Wiele się mówi o rekatywacji tej linii. Dziś jadąc pociągiem rel. JG - Węgliniec zauważyłem na rozjeździe do Leśnej zerwane podkłady poukładane niepodal torowiska, pościągane szyny. Może ktoś wie co się tam dzieje?
Może faktycznie jakaś reaktywacja tego odcinka?
Piotrr, możesz wklieić link do tych zdjęć?
Na jakims forum znalazem , ze w Lesniej byla lokomotywa ST, ma ktos jakies dalsze informacje?
Zalaczam jedno fotke z Lesnej, z bocznicy jaka znalazlem na forum.
Byłem w ostatni weekend w Leśnej i oczywiście odwiedziłem stację . Rozmawiałem również z człowiekiem który pilnuje (chyba) miejsca gdzie ma być ładowane kruszywo. Wg. jego informacji ruch ma zacząć się za ok. miesiąc i prawdopodobnie będzie go obsługiwało Cargo. Dla zobrazowania sytuacji na stacji dodaję kilka fotek.
Dziś zrobiłem małą wycieczkę do Leśnej. Drogą, którą jechał autobus biegła prawie równolegle do torów, więc można się było napatrzeć
Co dało się zauważyć: obecnie trwają roboty przy wiadukcie nad Kwisą, spora część torów została oczyszczona ze śmieci, częściowo chyba też odchwaszczona (mało co już je porasta). Nie najgorzej to wyglądało, za to obraz nędzy i rozpaczy zobaczyłem wysiadając na placu przed dawnym dworcem w Leśnej (służy teraz jako dworzec PKS i busów). Budynek odrapany, choć inne domy w okolicy albo są odnowione albo w trakcie renowacji. W środku komis, w miejscu dawnej poczekalni butelki po wódce, w powietrzu woń uryny. A jednocześnie widać, że kiedyś to musiała być naprawdę piękna stacja (takie ornamenty). Od strony peronów nie lepiej, krzaki, chaszcze, kozioł oprowy na końcu linii też nieźle jest tym zielskiem zakamuflowany. Końcowa zwrotnica przy rozwidleniu zepsuta. Wszędzie walają się plastikowe butelki. W budynku komis, nic już nie wskazuje na dawną świetność..
_________________ W ŚWIECIE IMITACJI DOSKONAŁYCH SZTUKA RODZI SIĘ Z PRZEKŁAMAŃ W KOPIOWANIU.
Kilkakrotnie zapowiadany na łamach ZL powrót pociągów na nieczynne od lat szlaki kolejowe w tutejszym regionie zaczyna się pomału materializować. Jak nas poinformował Zakład Linii Kolejowych w Wałbrzychu, należący do PKP PLK S.A., od 1 sierpnia br. zostanie wznowiony ruch pociągów towarowych na linii 334 Lubań – Leśna. Fakt ten jest niewątpliwie oznaką ożywienia gospodarczego na naszym terenie i zapewne z satysfakcją zostanie przyjęty przez miejscową społeczność, jednak niejako przy okazji ożywi stary problem z przejazdami kolejowymi, bowiem na wspomnianej trasie tory kilka razy przecinają się z drogą wojewódzką. Przez lata kierowcy jeździli tędy z przekonaniem, że nie odbywa się na tym szlaku żaden ruch kolejowy, teraz będą musieli odrzucić stare przyzwyczajenia i z powrotem nauczyć się jeździć z zachowaniem najwyższej ostrożności, aby nie stwarzać realnego zagrożenia zdrowia i życia dla siebie i innych przewoźników.
Trudno w to uwierzyć... Oczywiście, każda lokalna linia powinna mieć jescze swoją szansę, ale... są na Dolnym Śląsku liczne nieczynne, mniej - przepraszam za wyrażenie - wioskowe odcinki.
Jestem ciekaw, czy faktycznie puszczą tam szynobus. Spokojnie można by zrobić obieg Leśna- Lubań- Zawidów-Liberec uwzględniając skomunikowanie z Jeleniej Góry i Węglińca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum