EU07-469, Lewin po wojnie nigdy nie był mijanką. Był tam tylko żuraw do napełniania parowozów wodą. Jaki sens ma robienie mijanki w Kłodzku Zagórzu skoro 2 km dalej jest już linia dwutorowa?
[ Dodano: 13-09-2018, 15:52 ]
Jakiś czas temu wybrałem się na przejażdżkę pociągiem na trasie Szczytna - Polanica Zdr. Raptem 6 czy 7 km. Na dworze było gorąco ok 30 stopni. Szynobus spóźnił się o jakieś 25 min.... lekko poddenerwowany spóźnieniem wsiadłem do środka. Do środka... SZKLARNI nagrzanej do temperatury 45 stopni!!! Ludzie zgrupowani przy małych otwartych lufcikach nerwowo łapiący powietrze niczym karpie w wannie na Boże narodzenie. Starszy Pan jadący z Kudowy chciał wysiadać bo "nie da rady, ma chore serce". Od razu zapytałem kierownika pociągu dlaczego nie działa klimatyzacja. Dostałem odp, że działa, tylko słabo. Oczywiście prawdziwy powód jest taki, że nie można włączać klimatyzacji bo grozi to przegrzaniem silnika i pożarem które to już kilkukrotnie się zdarzały. Powiem szczerze, że widząc mokrą koszulę konduktora zrobiło mi się go szkoda, tym bardziej że jechał on do Legnicy. Nie wiem, ale moim zdaniem ta sytuacja nadaje się do zgłoszenia do Państwowej Inspekcji Pracy albo do Sanepidu, za narażanie pasażerów i pracowników na niebezpieczeństwo utraty zdrowa. Nie miałem termometru ale możecie mi wierzyć, że w szynobusie było na pewno nie mniej niż 40 stopni. Mój znajomy mający wtyki w Gazecie Wrocławskiej chce to opisać, bo z tego co się dowiedziałem, takie sytuacje zdarzają się notorycznie.
Wreszcie doczekaliśmy się sensownej TLKi na naszej linii... relacja Kudowa - Bydgoszcz (najsłynniejszy, najczęściej odwiedzany w wakacje polski kurort wypoczynkowy). Czas przejazdu na odcinku Kudowa - Wrocław: 4:05 h. Fantastycznie, mniej więcej tyle ile jechał pociąg Kudowa - Wrocław przed modernizacją naszej linii. Nic tylko się cieszyć i liczyć na dużą frekwencję!!!
Do czerwca? A nie do Sierpnia? Remont nie tylko obiektów inżynieryjnych ale też torowiska, między innymi pomiędzy Szczytną a Polanicą w celu podniesienia prędkośći.
W Szczytnej, w rejonie "środkowego" przejazdu, w miejscu gdzie zaczynała się prędkość drogowa 45 km/h i było ograniczenie do 15 km/h położono nowy tor aż do przejazdu obok Kameli. Dzięki temu ograniczenie najpewniej zniknie : )
Dlaczego TLK Kormoran dojeżdża tylko do Polanicy-Zdroju?
10 stycznia pociąg TLK Kormoran po raz pierwszy dotarł do Polanicy-Zdroju. Mógłby pojechać dalej – do Dusznik i Kudowy, ale PKP Intercity zdecydowało, że pociąg musi szybko wracać do Wrocławia. Na dojazd do innych kurortów brakuje czasu.
– Pociąg TLK Kormoran z Olsztyna kończy bieg w Polanicy-Zdroju, gdzie skład tego pociągu przechodzi na TLK Rozewie do Gdyni. Ze względu na uwarunkowania dotyczące godzin kursowania pociągów Kormoran i Rozewie na stacjach węzłowych (Wrocław, Warszawa) w celu zachowania wspomnianego przejścia składu niezbędne było zakończenie biegu w Polanicy-Zdroju – odpisało biuro prasowe PKP Intercity.
Z tą Polanicą to totalny absurd. Pociągi PKP IC powinny jeździć do Kudowy, albo wcale. A skoro do Kudowy nie mogą to powinny być przekierowane do Międzylesia, z postojami w Bystrzycy Kłodzkiej i Długopolu. Miałoby to większy sens.
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Materiał zrealizowany w sobotę 30 lipca 2022. Udało mi się złapać dość mocno opóźnionego IC Śnieżka. Dodatkowo weekendowy kurs z Jeleniej Góry do Kudowy.
_________________ Tylko człowiek wolny się buntuje,
niewolnicy są posłuszni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum