Na stacji Zgorzelec Miasto widziałam dziś rozłożone na peronach stalowe słupy trakcyjne i betonowe podstawy. Lada dzień w Zgorzelcu zacznie się montaż trakcji elektrycznej.
I jest juz w ruchu siec trakcyjna Horka - Wegliniec? bede tez jezdzic cos osobowego lub tyle brutto?
[ Dodano: 28-10-2018, 07:39 ]
Achib napisał/a:
Noema napisał/a:
Na stacji Zgorzelec Miasto widziałam dziś rozłożone na peronach stalowe słupy trakcyjne i betonowe podstawy. Lada dzień w Zgorzelcu zacznie się montaż trakcji elektrycznej.
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Gaspares, teoretycznie jest taka możliwość. Ale myślę, że górę weźmie kolejarski niedasizm i niechęć betonu KD do Zgorzelca. Nie zdziwię jeśli po zelektryfikowaniu linii jeszcze przez długi czas do Zgorzelca będą jeździć spalinowe szynobusy. Beton KD wytłumaczy się brakiem taboru. Prędzej PKP IC wjedzie do Zgorzelca Dartem niż KD Impulsem.
_________________ "Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź kogo nie wolno ci krytykować" - Voltaire.
Fakt, musieliby znacznie przeogranizować połączenia między Węglińcem, Zgorzelcem a Lubaniem. Spalinowych sardynkowozów mieszkańcy zaczynają mieć dość. Niekorzystanie z efektów elektryfikacji tylko powiększy irytację.
_________________ W ŚWIECIE IMITACJI DOSKONAŁYCH SZTUKA RODZI SIĘ Z PRZEKŁAMAŃ W KOPIOWANIU.
Ja na miejscu KD zrobiłbym to tak, że na dwóch Impulsach z wyświetlaczami na Zgorzelec i Lubań jechał do Węglińca i je tam rozłączał ale to na pewno przerośnie KD i będziemy mieli jakieś dziwne połączenia i jeżdżenie szynobusem albo do Zgorzelca albo Lubania na 100%
W torze 2 na szlaku Węgliniec-Pieńsk nadal nie postawiono słupów na dystansie ok. 8 km. Na całym elektryfikowanym odcinku nie zamontowano wysięgniki. Nowo budowana podstacja trakcyjna w Zgorzelcu, jest pusta, budują dach. Postępy widać, ale to jeszcze dużo roboty do finiszu.
Pociągiem elektrycznym na linii Węgliniec – Zgorzelec. Trwa elektryfikacja.
Ustawiono ponad 900 słupów, które podtrzymają sieć trakcyjną i zmodernizowano podstację w Węglińcu, która zapewnieni zasilanie linii. Planowo postępuje elektryfikacja 27 km linii Węgliniec – Zgorzelec za 70 mln zł. PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. ostatni odcinek magistrali kolejowej E 30 zelektryfikują do końca 2019 roku. Skróci się czas przejazdu gdyż, nie będzie wymiany lokomotyw elektrycznych na spalinowe.
Beatrycze, widzę, że posłuchałaś mojej rady, aby linkować informacje prasowe bezpośrednio do stron PKP. Na portalach kolejowych (i nie tylko zresztą) w komentarzach pod każdym artykułem na temat linii zgorzeleckiej mikolskie szambo wybija po sam sufit! Ale ich boli ten Zgorzelec... To już jest schizofrenia paranoidalna! Niestety w tym przypadku nieuleczalna. UTK swoje, a mikolstwo swoje...
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Czyli jest szansa, że za rok będę mogła pojechać pociągiem do Zgorzelca bez przesiadek. Mam nadzieję, że PKP IC stanie na wysokości zadania, bo jak na razie to tylko FlixBus jeździ z Warszawy do Zgorzelca.
W dniu dzisiejszym otrzymaliśmy odpowiedź z MI w sprawie uruchomienia po elektryfikacji połączeń Zgorzelca z Warszawą i Przemyślem. Elektryfikacja postępuje zgodnie z harmonogramem i ma się zakończyć 21 grudnia 2019 roku. Po jej zakończeniu pociągi IC kończące bieg w Węglińcu będą miały relację wydłużoną do Zgorzelca. Mowa tutaj o pociągu dziennym z Białegostoku. Na nasz wniosek i zgorzeleckich samorządowców Ministerstwo zwróciło się do PKP IC o uruchomienie połączenia z Przemyślem. IC odpowiedziało że analizują propozycję i najprawdopodobniej zostanie ona wdrożona. Najwcześniejszy termin uruchomienia IC do Zgorzelca to grudzień 2019 lub styczeń 2020.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum