Narazie nic tamtędy nie pojedzie.Most jest jeszcze nie skończony i elektryfikacja do Hoyerswerde też.Podobo most już niedługo oddadzą do użytku ale z kablem mają się jeszcze 2 lata bawić.Później PKPIC coś myśli nad EC Wrocław-Berlin ale TYLKO nyśli.
Nie mam pojęcia.Przytoczyłem tylko wypowiedź jednego z artykułów na branżowych portalach ale teraz nie mogę go znaleźć.Napewno była tam mowa o Hoyerswelde a jak dalej ????
Z końcem roku powróci ruch towarowy przez most. Obsługę będą mieli tylko Niemcy ze względu na niewpuszczenie naszych lokomotyw za Horkę, a ta narazie nie bedzie docelową stacją. Grupa maszynistów z DB od kilku dni uczy się stacji w Węglińcu. A trakcja za 1,5 roku.
No a te mysli PKPIC to wokol jakiej trasy kraza? Hosena-Senftenberg-Sedlitz-Calau-Lübbenau?
Czy nam się podoba czy nie. Trasa nie wiedzie ani przez Węgliniec ani przez Żagań tylko przez Zieloną Górę/Rzepin w planie kolejowym.
@Sunsed
Skąd masz te informacje...?
Chociaż powiem, gdzie dwóch rywalizuje zyskuje trzeci - od lat słyszę o rywalizacji "Żagania" i "Węglińca" o to którędy ma przebiegać trasa z Wroc do Barlina...
No to niech będzie "consensus" - czyli "wszyscy" stracą, a zyska Głogów i Zielona gDzióra... A najbardziej straci swoją szansę Legnica (no i dobrze)... Nigdy nie słyszałem ze strony legnickich władz wyrazów poparcia w kwestii rewitalizacji trasy od Legnicy w kierunku Forst / Berlina. Wyobrażają sobie chyba legnickie yelity że każdy pociąg z Wroc do Niemiec to przez Wedliniec musi... ale chyba -jeśli masz rację- to nie uda im się ta tania sztuka...
Tak liczac na szybko to czas przejazdu Wroclaw-Berlin Ost przez Wegliniec oscylowalby w granicach 4h, przez Zielona Gore po modernizacji Wroclaw-Glogow i skonczeniu prac na Erkner-Berlin mogloby to byc ok 3,5h. Poza tym trasa przez Zielona Gora jest najkrotsza 325 km wiec mozliwe ze PKPIC rzeczywiscie mysli o tej drugiej trasie.
[ Dodano: 02-12-2016, 09:13 ]
Tutaj sa jakies propozycje zeby "Pociag do kultury" skierowac przez Horke.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum