dddbb, raczej zapomnij i o jednym i o drugim. Oba korzystają z archaicznego systemu stworzonego przez arcymagików z PKP Informatyki, o którym sam prezes Karnowski powiedział, że "nie da się go dalej naprawiać, musimy zbudować zupełnie nowy system"...
dddbb -Usunięty- Gość
Wysłany: 03-11-2015, 15:41
KD na czymś swój wpis na facebooku musiały oprzeć. Nie sądzę by chcieli brnąć w czcze obietnice tak jak IC, bo to do niczego dobrego nie prowadzi.
dddbb, w tej kwestii KD mają niewiele do powiedzenia. Karty rozdaje PKP Informatyka. Na miejscu władz KD nie wybiegałbym przed szereg i za dużo nie obiecywał, bo internauci brutalnie ich rozliczą...
_________________ Tylko człowiek wolny się buntuje,
niewolnicy są posłuszni.
dddbb, w tej kwestii KD mają niewiele do powiedzenia. Karty rozdaje PKP Informatyka. Na miejscu władz KD nie wybiegałbym przed szereg i za dużo nie obiecywał, bo internauci brutalnie ich rozliczą...
A ja na miejscu prezesa KD wzięłabym przykład z prezydenta Koszalina, który pogonił PKP Informatykę, która nie dotrzymywała kolejnych terminów. Jak widać informatyczna spółeczka Grupy PKP pogrywa nie tylko z KD.
W temacie sprzedaży biletów:
Dzisiaj przypadkowo byłem świadkiem jak konduktor KD odmówił sprzedaży w pociągu biletu podróżnemu, który kupował bilet także dla innej osoby.
Rzeczy dotyczyła biletów studenckich - podczas zakupu dwóch biletów konduktor zażądał okazania podróżnemu swojej legitymacji studenckiej oraz legitymacji studenckiej kolegi, który w tym momencie siedział w dalszej części pociągu. Ponieważ osoba kupująca bilet miała przy sobie wyłącznie swoją legitymację, to konduktor odmówił sprzedaży drugiego biletu.
Czy miał rację i mógł odmówić sprzedaży biletu
Gdybym to ja kupował bilet to chętnie podyskutowałbym.
Przecież sam zakup biletu ulgowego jeszcze nie uprawnia pasażera do przejazdu ulgowego. Podczas kontroli biletu należy okazać dokument uprawniający do zniżki na zakupiony bilet.
Czy kupując bilet np. w automacie okazuje się legitymacje
To taka tylko luźna dygresja, bo czasami nadgorliwość konduktorów KD w sprawdzaniu biletów chyba nie zna granic.
jano, konduktor sprzedając pasażerowi bilet w pociągu niejako automatycznie od razu ten bilet sprawdza, więc logiczne wydaje się, że pasażer w chwili zakupu biletu powinien okazać dokument uprawniający do ulgi. Nie doszukiwałbym się tutaj nadgorliwości. Jeśli w autobusie PKS kupujesz u kierowcy bilet ulgowy to też musisz mu pokazać stosowną legitymację.
_________________ Tylko człowiek wolny się buntuje,
niewolnicy są posłuszni.
Rzeczy dotyczyła biletów studenckich - podczas zakupu dwóch biletów konduktor zażądał okazania podróżnemu swojej legitymacji studenckiej oraz legitymacji studenckiej kolegi, który w tym momencie siedział w dalszej części pociągu. Ponieważ osoba kupująca bilet miała przy sobie wyłącznie swoją legitymację, to konduktor odmówił sprzedaży drugiego biletu.
Czy miał rację i mógł odmówić sprzedaży biletu
Gdybym to ja kupował bilet to chętnie podyskutowałbym.
Jeśli ma ulgę, to Twój kolega powinien być przy Tobie w czasie zakupu biletu. Konduktor postąpił słusznie, przecież nie jest wróżką ani czarodziejem i nie wie czy go przepadkiem nie okłamujesz. Jeśli w takiej sytuacji chcesz dyskutować, to jesteś w błędzie mówiąc delikatnie. Po drugie zgadzam się z przedmówcą, w PKS-ie taka postawa pasażera nie przejdzie.
Nie napisałem tego złośliwie pod kątem KD. Ale nie zgadzam się w pełni z waszą argumentacją.
Pomijam kwestię autobusu (to inna sytuacja), bo wsiadasz i jedziesz od razu. Podobna sprawa z kupowaniem biletu na stacjach pośrednich. Ale nawet w autobusach komunikacji miejskiej kupując dawniej (w nocy lub dni świąteczne) bilet ulgowy u kierowcy nie trzeba było okazywać legitymacji.
Oczywiście kupując bilet w pociągu (na stacji początkowej przed odjazdem pociągu) z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością można założyć, że będzie się podróż odbywać właśnie tym pociągiem.
Ale jeśli dobrze pamiętam bilet ważny jest w ciągu 6 godz. od godziny sprzedaży biletu. Czyli teoretycznie (choć bez sensu) mogę wysiąść i pojechać pociągiem następnym lub przekazać go innemu pasażerowi.
Czy w obowiązkach podróżnego wypisanych i wywieszonych w pociągu jest zapis, że bilet należy zakupić osobiście?
Czy rodzic w takim razie np. nie zakupi swojemu dziecku biletu miesięcznego szkolnego, jeśli z nim nie jedzie?
Z drugiej strony konduktora nie powinno obchodzić po co kupuje bilet. Ja mam obowiązek posiadać i okazać bilet wraz z uprawnieniem do ewentualnej zniżki podczas kontroli.
Jak kupic bilet w ofercie Podróżuj z KD za pośrednictwem strony? czy ten bilet wkońcu jest ważny na podaniej trasie czy we wszystkich pociągach spólki? Pani z infolini powiedziała ze tylko na wybranej lini jest ważna ta oferta.
Na wszystkie pociągi KD
Można Kupić w internecie , wybierz dowolne połączenie ( np Wałbrzych Gł. - Kudowa ) pod ceną na czerwonym pasku będzie "pozostałe pozycje" otwórz to i będziesz miał bilet Podróżuj z KD .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum