Wysłany: 30-01-2015, 17:58 Inwazja Biedronek na dworce
Już wkrótce na warszawskim Dworcu Centralnym pojawi się kolejny sieciowy najemca. Tym razem podróżni będą mogli skorzystać z szerokiej oferty spożywczo-przemysłowej, jaką zaoferuje im sklep Biedronka.
Lokal zostanie otwarty na poziomie antresoli zachodniej, nadając tym samym nową funkcję niezagospodarowanej dotychczas części dworca. Powierzchnia sklepu wyniesie ponad 900 mkw., co oznacza, że będzie to największa Biedronka funkcjonująca na terenie dworca kolejowego. Obecnie sklepy sieci działają już w obiektach Kraków Główny i Warszawa Wschodnia, a wkrótce uruchomione zostaną również na dworcach Wrocław Główny i Poznań Główny.
- Poziom komercjalizacji powierzchni na Dworcu Centralnym jest coraz wyższy. Obecnie wynajęto tam już niemal wszystkie dostępne lokale – mówi Małgorzata Szychułda, dyrektor Departamentu Komercjalizacji PKP S.A. – Sklep Biedronka dodatkowo zwiększy ofertę handlowo-usługową, która już teraz dostępna jest na dworcu, a podróżni i mieszkańcy Warszawy zyskają dodatkowe miejsce, aby w ścisłym centrum miasta zrobić codzienne zakupy – dodaje.
Biedronka to jedyna zagraniczna sieć sklepów, która w Polsce płaci podatki. Wszystkie inne zagraniczne sieci supermarketów oficjalnie przynoszą straty (czytaj: zyski wyprowadzają za granicę do centrali) i nie płacą w Polsce podatku dochodowego (CIT).
Warto dodać, że od kwietnia 2014 minimalne wynagrodzenie w Biedronce wynosi 2000 zł. To kwota o ok. 20 proc. większa od krajowej płacy minimalnej.
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
W Poznaniu na dworcu głównym Biedronka działa więcej niż 5 lat, co więcej - jest otwierana szybciej niż "wolnostojące" sklepy tej sieci (o 06:00). Jakoś nie słyszałem narzekań, sam w niej robiłem szybkie zakupy przesiadając się między pociągami, sklep też nigdy nie był pusty.
_________________ Gdyby cały beton PKP przerobić na podkłady, to można by zmodernizować wszystkie czynne szlaki
Przynajmniej na zakupy blisko przed podróżą i po podróży
Ja z Biedronką na dworcu spotkałem się jedynie na nowym krakowskim dworcu i byłem mega zaskoczony : w tym królestwie ładnych kafejek, sklepików i tego rodzaju przybytków z paskarskimi cenami (mala woda mineralna minimum 2 zł) znalazłem biedronkę w wersji mini z biedronkowymi cenami - przysłowiowa mała woda mineralna za kilkadziesiąt groszy.
Minimalistyczna Biedronka na Dworcu Centralnym w Warszawie
Zamiast krzykliwego logo z owadem - prosty, biały napis na czarnym tle. Tak z zewnątrz prezentuje się sklep sieci Biedronka otwarty na warszawskim Dworcu Centralnym. Warunkiem włączenia go w kompleks było wpasowanie identyfikacji sklepu w architekturę dworca. Market liczący niemal 700 m2 mieści się na dworcowej antresoli.
Mi to wcale nie przeszkadza, że na dworcu będą biedronki. Zawsze będzie można zrobić zakupy potrzebne na dłuższą podróż, nie trzeba będzie szukać innych sklepów. Myślę, że pasażerowie powinni być zadowoleni.
Biedronka otworzy się także w holu głównym wrocławskiego dworca. Mam nadzieję, że wystrój i logo będą podobne (z wiadomych przyczyn) do tych w Warszawie Centralnej.
Ja również nie mam nic przeciwko Biedronkom na dworcach - można przed podróżą (albo po) kupić jedzonko w normalnej cenie, bo w innych punktach są mocno przesadzone ceny.
Tematem dnia jest odznaczenie. Konkretnie Krzyża Kawalerskiego Orderu Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej dyrektorowi operacyjnemu Grupy Jeronimo Martins. Tak, to ci od Biedronki. Długo myślałam nad tym jak to skomentować. Bo napisać, że ktoś w PO ma gówno zamiast mózgu to zdecydowanie za mało!
I tylko jedna osoba w medialnym ścieku broni tej decyzji... Nie, nikt z GóWna. Funkcjonariusz Sikora z parówek. Ale on poparłby platformerską decyzję, nawet gdyby kazali mu wymordować własną rodzinę.
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum