Kurkumina zawarta w przyprawie kurkuma to jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy, ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, oczyszczające i przeciwnowotworowe. Pomaga w trawieniu białek, przyspiesza trawienie i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, wspomaga pracę trzustki i wątroby. Kurkumina używana z czarnym pieprzem wchłania się nieporównywalne lepiej niż spożywana solo. Kurkumina wg badań naukowych hamuje stany zapalne, pomaga łagodzić zapalenia stawów przy RZS reumatoidalnym zapaleniu stawów. Polecana ze względu na swoje właściwości sportowcom.
_________________ Gdyby głupota umiała latać, LOT miałby poważnego konkurenta w postaci PKP.
Profesor z Harvardu: olej kokosowy to czysta trucizna.
Olej kokosowy jest zdrowy? Z tym mitem rozprawiła się ostatnio profesor Karin Michels z Uniwersytetu Harvarda. Wideo z jej wykładem wyświetliło w ciągu 1,5 miesiąca ponad 800 tys. osób. Według niej olej kokosowy to "czysta trucizna".
Polacy jedzą o 25 proc. mniej chleba niż 8 lat temu.
W Polsce zjadamy coraz mniej pieczywa, co znacząco wpływa na branżę piekarniczą. Dużą szansą dla sektora jest rosnący popyt zagraniczny. Największe sukcesy eksportowe osiąga pieczywo cukiernicze - informuje w swojej analizie Santander Bank Polska.
Jedzenie jabłek i truskawek może spowolnić proces starzenia się
Związek o nazwie fisetyna, który występuje w jabłkach oraz w truskawkach, może spowolnić proces starzenia w Twoim organizmie. Badanie opublikowane przez Szkołę Medyczną Uniwersytetu Minnesota w czasopiśmie naukowym Nature Medicine dowodzi, że fisetyna może niszczyć starzejące się komórki lub po prostu zapobiegać procesowi ich starzenia. W znaczący sposób wydłuży to życie danej osoby.
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Co czwarte dziecko nie je codziennie śniadania. Zdrowe nawyki żywieniowe mogą budować w najmłodszych szkoły.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Badania wskazują jednak, że w porannym pośpiechu często o nim zapominamy. 24 proc. dzieci nie je codziennie śniadania, nie wszystkie zabierają też drugie śniadanie do szkoły – mówi Ewa Gayny z Partnerstwa dla Zdrowia. By nauczyć dziecko tego zdrowego nawyku, potrzebny jest przede wszystkim dobry przykład. To ważna rola nie tylko rodziców, lecz także nauczycieli. W tym roku w podstawówkach w całej Polsce po raz ósmy odbędzie się akcja „Śniadanie daje moc”, której celem jest zaszczepianie wśród najmłodszych zdrowego nawyku, jakim jest codzienne jedzenie śniadań.
"Nadal nieprzytomny, gałki oczne ustawione ku górze". Oto, jakie mogą być skutki działania energetyków.
Niektóre napoje energetyczne dodają skrzydeł, inne są dawką energii niezbędnej do zaliczenia sesji na studiach. Wszystkie mają poprawiać koncentrację i usuwać skutki zmęczenia. I robią to, ale tylko przez krótką chwilę. W dłuższej perspektywie wyniszczają organizm. Młodzi ludzie pijący regularnie energetyki trafiają do szpitali.
Ministerstwo Rolnictwa (USDA) i Agencja Żywności i Leków (FDA) w USA ustaliły regulację produktów spożywczych hodowanych w laboratoriach. Dotyczyło to przede wszystkim mięsa wytwarzanego ze specjalnie spreparowanych komórek. Decyzja zapadła w piątek.
_________________ Tylko człowiek wolny się buntuje,
niewolnicy są posłuszni.
Bożonarodzeniowe wypieki nie muszą oznaczać żywieniowej katastrofy. Przy spożyciu cukrów prostych warto jednak zachować umiar.
Makowce, strucle, keks czy pierniczki – zdecydowana większość Polaków nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych wypieków. Choć zawierają one cukier, nie muszą oznaczać żywieniowej katastrofy. Nawet jednym kawałkiem ciasta można zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, a produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej diety. Dodanie do spożywanych potraw w ciągu dnia 5–7 łyżeczek cukru, nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie – przekonuje Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia, ambasador akcji „Uczymy jak słodzić”.
Na szczycie klimatycznym w Katowicach wybuchła wojna o pierogi z mięsem. Jak się okazało, według organizacji „EAT”, czymkolwiek jest, menu zaproponowane uczestnikom – wśród których były również pierogi – „wydaje się całkowicie ignorować klimat”, ponieważ „zmniejszenie spożycia mięsa jest pojedynczą i największą zmianą systemu żywnościowego, którą można wprowadzić w celu wsparcia klimatu. Chyba nabrałam ochoty na wielkiego steka...
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum