Łódzka Kolej Aglomeracyjna jest pierwszym przewoźnikiem samorządowym, które zdecydował się sprzedawać swoje bilety w Pakiecie Podróżnika, razem z PKP Intercity, PKP SKM Trójmiasto i Przewozami Regionalnymi. Spółka stoi na stanowisku, że im więcej form zakupu biletów, tym lepiej.
Wielu przewoźników, jeden bilet. Kolej łączy się po latach podziałów.
Jeden bilet na pociągi PKP Intercity, POLREGIO, SKM Trójmiasto oraz Łódzkiej Kolei Aglomeracyjnej. Biorąc pod uwagę, że tylko w pierwszym półroczu 2017 r. przewoźnicy ci przewieźli 150 mln osób, oznacza to ogromne ułatwienia dla pasażerów.
Do tej pory było tak: pasażer jadący pociągiem danego przewoźnika musiał mieć bilet tego przewoźnika. Jeśli trasa była dłuższa i jechał on różnymi pociągami, musiał kupić kilka różnych biletów – czasem w różnych kasach. Teraz problem ten rozwiązuje Pakiet Podróżnika.
Pewnie jeden blankiet, a cena taka jak by kupował bilet na kazdego przewoźnika osobno.
Z żalem wspominam czasy gdy były jedne PKP a pociągi i taryfa biletowa dzieliły się tylko na pospieszne, osobowe i ekspresowe.
Przy dzisiejszych cenach bazowych wg taryf normalnych w razie konieczności skorzystania z kilku przewoźników, często bardziej opłaca się samochodem, nawet w pojedynkę - nie wspominając o polskim busie czy bla bla car
Jedną z największych patologii jest brak możliwości przejazdu pociągiem osobowym posiadając bilet tygodniowy/miesięczny/kwartalny na TLK/IC. Jeszcze kilka lat temu taka opcja była i sam, będąc wówczas w liceum korzystałem, w zależności od tego o której kończyłem zajęcia to raz wracałem Regio a raz TLK. Gdybym miał zawsze czekać na tego samego przewoźnika to nieraz koczowałbym na dworcu po 2-3 godziny. Obecnie mi to już trochę zwisa osobiście, ale wiem, że wiele osób ma teraz ten problem. Czy dzisiaj, gdy drużyny konduktorskie mają terminale mobilne i mogą skanować bilety jest aż tak wielkim problemem, by takie honorowanie przywrócić? Przecież podział należności między spółkami jest trywialnie prosty, wiadomo kto ile razy czym jechał.
Koleje Wielkopolskie przystąpią do Pakietu Podróżnika
Wielkopolski przewoźnik samorządowy umożliwi swoim pasażerom zakup biletu na podróże pociągami KW i PKP IC, PR, PKP SKM lub ŁKA drukowanego na jednym blankiecie. Zapadły już decyzje w tej sprawie, choć nie zakończyły się wszystkie ustalenia techniczne. Większość podróżnych korzysta jednak z połączeń KW na krótkich odcinkach, priorytetem integracji będą więc przewoźnicy autobusowi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum