Z tych, które widziałem: Wrocław Główny, Skierniewice, Toruń Główny (z zewnątrz), Gdynia Główna, Gdańsk Główny (też tylko z zewnątrz).
Poza tym zauroczył mnie budynek dworca w Helu - maleńka, drewniana chatka z kwiatkami w doniczkach przed wejściem
_________________ Kłodzko-Wałbrzych - najpiękniejsza kolej świata.
Polskie dworce kolejowe pięknieją. Grupa PKP inwestuje nie tylko w nowe pociągi, ale także w remonty budynków.
Jeszcze do niedawna dworce kolejowe, stare i zaniedbane, straszyły podróżnych. Ciężko było o dobrą kawę, nie mówiąc już o czystej toalecie czy rzetelnej informacji. Na szczęście, to się szybko zmienia.
Postrzeganie piękna, jest kwestią bardzo indywidualną. W mojej ocenie, najładniejszym dworcem, oczywiście z pośród tych które widziałem, może być Wrocław Główny. Ale spójrz, mnóstwo jest perełek, często w ostatnim czasie remontowanych, w miejscowościach małych i mniej znanych. Tak na przykład budynek stacyjny w Jarocinie, pieczołowicie odnowiony, ze wszystkimi jego detalami, a wewnątrz stare marmury i zdobienia. Ciekaw jestem innych wypowiedzi.
PS
Przemyślałem, na miano najpiękniejszego dworca z dużym prawdopodobieństwem, może zasługiwać stacja Nowe Skalmierzyce, szczególnie gdy dojdzie do skutku planowany remont. Ach cóż to za miejsce. Rzekomo na ponowne wielkie otwarcie, mają zostać zaproszone, podobnie jak car Mikołaj II i Wilhelm II w 1913, głowy państwa polskiego i niemieckiego. To by było coś.
LINK
Pozdrawiam.
_________________ Kawa w Warsie, za oknem umyka krajobraz i wycie budzące miejscowych, maszynista dał znać że nie śpi
Miesiąc temu oddano do użytku odnowiony dworzec w Pile. Zabytkowy dworzec i ładnie wykończony. Może kiedyś będzie wars, na razie kawa, czekolada z automatu za 2 zł.
Z największych dworców to oczywiście Wrocław i długo długo nic. Z dworców średniej wielkości pierwsze nasuwają mi się Malbork i Przemyśl. Z małych to sam nie wiem, na pewno Kluczbork i Kępno niczego sobie.
Jeszcze niedawno stan większości polskich dworców kolejowych był w opłakanym stanie. Na szczęście zostaliśmy gospodarzami EURO 2012 i zmiany nastąpiły w błyskawicznym tempie. Wiele budynków przeszło remont, a niektóre powstały prawie od podstaw. I tak spod brudu i kurzu ukazały się nam prawdziwe perły architektury.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum