Wysłany: 02-03-2015, 15:14 Kolejarze z PR zapowiadają strajk
Kolejarze grożą strajkiem w przypadku zwolnień w Przewozach Regionalnych. Zapowiedzi zwolnień to efekt m.in. planów restrukturyzacji w spółce i rezygnacji z części połączeń.
Prezes Przewozów Regionalnych Tomasz Pasikowski nie podaje liczby pracowników, którzy mogą stracić pracę. Zapewnia jedynie, że trwają rozmowy ze związkowcami w sprawie osłon socjalnych.
Według informacji Leszka Miętka, prezesa Związku Zawodowego Maszynistów Kolejowych, zwolnienia dotkną między innymi pracowników oddziału dolnośląskiego, w województwie łódzkim, oraz maszynistów w oddziale pomorskim. Zapowiada, że jeśli tak się stanie będzie strajk.
Maszynistów nie będą zwalniać. Zwolnienia powinni rozpocząć od likwidacji Centrali PR w Poznaniu. Toż to śmieszne żeby były 2 Centrale w jednej Spółce.
O godzinie 0.00 we wtorek, 30 czerwca ma rozpocząć się w całym kraju strajk maszynistów spółki Przewozy Regionalne. Maszyniści chcą w ten sposób chronić spółkę przed upadłością. Szczegółowe informacje o terminie i przyczynach strajku podadzą w poniedziałek, 15 czerwca podczas konferencji prasowej.
Tak ale na konferencji Pan Miętek mówił o strajku solidarnościowym w innych spółkach Więc ciekawe czy sam będzie strajkował i za czas strajku nie weźmie wynagrodzenia? Panie Miętek zapraszamy na barykadę!
jubikej, pan Miętek jest etatowym związkowcem, nie przynoszącym swemu pracodawcy (PKP Cargo) żadnych wymiernych korzyści, więc na czym miałby polegać strajk w jego osobistym wykonaniu?
Nie oczekuj od pasożyta postawy buntowniczej wobec swego żywiciela! W przyrodzie takie zjawiska nie zachodzą. To się nazywa symbioza.
Solidaryzowanie się ze strajkującymi a strajk solidarnościowy to gigantyczna różnica! Pan Miętek stanie się dla mnie wiarygodny gdy do strajku solidarnościowego z PR nakłoni maszynistów z PKP Cargo. Prędzej mi kaktus wyrośnie...
Ja też mogę solidaryzować się ze strajkującymi kolejarzami z PR, co nie oznacza, że zamknę na ten czas swój prywatny biznes i położę się na kilka dni brzuchem do góry. Kto mi zrekompensuje straty? Kolejarze pieniędzmi podatników?
_________________ Tylko człowiek wolny się buntuje,
niewolnicy są posłuszni.
Pan Miętek stanie się dla mnie wiarygodny gdy do strajku solidarnościowego z PR nakłoni maszynistów z PKP Cargo. Prędzej mi kaktus wyrośnie...
Taki strajk w PKP Cargo byłby nielegalny. Kolejarze ze spółek Grupy PKP mogą się tylko solidaryzować ze strajkującymi kolejarzami z PR, tzn. wspierać ich duchowo. I nic więcej.
Zarząd Przewozów Regionalnych chce zakazania strajku
– Zarząd Przewozów Regionalnych złożył dziś do sądu wniosek o wydanie postanowienia zakazującego przeprowadzenia strajku zapowiadanego przez związki zawodowe na 29 czerwca 2015 roku. Jest to spowodowane troską o pasażerów oraz kondycją spółki znajdującej się w okresie ostatecznych przygotowań do restrukturyzacji – czytamy w komunikacie przesłanym przez zarząd spółki.
Sąd za sąd. Związkowcy chcą pozbawić zarząd PR władzy
Sytuacja w spółce Przewozy Regionalne zdaje się wymykać spod wszelkiej kontroli. Po wniosku zarządu spółki o delegalizację strajku związkowcy chcą odpowiedzieć... "delegalizacją" zarządu i części marszałków. Przeprowadzą też powtórne referendum.
W związku z informacją o próbie sądownego zablokowania prawa do strajku przez zarząd Przewozów Regionalnych, Krajowy Komitet Strajkowy w spółce, zapewnia, że dopełniono wszelkich formalności i strajk jest legalny - poinformowali w piątek związkowcy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum