mieszkam we Włoszczowej nie umiem się połapać gdzie są semafory wjazdowe a gdzie wyjazdowe. może mi ktoś pod powiedzieć jak je w najprostszy logiczny sposób rozpoznać?
[ Dodano: 11-03-2015, 19:39 ]
czy patrzenie na semafor i nazywanie go wjazdowym/ wyjazdowym według oznaczenia jest prawidłowe?
Ze względu na przeznaczenie ruchowe rozróźnia się semafory:
wjazdowe M, K, S.
wyjazdowe E, F, U, P, R.
odstępowe (służące do osłony następnego odstępu) A, B.
drogowskazowe (stosowane na stacjach o złożonym układzie torowym) L, T.
semafory A B U F itd... są nazwane w kolejności od początku linii narastająco jak kilometraż ( semafor A leży bliżej początku linii a semafor T leży bliżej końca lini) w tym wypadku semafor A jest od strony Warszawy?
Semafory wjazdowe osłaniają zwrotnice, przez które pociąg wjeżdża na stacje
Semafory wyjazdowe osłaniają zwrotnice (są przed nimi), przez które pociąg musi przejechać aby wjechać na szlak/ na tory gdzie już nie ma rozjazdów.
Wyobraź sobie że twoja stacja we Włoszczowej to takie podwórko z dwoma bramami. Semafory wjazdowe przekazują informację o tym czy możesz lub nie wjechać na te podwórko.
Semafory wyjazdowe pozwalają lub nie wyjechać z tego podwórka.
A po to by dyżurny i maszyniści wiedzieli z jakim semaforem mają do czynienia oznacza się je z reguły literami zaczynając od semaforów wjazdowych z jednej strony stacji a kończąc na wjazdowych z drugiej.
Semafory oznacza się dużymi literami, ale czasem na większych stacjach ( choć nie zawsze) literowemu oznaczeniu towarzyszy cyfra (oznaczenie literowo cyfrowe)cyfra z reguły oznacza numer toru przy którym stoi semafor, zdarza się czasem że na stacji jest kilka semaforów z literka np: H więc dodatkowo podaje się numer toru przy którym stoi.
co do małej literki m - w mianowniku oznaczenia- dotyczą semaforów które mogą przekazywać sygnały ważne dla manewrów.
np: dla małej stacji na linii dwutorowej semafory będą oznaczone mniej więcej tak:
Patrząc od początku linii
semafory wjazdowe A, B,
semafory wyjazdowe C/m, D/m, E, F4/m, F6/m
semafory wyjazdowe H6/m, H4/m, I/m, J/m, K/m,
semafory wjazdowe L, M
Wjazdowy swieci w strone szlaku, wyjazdowy w strone stacji. Po drugie wjazdowe spotykasz na szlaku eyjazdowe w stacji, w zasadzie nie rozumiem zagadnienia zachowanie poza jednym przypadkiem nie rozni sie.
_________________ Ignorancja znacznie częściej wywołuje uczucie pewności siebie niż wiedza.
Tor 4 semafor E2 kierunek Ludynia
Tor 2 semafor D kierunek Ludynia
Tor 1 semafor K kierunek Czarnca
Tor 3 semafor L2 kierunek Czarnca
Tor 5 semafor M2 kierunek Czarnca
_________________ Ja też nie jechałem pociągiem z Warszawy do Łodzi przez Skierniewice, zawsze jechałem przez Radom.
LoloPendolo -Usunięty- Gość
Wysłany: 12-03-2015, 16:14
Na chłopski rozum:
Niebieskie tło: STACJA
A: Semafory Wjazdowe (które pozwalają na wjazd na stacje)
B: Semafory WYjazdowe (Pozwalają opuścić stacje)
Odnośnie oznaczeń...
Nie patrz na jakieś literki, które są pod semaforem, bo one nic Ci nie mówią, który jest wjazdowy, a który wyjazdowy. We włoszczowej może być oznaczony jako G, a w jakiejś "pipidówie" może być oznaczony jako W.
Muszą mieć Swoje Nazwy literowe, żeby było wiadomo, który to który.
Wyobraź sobie, że w którymś spali się żarówka. I co? Dyżurny będzie wołał, że spaliła się, w semaforze: "trzecim po lewej, przy tej sośnie, na której niema igieł"? Po to mają oznakowania literowe. Ale one NIC CI NIE MÓWIĄ.
Wyobraź sobie, że w którymś spali się żarówka. I co? Dyżurny będzie wołał, że spaliła się, w semaforze: "trzecim po lewej, przy tej sośnie, na której niema igieł"?
Mechaniku i zjeżdżamy na mycie, jedziemy na tor 33 jest to 2 od płotu pomiędzy Kiblem a Edkiem, ręczną musisz sobie zrobić bo ułożona jest na Edka. Wajcha znajduję się za przejazdem w płocie i musisz skierować ją na tory. ;p
_________________ Ja też nie jechałem pociągiem z Warszawy do Łodzi przez Skierniewice, zawsze jechałem przez Radom.
Nie analizowałem teraz tego a czy przypadkiem na stacyjnych jest wskaźnik W24?
LoloPendolo -Usunięty- Gość
Wysłany: 12-03-2015, 19:20
Droznik, dokładnie
Dominik333, masz racje. Wskaźnik W24, jest umieszczany, tylko na semaforze wyjazdowym, ALE tym też się nie kieruj!!! Ostatnio w Łazach zamontowano je na wjazdowych i drogowskazowych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum