Wysłany: 09-06-2018, 14:28 Perspektywy Pracy - Infrastruktura Kolejowa
Dzień dobry, dziękuję za zajrzenie do mojego pytania.
Jestem studentem 5-tego roku inżynierii mechanicznej broniącym się we wrześniu, studia podjąłem w Anglii. Otrzymałem ofertę pracy w państwowej firmie zarządzającą infrastrukturą kolejową Wielkiej Brytanii (Network Rail). Firma oferuje rozwijanie umiejętności technicznych przy projektach infrastrukturalnych, jak również tzw. 'umiejętności miękkich' (komunikacja, praca w grupie, zarządzanie ludźmi, etc.). Ogólnie oferta jest na wypasie i perspektywy rozwoju bardzo dobre, jednak mam pewien dylemat i chciałbym prosić o pomoc.
Planuję zostać w Anglii i zdobyć doświadczenie przez jakieś 2-3 lata. W międzyczasie chciałbym nauczyć się języka niemieckiego na poziomie komunikatywnym, by móc nim sprawnie operować w miejscu pracy. Jednak po tym okresie definitywnie chciałbym wrócić do Polski i zacząć układać sobie życie w ojczyźnie (wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej ). Niestety o branży kolejowej w Polsce nie wiem absolutnie nic.
Moje pytanie dotyczy perspektyw pracy w sektorze kolejowym przy projektach związanych z infrastrukturą: czy mam szansę znaleźć dobrą pracę po powrocie? Najbardziej interesują mnie możliwości na Dolnym Śląsku (jestem z Wrocławia). Czy znalazłoby się miejsce dla inżyniera z 2-3 letnim doświadczeniem w tej branży? Na jakie wynagrodzenie można liczyć? Czy istnieją możliwości rozwoju wraz z nabieraniem doświadczenia i awansowania na wyższe stanowiska? Z tego co słyszałem o branży kolejowej w naszym kraju, związki zawodowe mają ogromną władzę i dostęp do 'ciepłych posadek' jest ograniczony dla kolegów władz, ale nie chcę opierać się na pogłoskach.
Nie zależy mi jedynie na karierze. Chciałbym przede wszystkim wykorzystać doświadczenie zdobyte za granicą by pomóc rozbudować Polską kolej. Potrafię ciężko harować i pracuję sumiennie, nie mam zamiaru bezcelowo wspinać się po drabinie kariery po najwyższą pensję. Chciałbym tylko zarabiać adekwatnie do wysiłku by zapewnić rodzinie jak najlepszy byt Czy jest to możliwe w naszym kraju? Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
Akurat we Wrocławiu masz siedzibę Regionu Śląskiego Centrum Realizacji Inwestycji. Myślę, że z doświadczeniem w Anglii przy inwestycjach kolejowych bez problemu przy jakiejś rekrutacji dostaniesz odpowiednie stanowisko. Na początek na pewno jakiś asystent kierownika (obecnie tak pracuje), potem ścieżka jest na kierownicze stanowiska.
Ajak to jest z castingami na dyżurnego ruchu? Najpierw przechodzi się rozmowę wstępną potem są badania i chyba 6 miesięczny kurs. Co po tym? Znowu jakieś badania? Dlaczego od kilku lat ludzi się nabiera i cały czas ich brakuje?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum