Jadę z Ciechanowa do Warszawy pociągiem Kolei Mazowieckich, w Warszawie planuję przesiadkę w Pociąg IR do Łodzi. Czy mogę kupić bilet z zachowaniem jednej kilometrówki - tzn do Warszawy w taryfie Regio, od Warszawy dalej wg taryfy IR by zapłacić mniej - nie iczyc dwa razy trasy od zera? Kasjer twierdzi że nie ma takiej opcji i wydał mi dwa osobne bilety.
Dokładnie. Bilety łączone IR+R są ważne tylko w PRach i KŚ. W pozostałych przypadkach trzeba kupować bilet R na całą trasę i osobno dopłatę. Tej dopłaty lepiej nie pokazywać konduktorom wojewódzkich spółek, bo im się w głowie może pomieszać.
W relacji Ciechanów-Wawa nie, ale mówimy o kupnie biletu R w relacji Ciechanów-Łódź przez Warszawę. W tym przypadku KM będą go honorować, bo przejazd następuje częściowo pociągiem Regio, a częściowo KM.
Z tym, że kasjerka nie chciała jakiejkolwiek kombinacji sprzedać, mówiła coś o stacjach stycznych. Jeździłem do tej pory przesiadając się z KŚ do R i nie było problemu z jednym biletem w taryfie R... to jak to tutaj zrobić następnym razem? Zawsze to dobre kilka zł do przodu.
Kasjerzy mają obowiązek robić wiele rzeczy, a niestety często mają z tym problem. Ja polecam być miłym, ale stanowczym, sprawdzić wcześniej trasę w internecie i po prostu podać jej dobrze stacje pośrednie. Często system sobie nie radzi i nie może znaleźć trasy, wtedy pojawia się komunikat "Brak stacji stycznej..." czy jakoś tak. W tej sytuacji najlepiej jakby wpisała te stacje, które normalnie wpisuje przy biletach do Warszawy Zachodniej(Nasielsk, W-wa Gdańska?) +właśnie Skierniewice(ewentualnie jeszcze Koluszki).
Dzięki, na przyszłość będę wiedział - starałem się być stanowczy, ale kasjer swoje - złożyłem reklamację do KM, ciekawe co odpiszą.
Rozkładowiec -Usunięty- Gość
Wysłany: 03-03-2017, 21:41
bestkf napisał/a:
W relacji Ciechanów-Wawa nie, ale mówimy o kupnie biletu R w relacji Ciechanów-Łódź przez Warszawę. W tym przypadku KM będą go honorować, bo przejazd następuje częściowo pociągiem Regio, a częściowo KM.
To ja mam pytanie, czy we wszystkich spółkach to działa? Przykładowo kupując bilet w taryfie Regio z Katowic do Warszawy mogę jechać na nim odpowiednio: Katowice - Częstochowa KŚ, Częstochowa - Koluszki PR, Koluszki - Skierniewice ŁKA i Skierniewice - Warszawa KM?
Według obowiazujach zasad nic nie stoi na przeszkodzie aby kupić bilet Katowice_Warszawa wg taryfy PR ze wskazaniem stacji Skierniewice jako stycznej PR/KM ,ale w zależności od wiedzy kasjera moga byc problemy z jego nabyciem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum