Witam, kupiłem bilet na przejazd w sypialnym 2 osobowym wagon 41 TLK Sudety z Jeleniej Góry do Gdyni.Jadę z żoną i dwu letnim dzieckiem + walizki i wózek . Jak wygląda ten przedział i czy się tam pomieścimy we troje + bagaże i wózek .
Głowy nie dam, ale jeśli dziecko będzie spało z matką w jednym łóżku to teoretycznie powinno być ok. Możesz spróbować upewnić się w infolinii PKP IC, akurat na takie pytanie powinni umieć udzielić odpowiedzi.
Natomiast taki przedział ma po prostu dwa łózka, jedno na dole, a drugie na samej górze. Po drugiej stronie jest miejsce na bagaż, jakieś wieszaki, półka i umywalka. Także powinniście się zmieścić (zakładam, ze wózek jest składany). Wpisz sobie na yt lub google "wagon sypialny pkp" i tam z pewnością coś znajdziesz.
Czy ktoś z Was orientuje się, jak prowadzony jest pociąg Kraków - Warszawa Gdańska - Kołobrzeg i powrotny tzn. 38170/71 oraz 83170/71? Czy pociąg ten prowadzony jest na całym odcinku jedną lokomotywą, czy też jest ona zmieniana (ewentualne miejsca zmiany to pewnie Gdynia i/lub Radom)?
_________________ Szacunek się zdobywa, a nie wymusza.
Sergio Ramos, kapitan Realu Madryt
Pytanie: czy TLK SUDETY z Jeleniej Góry do Krakowa i z powrotem po czerwcowej korekcie rozkładu jazdy ma być przez jakiś czas na jakimś odcinku zastąpiony zastępczą komunikacją autobusową? Coś mi się obiło o uszy, ale nie mogę znaleźć info.
Olaf Skurvensen, tak, Sudety pojadą w relacji Kraków Gł. - Ząbkowice Śl. - Kraków Gł. Na odcinku Ząbkowice Śl. - Jaworzyna Śl. ZKA skomunikowana w Jaworzynie z IC Orzeszkowa.
Szczerze mówiąc liczyłem że w PKP IC ktoś jeszcze myśli i wprowadzą ZKA od Kamieńca, a Sudety pojadą w pełnej relacji przez Kłodzko i Nową Rudę. Niestety, ale jak widać w tej instytucji myślenie boli i w tej wersji ten pociąg nie ma sensu, bo będzie woził co najwyżej smog z Krakowa i Śląska
Zacznijmy od tego, że ten pociąg stanowi jeden wielki ból głowy dla przewoźnika i jest tylko wymysłem MI jako efekt "społecznych żądań powrotu do czasów PKP PR". Pisałem już wcześniej, że to będzie niewypał, ale oczywiście "znawcy" wiedzieli lepiej. Ten pociąg nie jest w stanie uzyskać nawet 50% frekwencji w trzech wagonach, a koszt jego uruchomienia przewyższa wiele innych bardziej frekwencyjnych połączeń. Linia jest nieprzygotowana na takie połączenia, a niektórzy chyba też nieprzygotowani do racjonalnego planowana. PKP IC tu ma akurat związane ręce, bo musi uruchamiać to, co chce organizator przewozów.
(...) Ten pociąg nie jest w stanie uzyskać nawet 50% frekwencji w trzech wagonach (...)
Skoro Tobie się wydaje, że w tym pociągu nie ma 50% frekwencji (zakładając, że wiesz jak się ją poprawnie liczy), natomiast ja dwukrotnie jadąc w tym roku tym pociągiem w pełnej relacji (raz w sobotę poza tzw. długimi weekendami i raz w tygodniu) zanotowałam w pierwszym przypadku zajętość na poziomie 70-80% miejsc siedzących i w drugim przypadku ok. 40%, dla osób obiektywnie patrzących na temat oczywistym jest jego przeciętne obłożenie. Marzy mi się, żeby dziobaki jeżdżące między Krakowem a stolicą w środku dnia miały zapełnienie stanowiące co najmniej połowę zapełnienia "Sudetów"...
Osobną sprawą jest to, że "Sudety" faktycznie są solą w oku naszego nieudolnego "narodowego" ( ) "przewoźnika".
@ Adrian M. dziękuję za info
Rzeczywiście decydenci w IC nie pomyśleli, spokojnie SUDETY mogłyby jechać przez Kłodzko i Nową Rudę. Pamiętam jeszcze z "dawnych" czasów, że jeździł tamtędy nocny pośpiech z Jeleniej Góry do Krakowa (czy jak kto woli, z Krakowa do Jeleniej Góry). Były zatem dwa pociągi w tej relacji. Wspomniany nocny pośpieszny, który z Wałbrzycha jechał w kierunku Kłodzka, stamtąd do Kamieńca Ząbkowickiego i "podsudecką". Drugi dzienny tzw. osobowy dalekobieżny jadący tą trasą, co dzisiejsze SUDETY. Zauważcie przy tym, że przez jakiś czas w latach dziewięćdziesiątych miał zmienioną rozkładowo trasę i z Kędzierzyna-Koźla nie jechał przez Gliwice i Katowice, lecz przez Rybnik, Żory, Pszczynę, Czechowice-Dziedzice, Trzebinię.
Swoją drogą - magistrala podsudecka od Jaworzyny Śląskiej do Kędzierzyna-Koźla i linia Wałbrzych Główny - Kłodzko, to chyba jedne z najpiękniejszych linii kolejowych Dolnego Śląska 😊
Zacznijmy od tego, że ten pociąg stanowi jeden wielki ból głowy dla przewoźnika i jest tylko wymysłem MI jako efekt "społecznych żądań powrotu do czasów PKP PR". Pisałem już wcześniej, że to będzie niewypał, ale oczywiście "znawcy" wiedzieli lepiej. Ten pociąg nie jest w stanie uzyskać nawet 50% frekwencji w trzech wagonach, a koszt jego uruchomienia przewyższa wiele innych bardziej frekwencyjnych połączeń. Linia jest nieprzygotowana na takie połączenia, a niektórzy chyba też nieprzygotowani do racjonalnego planowana. PKP IC tu ma akurat związane ręce, bo musi uruchamiać to, co chce organizator przewozów.
Sudety są takim samym bólem głowy dla IC-ków, jak wszystkie inne połączenia po liniach niezelektryfikowanych. Poza tym jak się to ma przyjąć, skoro nigdy nie wiadomo czy pojedzie pociąg w pełnej relacji, czy szanowny monopolista zafunduje przesiadkę w Kędzierzynie na gumowóz, jak to się dzieje przez kilka ostatnich dni. Jak ktoś z Krakowa czy Śląska będzie chciał jechać do Jeleniej czy Wałbrzycha z przesiadką, to wybierze połączenie przez Wrocław. Przynajmniej ma pewność że się przesiądzie z pociągu do pociągu, a i czasowo to lepiej wychodzi niż Sudetami. Bądźmy szczerzy, sama Podsudecka tego pociągu nie zapełni.
Dzień dobry, chciałabym kupić bilet na przejazd IC z przesiadką w Olsztyn Główny.
Przesiadka z pociągu IC 56102 Mamry do pociągu IC 5320 Żeromski. Czas na przesiadkę to sześć minut. Będę z dwiema dużymi walizkami.
Mam wątpliwości, czy zdołam sobie poradzić w sześć minut. I co w przypadku, kiedy pociąg Mamry się spóźni?
Niestety na trasie Giżycko - Modlin to jedyne sensowne połączenie.
Będę ogromnie wdzięczna za poradę.
ale przynajmniej w razie opóźnienia "Żeromski" bezproblemowo czeka na "Mamry" do 10 minut po planowym odjeździe.
Oj, to świetna wiadomość, dziękuję bardzo!
A czy mogę gdzieś śledzić rozkład jazdy pociągów w czasie rzeczywistym?
Chciałabym sprawdzić, czy "Mamry" często miewają opóźnienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum