Każdy ma jakiegoś bzika, każdy jakieś hobby ma. A ja w domu miałem miasteczko! I to takie z drogami, domkami, latarniami i torami kolejowymi. A jak do tego doszło? O tym w niniejszym artykule.
W naszym kraju popularne są i były od zawsze trzy skale. Najpopularniejsza 1:87, czyli H0, skala środka pod względem popularności i wielkości 1:120, czyli TT, oraz najmniejsza i chyba najmniej popularna 1:160, czyli N. Mój tata zaczął zbierać modele kolejowe w skali środka, czyli TT, a ja już siłą rozpędu jakoś to kontynuowałem. Pewnego dnia postanowiłem przestać rozkładać kółeczko torów na podłodze, a zrobić dla moich pociągów małe miasteczko. I to nie z gotowych mat, jakie były dostępne w składnicach harcerskich, tylko chciałem zrobić swoją makietę - od podstaw. Nosiłem się z tym pomysłem z 15 lat, aż w końcu idea przerodziła się w czyn.
Modelarstwo kolejowe i/lub kolekcjonowanie modeli taboru kolejowego w ostatnich latach bardzo mocno się rozwinęło w naszym kraju. Duża w tym zasługa imprez promujących te hobby oraz firmy Piko, która od kilku lat wydaj w skali H0 modele typowo polskich pojazdów. Niedługo ma pojawić się w sklepach model lokomotywy ST44-1240, która jest dość dobrze znana na Dolnym Śląsku.
Festiwal Kolej w Miniaturze jaki odbył się miesiąc temu w Sosnowcu również okazał się udany:
http://www.festiwal2019.kmd.pl/
_________________ www.kolkry.eu - Kolej na Śląsku Kamiennogórskim
Kunszt pracy modelarzy można podziwiać w Jaworzynie Śląskiej
Choć są wiele razy mniejsze od prawdziwych pociągów - to też jeżdżą według rozkładu jazdy i zbudowano je ze starannością i precyzją. Dzieła modelarzy z Polski, Czech i Niemiec można podziwiać w Muzeum Kolejnictwa. Przywieźli swoje moduły makiet, które połączyli w całość budując linię kolejową.
Gigantyczna, kolejowa makieta stanęła w muzeum w Jaworzynie Śląskiej. Wszystko działa na niej, jak w prawdziwym świecie
Makieta kolejowa w skali 1 do 120 stanęła w parowozowni Muzeum Kolejnictwa w Jaworzynie Śląskiej, tuż obok prawdziwych parowozów. Prezentowane modele to kopie maszyn, które jeździły po torach w Polsce, Niemczech i Czechosłowacji tuż po II wojnie światowej. To dzieło grupy TT Silesia i modelarzy z całej Europy. Makietę można oglądać do niedzieli.
Są jedyni w Polsce. Tylko oni robią takie makiety kolejowe i wiedzą jak na tym zarabiać
Makiety kolejowe BRAWAGO mogą stać się niedługo wizytówką Polski. Rafał Bociek, pomysłodawca i współzałożyciel, jako jeden z niewielu w branży znalazł sposób na produkcję ogromnych makiet kolejowych. Choć projekt BRAWAGO działa od niedawna, ekipa ma już sporo klientów.
Kolejkowo: Największa makieta kolejowa w Polsce zostanie przeniesiona do Sky Tower
Kolejkowo, czyli największa makieta kolei w całej Polsce zostanie przeniesiona do najwyższego mieszkalnego budynku w Polsce – Sky Tower. Według zapowiedzi inicjatorów tej przeprowadzki, makieta będzie powiększona prawie o 5 razy.
Piękne macie makiety. Za młodu miałem też kilometry torów i pełno modeli - zawsze marzyło mi się posiadanie takiej makiety, niestety blokowe realia wykluczają taką możliwość. Teraz już nie pozostało nic z tego co miałem 30 lat temu :-( W ferworze porządków moja mama wyniosła na "niski parter" ;-(
Chciałbym reaktywować, ale jak policzyłem, że odbudowanie tego co miałem kilkadziesiąt lat temu kosztowało by mnie tyle ile nowy salonowy samochód to załamuję ręce, a chciałbym pokazać świat moich młodzieńczych lat mojemu 5-letniemu synowi. Od czasu do czasu wybieramy się na pokazy, ale wiadomo, że to nie to samo.
W naszym kraju popularne są i były od zawsze trzy skale. Najpopularniejsza 1:87, czyli H0, skala środka pod względem popularności i wielkości 1:120, czyli TT, oraz najmniejsza i chyba najmniej popularna 1:160, czyli N.
W tym miejscu chciałbym jeszcze dodać, że w modelarstwie kolejowym oprócz skali (podziałki) istnieje coś takiego, jak rozmiar modelarski. Oczywiście w wielu miejscach, gdzie będziecie szukać, spotkacie się z pojęciami "skala TT", "skala N", "skala H0". Rozmiarem jest nazewnictwo skali, czyli dla tych trzech najpopularniejszych skali (podziałek) mamy:
- podziałka (skala) 1:87 - rozmiar H0
- podziałka (skala) 1:120 - rozmiar TT
- podziałka (skala) 1:160 - rozmiar N
Pojęcie rozmiarów i skali uściślają normy NEM określone przez Europejski Związek Modelarzy Kolejowych i Przyjaciół Kolei MOROP (ich stronka: https://www.morop.org/).
Oczywiście Wikipedia pisze o skalach H0, TT, N i innych, jednakże używając pojęcia "rozmiar" wzorowałem się na broszurce "Kolejnictwo" Stefana Smolisa.
A skąd się wzięła różnorodność podziałek i rozmiarów? Po prostu różni hobbyści mieli różne warunki lokalowe i różnorodność wynikła z dopasowania modelarzy i producentów do tych warunków.
Zainteresowanym obejrzeniem fajnej makiety polecam Świat Kolejek w Karpaczu.
Ale i tak najlepsze makiety można obejrzeć na wystawach organizowanych przez poszczególne kluby modelarzy kolejowych, zatem warto śledzić ich strony i szukać informacji o takiej wystawie.
Kolejkowo w nowym miejscu i z nowymi atrakcjami. Kiedy otwarcie?
Wiosną w zupełnie nowej odsłonie i lokalizacji zostanie otwarte Kolejkowo, jedna z największych atrakcji Dolnego Śląska.
Kolejkowo, które działało do tej pory na Dworcu Świebodzkim, w przyszłym roku otworzy się w Sky Tower. Będzie większe (powierzchnia zajmie 1650 m kw) i bogatsze o nowe atrakcje, m.in. miniaturowe zabytki, samoloty czy parowozownia. Znajdzie się tam też Odra, po której będzie pływał będzie wycieczkowy statek.
Pasjonat kolejnictwa z Kęt (województwo małopolskie, powiat oświęcimski) przez wiele lat budował swoją makietę. Bywa ona wystawiana w różnych miastach.
Szczegółowe informacje macie pod linkiem:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum