Ponad 600 hektarów przekazała już spółka PKP na realizację rządowego programu Mieszkanie Plus. Propozycją wynajmu i docelowo wykupu tańszych mieszkań jest zainteresowanych wielu Polaków. Rząd planuje oddać do użytku pierwsze lokale już na wiosnę.
Mieszkanie+ i Krajowy Zasób Nieruchomości rozczarowują. PKP szykuje kolejne działki.
Program "Mieszkanie+" na razie nie spełnia pokładanych z nim nadziei. Nie przeszkadza to jednak politykom i prezesom państwowych spółek organizować w tej sprawie kolejnych konferencji i grzać się w blasku szumnych zapowiedzi.
PKP S.A. szykuje kolejne grunty, które przekaże do Krajowego Zasobu Nieruchomości. Poinformował o tym prezes kolejowego giganta Krzysztof Mamiński. Sęk w tym, że wciąż nie zdecydowano co zrobić z działkami "przekazanymi" wcześniej. I tak dobry pomysł wykorzystywania ziemi należącej do państwowego giganta, okazał się na razie nierealny. Jak informowaliśmy wczoraj, PKP dotychczas nie przekazała formalnie nawet metra kwadratowego ziemi do KZN.
PKP SA zmodernizuje 200 dworców, a blisko 600 ha gruntów chce włączyć do Mieszkania Plus.
PKP S.A. zaangażowała się także w realizację rządowego programu Mieszkanie Plus. Spółka podpisała list intencyjny o współpracy z Krajowym Zasobem Nieruchomości oraz Ministerstwem Infrastruktury i Budownictwa oraz przekazała dwa wykazy zawierające 238 swoich nieruchomości, które mogą zostać wykorzystane w ramach programu.
To w sumie blisko 600 hektarów powierzchni o szacunkowej wartości ok. 1,3 mld zł. Zostały one wytypowane w wyniku analizy posiadanego przez PKP S.A. portfela nieruchomości w miastach liczących powyżej 20 tys. mieszkańców, w tym także w dużych ośrodkach takich jak Kraków, Gdańsk czy Szczecin. KZN wybierze te nieruchomości, którymi będzie zainteresowany, a następnie potwierdzi swój wybór i przystąpi do transakcji zakupu gruntów.
PKP wytypowało kolejne nieruchomości dla Mieszkania plus.
Na potrzeby Mieszkania plus wytypowaliśmy kolejne 138 nieruchomości o łącznej powierzchni ponad 118 hektarów - powiedział rzecznik prasowy PKP Michał Stilger. Kolejowa spółka już wcześniej przekazała do Krajowego Zasobu Nieruchomości dane o blisko 600 ha.
Na podstawie ustawy o KZN powstał tzw. bank ziemi, który odpowiada za zagospodarowanie nieruchomości Skarbu Państwa. Grunty, które wchodzą do KZN, mogą zostać przeznaczone pod budowę mieszkań w ramach programu Mieszkanie plus.
Jaki z udziałem prezesa PKP SA prezentuje Mieszkanie Plus na Odolanach.
Plany realizacji programu Mieszkanie Plus na terenach PKP w pobliżu ul. Ordona na warszawskich Odolanach zorganizował dziś wiceminister sprawiedliwości Patryk Jaki. Wzięli w niej udział prezes PKP SA Krzysztof Mamiński oraz członek zarządu BGK Nieruchomości Grzegorz Muszyński.
PKP SA i Polski Fundusz Rozwoju zawiązały spółkę celową do zabudowy poznańskich Wolnych Torów – donosi „Puls Biznesu”. Inwestycja może być warta przeszło 300 mln zł. Mieszkania na terenach pokolejowych, powstałe w ramach programu Mieszkanie Plus, mają stać się częścią nowoczesnej i wielofunkcyjnej dzielnicy miasta.
PFR Nieruchomości będzie budować także na działkach PKP. Docelowo może powstać ponad 15 tys. mieszkań - informuje w piątkowym wydaniu "Rzeczpospolita".
Jak podał dziennik, pod budowę bloków w programie PKP wskazały 480 nieruchomości, a PFR Nieruchomości wybrało osiemnaście. Działki znajdują się w dużych miastach, m.in. w Poznaniu, Katowicach, we Wrocławiu, w Gdańsku, Białymstoku i Warszawie, a także w średnich i mniejszych: Sopocie, Milanówku czy Sochaczewie.
Pierwsze Mieszkanie Plus na gruntach PKP powstanie we Wrocławiu
Około 400 mieszkań w ramach rynkowej części rządowego programu mieszkaniowego powstanie we Wrocławiu. Za realizację inwestycji będzie odpowiedzialna spółka celowa, do której PKP przekazało aport w postaci gruntu.
Ciekawe ile PKP przekaże pieniedzy na FWP w związku ze zbyciem tej działki. Związki zawodowe powinny pilnować tego tematu ale niestety zajmują się targowaniem o posady.
_________________ Nie kupuję produktów Made in China
A z tego co ja wiem to PiS się wycofał z programu: mieszkanie plus, bo temu rządowi program ten się nie udał.
I dlatego zmienili program na inny, podobny.
Myślicie, że łatwo jest pozyskiwać tereny pod zabudowę takich mieszkań?
Dlaczego nie wszędzie w Polsce takie mieszkania albo osiedla takich mieszkań się budują? Nie w każdym mieście ( a już na pewno nie w małych miastach ) budowane są takie mieszkania.
Przeczytałem artykuł, jak na jednej z ulic w Szczecinie ( akurat na tej ulicy kiedyś w Szczecinie mieszkałem ) jest wolny teren i tam miał powstać budynek albo nawet dwa budynku w ramach programu: mieszkanie plus.
Ale mieszkańcy tej ulicy nie wyrazili na to zgody, bo tam na tym terenie jest parking potrzebny mieszkańcom. Wszędzie już wokół są nastawiane osiedla nowoczesne przez Deweloperów i brakuje nawet terenów zielonych.
Poza tym sporo terenów zajmują właśnie deweloperzy, którzy stawiają osiedla domów mieszkalnych, a ta ulica na której mieszkałem i kilka ulic obok w Szczecinie już nie ma wolnych terenów zielonych.
A pamiętam jak w latach 90-tych, kiedy tam mieszkałem, to były wolne tereny z trawą, był stadion piłkarski, a teraz to wszystko zostało zabudowane osiedlami mieszkaniowymi.
Myślę, że często firmy deweloperskie zajmują sporo terenów pod zabudowę osiedli i dlatego zaczyna brakować terenów, wolnych placów dla osiedli rządowych.
I myślę też, że to był jeden z powodów dla których PiS-owi nie udał się program rządowy.
Kaczyński obwinia kolejarzy o fiasko programu Mieszkanie Plus w Warszawie
- Nie udało nam się złamać tego układu, który został stworzony na początku lat 90., który zapewnił pewnym bardzo niewielkim grupom, z reguły z jednego środowiska, zdobywać ogromne zyski – temu układowi deweloperskiemu – mówił Jarosław Kaczyński podczas wiecu wyborczego w Inowrocławiu. A potem dostało się kolejarzom za kłody pod nogami na drodze do budowy tanich mieszkań pod wynajem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum