Zwracam się do szanownych forumowiczów w takiej sprawie: Mam bilet FIP pracowniczy, a za rezerwacje na pociągi :
40233 (Wiedeń - Florencja) zapłaciłem w naszej kasie biletowej 70 euro za kuszetę
9535 (Florencja - Neapol) 57,30 eur (siedzące)
1954 (Palermo - Rzym) 71,70 eur (kuszeta)
40456 Chopin (Wiedeń - Warszawa) 70 eur za sypialny
Mocno mnie zdziwiły tak wysokie ceny - bo przykładowo strona OEBB dopłatę do miejsca leżącego wycenia na maks. 30 euro, Trenitalia podaje ceny ogólne, ale tam bym się spodziewał niższych. Pytania mam konkretnie dwa:
1. Czy to są poprawnie wystawione rezerwacje? Zastanawia mnie, że na górze kuponu jest "BILLET+RESERVATION", poza tym "01 FIP Leisure"
2. Czy taniej będzie, jeżeli wykupię rezerwacje w kasie we Włoszech?
Jak tak sprawdzam na stronie https://www.trenitalia.com/tcom-en to zapłaciłeś więcej niż cenny w promocji z miesięcznym wyprzedzeniem. Zakładam że takie
Po pierwsze trzeba ustalić jaki masz ten "bilet": czy to jest książeczka z kuponami czy karta zniżek uprawniająca do ulgi 50%? Generalnie taryfę "FIP Leisure" stosuje się do karty zniżek. Dla książeczki z kuponami ceny są stałe i powinny wynosić:
Wiedeń - Florencja: bilet (za darmo) + 20 euro za kuszetkę (do kupienia na stacji albo poprzez infolinię OBB: 0043-5-1717)
Florencja - Neapol: 10 euro (taryfa "Global Pass", można kupić przez internet na stronie kolei Trenitalia)
Palermo - Rzym: 41 euro (taryfa "Global Pass", można kupić przez internet na stronie kolei Trenitalia)
"Chopin" Wiedeń - Warszawa: 44 euro (sypialny triple) + 10 euro opłaty u kierpocia w Czechach (często o tym zapominają); do kupienia tylko w kasie.
Dla pociągów włoskich krajowych najtaniej jest kupować poprzez stronę Trenitalii, dla międzynarodowych jest w ten sposób drożej.
I po trzecie - po lekturze taryfy dla "Chopina" ze strony PKP IC i konsultacji sprawy w innej kasie okazało się, że faktycznie kasjerka błędnie wystawiła bilety (bilety+rezerwacje) dla karty zniżek (kod taryfowy 98 zamiast 44 "pass"). Teraz to trzeba będzie odkręcić.
Co mnie jeszcze interesuje: piszecie że miejscówki można nabyć na stronie Trenitalia - ja tutaj poproszę o łopatologiczny opis co po czym kliknąć, bo próbowałem i nie znalazłem.
Trzy uwagi:
* uwaga z pociągami typu "frecce" - niektórzy donoszą o problemach z honorowaniem FIP lub o kierpociach żądających jakiejś dopłaty; z pociągami regionale oraz intercity nie ma żadnego problemu;
* jeżeli jest taka możliwość (dla pociągów międzynarodowych to jedyna opcja) to warto dla pamiątkowego biletu wybrać opcję odbioru biletu w automacie
* w wielu pociągach obowiązuje bilet online, czyli wystarczy mieć numer PNR z górnego rogu biletu.
* uwaga z pociągami typu "frecce" - niektórzy donoszą o problemach z honorowaniem FIP lub o kierpociach żądających jakiejś dopłaty; z pociągami regionale oraz intercity nie ma żadnego problemu;
Wróciłem z wycieczki i mogę napisać jak to było w moim przypadku:
We Florencji na dworcu pytałem a to w kasie, a to informacji pokazując kupon FIP i rezerwację miejsca (10 euro z kasy biletowej w Polsce), czy to wystarczy. W obu przypadkach słyszałem, że tak. W pociągu Frecciarossa Florencja - Neapol konduktor wziął oba, popatrzył, podziękował.
Natomiast kilka dni później, również Frecciarossa, tym razem Rzym - Wenecja konduktor mówi, że rezerwacja (10 euro z trenitalia.com) nie jest odpowiednia dla tego kuponu, powinno być coś innego (mowa o dopłacie różnicy między "tym" a "tym") ale tylko informacyjnie, bo nie egzekwował tego
Więc chyba 50 euro zostało w kieszeni, a wniosek na przyszłość będzie taki, że nie warto jeździć z FIP pociągami "frecce". Już lepiej kupić bilet wcześniej w promocji (wyjdzie tyle samo a chociaż będzie spokój), a zauważyłem też, że konkurencja z .italo ma dobre ceny.
[ Dodano: 05-04-2019, 10:13 ]
Lukasso napisał/a:
hmm kilka dni temu miałem w tej zakładce do wyboru "global pass" a dzisiaj tego tam nie ma
diritto ammissione to będzie to ?
[quote=aanniiaa]Wszystko na to wskazuje, że cena wzrosła. "Diritto Ammissione" to rzeczywiście opcja, którą należy wybrać jako dopłatę do FIPa.[/quote]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum