Poszukuję schematu obwodu elektrycznego napędu 18D. Mile widziane również ogólne schematy blokowe. Interesuje mnie przede wszystkim wykorzystanie zasobnika energii w tej lokomotywie. Z góry dziękuję za pomoc.
Zasobnik służy do jazdy akumulatorowej tej lokomotywy, w ogóle jest ona dziwna. Przecież lokomotywa spalinowa jest niezależna od sieci trakcyjnej tak czy siak, więc po co jeszcze jazda akumulatorowa? Chyba, że chodzi o zadymienie.
_________________ PLK - Pazerne Likwidatorstwo Kolei
Polecam artykuł z magazynu KZA 06/2011 s.34-39 na temat hybrydowych układów napędowych w lokomotywach spalinowych. Jest tam wytłumaczone jaki sens ma zasobnik energii w spalinowozach. W dalszym ciągu poszukuję schematów obwodów elektrycznych napędów, wykorzystujących zasobnik energii. Interesuje mnie nie tylko 18D, ale wszystkie inne pojazdy używane w świecie na kolei, wyposażone w ten system. Nie wiem czy w Polsce są jeszcze jakieś inne eksploatowane. Jeśli są to również proszę o informacje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum