Patrząc na popularność pociągów Ostrowiec - Kielce, to Skarżysko - Busko czy Częstochowa - Busko może mieć sens. Oczywiście po budowie kawałka toru do samego Buska. Nie można też zapomnieć o park'n'ride, ale miejsc po różnych zlikwidowanych ładowniach czy wyciętych bocznicach spokojnie wystarczy na małe parkingi. Kilka dni temu rozmawiałem z człowiekiem z Buska, który chcę uruchomić inicjatywę lokalną w sprawie nowej stacji lub przystanku w Busku. Pozostaje trzymać kciuki.
Bo dworzec w Busku Zdr.nie jest w Busku Zdr.tylko gdzieś po opłotkach i z dala od miasta.Jakkolwiek śmiesznie to wygląda,to niestety tak jest.PRL miał trochę inne plany i przygotowywano grunt pod przedłużenie toru do centrum miasta,po transformacji na nic nie było sił i środków,zatem postanowiono zmarnotrawić trochę kasy i wybudować we wczesnych latach 90-tych dworzec tam,gdzie kończy się linia kol.73 czyli przed Buskiem...
Jest bardzo prawdopodobne, że jeszcze w tym roku przywrócony zostanie ruch pociągów pasażerskich do Buska-Zdroju. Podróżni będą mogli dojechać tam pociągiem bezpośrednim z Katowic. Przewoźnikiem na tej trasie będą Przewozy Regionalne. Ostateczna decyzja ma zapaść w najbliższych dniach.
Do Buska pociąg regionalny nie dojedzie w tym roku.
W tym roku marszałek województwa świętokrzyskiego nie zleci Przewozom Regionalny uruchomienia połączeń do Buska-Zdroju. Powodem jest brak środków finansowych oraz stan techniczny linii nr 73. Zatem, mimo optymistycznych informacji, jakie w ubiegłym miesiącu uzyskaliśmy od przewoźnika oraz PKP Polskich Linii Kolejowych, trasa Sitkówka Nowiny – Busko-Zdrój nie wróci na mapę połączeń pasażerskich.
Potrzeba ok. 5 mln zł na linię do Buska. PLK czeka na zgodę województwa.
Rozmowy między PKP PLK a Urzędem Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego w sprawie reaktywacji linii kolejowej do stacji Busko-Zdrój zostały przerwane. Jeśli samorząd wykaże inicjatywę, nic nie stoi jednak na przeszkodzie ich ponownemu podjęciu – informuje rzecznik PKP PLK. Przywrócenie przejezdności linii wymaga 5 mln zł i ok. roku na realizację prac.
Coś mi się wydaje, że małe są szanse na powrót pociągów do Buska Zdr.
Zresztą dwiema, czy trzema parami pociągów trudno będzie mieszkańców zachęcić, aby przesiedli się z busów czy autobusów. Dodatkowo dochodzi kwestia zorganizowania transportu pasażerów z dworca PKP na dworzec PKS i dalej do centrum miasta.
Z drugiej jednak strony czy Busko Zdrój jest aż takim kurortem lub tak znanym miejscem, żeby na siłę remontować linię i pchać tam pociągi...?
Powrót dość symboliczny (będzie tych weekendów w sumie z osiem), ale i tak jestem pozytywnie zaskoczony. Sądziłem, że to pic na wodzie i nie ma szans na tę reaktywację.
_________________ EX "Groźny Fanatyk"
Łomża - Ostrołęka - Tłuszcz - Warszawa - Łowicz - Łódź - Ostrów Wkp - Grabów nad Prosną
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum