Polacy mogą korzystać z darmowych pociągów na Słowacji.
Blisko połowa obywateli Słowacji podróżuje pociągami za darmo. I to na terenie całego kraju. Również Polacy mogą korzystać z tego przywileju. Mimo to ciągle jest nas niewielu – zaznacza Wirtualna Polska.
Nie jeździłem nigdy poza granice Polski, więc mam pytanie odnośnie Słowacji:
1. Ile kosztuje bilet relacji Zwardoń - Żilina, gdzie mogę go nabyć? Na pewno w pociągu, ale na stronie kolei słowackich nie ma pociągów takiej relacji (na stacji Zwardoń nie ma kasy, więc na pewno żadne dodatkowe koszty za wystawienie biletu w pociągu nie zostaną doliczone)
2. Dalej z Żiliny wybieram się w podróż do stacji Poprad-Tatry, czy kierpoć w pociągu może wystawić mi bilet ze Zwardonia do Popradu przez Żilinę, czy te pociągi obowiązuje jakaś inna taryga? Na pewno na jednym bilecie wyszłoby taniej... No, przynajmniej u nas tak jest, nie wiem jak na Słowacji.
Ktoś pisze o Żilina - koszyce 6 Euro... w jedną stronę, czy w obie? Jeśli w jedną, to już wolę wybrać się na Czechy - też mam blisko, a oferta RegioJet jest bardzo ciekawa - 3 klasy pociągu i bilety Cesky Tesin - Praha w rozsądnej cenie.
Czy ktoś ma doświadczenie odnośnie rejestracji dziecka (13lat) na podstawie aktu urodzenia? Chodzi mi o to, czy Słowacy robią jakieś problemy z aktem urodzenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum