Według GUS w 2019 roku o 1,4 kg na osobę spadło spożycie mięsa. Szczerze mówiąc nie dziwi mnie to, bo sprzedawane w marketach mięso ma podobny skład co Domestos, a raczej nie każdego stać na dziczyznę, która jeszcze jest wolna od „polepszaczy”. Aczkolwiek nie sądzę, żeby producentom mięsa dało to coś do myślenia.
Firma „Knorr” wymyśliła, że w ramach walki z rasizmem, ksenofobią oraz rozumem rezygnuje ze sprzedaży „sosu cygańskiego”. Póki co mówi się o Niemczech, ale bądźcie spokojni – do nas też to dotrze. Sos będzie sprzedawany jako „sos paprykowy po węgiersku”. Co mają bratankowie wspólnego z Cyganami, nie wiem i nie będę się zagłębiała w te rejony obłędu. Teraz czas na tatara, sos tatarski, pierogi ruskie (tutaj jest prosto, bo mogą być galicyjskie) i przede wszystkim karpia po żydowsku. Przecież to jawny rasizm!
Niemiecki Trybunał Konstytucyjny uznał, że zabieranie ze śmietników wyrzuconej żywności to kradzież i może wiązać się z odpowiedzialnością karną. Jest to genialne pojmowanie prawa – śmieci są własnością wyrzucającego. Dobrze, że nie ścigano ludzi, którzy potrafili się obłowić w złotych czasach „wystawek”.
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Jesz dużo wysokoprzetworzonej żywności? Szybciej się zestarzejesz.
Spożywanie dużej ilości mocno przetworzonych produktów powoduje, że szybciej skracają się telomery – zakończenia chromosomów chroniące je przed uszkodzeniami – wynika z badań hiszpańskich naukowców. Proces ten ma związek z biologicznym starzeniem się organizmu. Wyniki ich wieloletnich prac opublikowano właśnie w „American Journal of Clinical Nutrition”.
Dla większości z nas prawdziwe rarytasy, którymi karmiono nas od dziecka i bez których nie wyobrażamy sobie świąt czy codziennego obiadu, a dla obcokrajowców często obrzydliwe, a nawet niezjadliwe potrawy, których próżno szukać w ich rodzinnych stronach.
_________________ Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy
Ważnych jest kilka tych chwil na które czekamy...
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że można bezpiecznie spożywać larwy mącznika młynarka. Według nich robaki, spożywane w całości lub w postaci sproszkowanej, są bogatą w białko przekąską lub składnikiem innych pokarmów. Zdaje się, że ktoś przygotowuje nas na dwudziestą ósmą falę koronawirusa... Jak wygląda taka larwa poszukajcie sobie. Nie wrzucę, bo jej piękno jest bardzo dyskretne.
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Suplementy diety nie mają nic wspólnego z lekami. Nie są też w żaden miarodajny sposób testowane. Co więcej, ich skład prezentowany na opakowaniu jest bardzo często całkowicie niezgodny ze składem rzeczywistym.
_________________ "Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź kogo nie wolno ci krytykować" - Voltaire.
Niezdrowe jedzenie to jedna z głównych przyczyn tego, że chorujemy – zapadamy na choroby przewlekłe. Niezdrowa żywność czy też niezdrowe jedzenie to takie, które nie dostarcza wartości odżywczych, takich jak witaminy, składniki mineralne, przeciwutleniacze czy fitosterole, a także jest źródłem składników szkodliwych. Z filmu dowiesz się, jakie są niezdrowe przekąski, a także jak cukier wpływa na organizm.
_________________ Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy
Ważnych jest kilka tych chwil na które czekamy...
Jakie produkty można jeść po upływie daty ważności?
Na ten moment wiemy, że Polacy wyrzucają 9 mln ton żywności rocznie! Przyjmując, że jedno danie waży około 500 g, to na śmietnik trafia ponad 40 talerzy z posiłkiem o tej wadze i to w ciągu jednego miesiąca. Z mojego punktu widzenia, nie stać nas na to.
No a ja powiem, że wyrzucanie jedzenia i produktów, to jest bardzo zły nawyk i nie tylko w Polsce tak się dzieje.
Teraz przy wyższych cenach za produkty żywnościowe, gdzie żywność drożeje w Polsce ludzi biednych szczególnie nie jest stać na wyrzucanie jedzenia.
Jeśli ludzie tak robią, to powinni zmienić ten nawyk. Ja też nie mam za wiele pieniędzy i staram się nie wyrzucać jedzenia i żadnych produktów.
Chyba że coś się przeterminuje i popsuje, to wtedy się zdarzy, ale w moim przypadku bardzo rzadko.
Powinno się kupować tyle produktów, żeby wszystko zjeść, żeby nic nie zostało.
Bo to tak, jakby się wyrzucało na śmieci pieniądze.
A jeżeli niektórzy mają za dużo ( najczęściej tak jest w okresie świąt, kiedy niektórzy ludzie kupują nadmiar produktów żywnościowych ), można oddawać dla biednych, dla bezdomnych, którzy nie mają jedzenia.
I to już się robi, ale są też tacy którzy wolą wyrzucić żywność niż ją przekazać dla potrzebujących.
Zupki chińskie: co robią z Twoim organizmem? Wiele osób zastanawia się, jak zupki chińskie wpływają na zdrowie, dlatego dziś o tym opowiem. Z filmu dowiesz się, z czego wynika potencjalna szkodliwość zupek chińskich, inaczej zupek błyskawicznych, a także czy rzeczywiście jest to produkt tak bardzo szkodliwy, jak się uważa.
_________________ Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy
Ważnych jest kilka tych chwil na które czekamy...
Najbardziej rakotwórcze produkty z naszej lodówki. Unikaj ich aby cieszyć się zdrowiem!
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Ja powiem tak, powinno się jak najczęściej promować tylko polskie produkty i polską żywność.
Polska jest dużym krajem, dużo w Polsce jest rolnej ziemi i Polska ma bardzo dużo upraw rolnych.
Polska słynie z ziemniaków i z innych warzyw.
A przede wszystkim, promowanie zdrowej i ekologicznej żywności - polskiej.
Prosto od rolników i hodowców.
I można podać przykłady: własne jajka, prosto od kur. Własne warzywa z ogrodu, które są bez chemii i pryskania. Własne wyroby mięsne, wędzone, kiełbasy, szynki.
I własne owoce, nie pryskane, z sadu i ogrodu.
Ci, co mieszkają na wsi i w małych miejscowościach, a mają własny ogród, własne kury i wędzą własne wyroby mięsne, to mają bardzo dobrze i to się powinno chwalić.
No ale też chodzi o to, by polscy rolnicy, hodowcy mogli tylko zdrową i ekologiczną żywność sprzedawać na rynku i to powinno w Polsce przeważać, gdzie produkty takie i żywność taka powinna być w każdym sklepie, na każdym rynku i w każdej sieci handlowej.
Tymczasem mamy też często żywność sprowadzaną do Polski, która zdrowa już nie jest.
Nie wiem po co sprowadzać do Polski warzywa zagraniczne, do sieci sklepów, jak Polska ma swoje warzywa, z polskiej ziemi?
My zawsze mieliśmy dobrze rozwinięte rolnictwo i sady. Tego w Polsce nigdy nie brakowało.
Tak więc, najzdrowsza żywność i najzdrowsze warzywa i owoce pochodzą prosto od rolników i hodowców.
I powinno być jak najwięcej takich sklepów, małych sklepów, sklepików, zarówno w dużych, jak i małych miastach i miejscowościach.
Żeby tam, bezpośrednio sprzedawano tylko polską i zdrową od rolników żywność.
Są takie sklepy, ale wiele ich nie ma w Polsce.
Przynajmniej tak myślę.
Małe sklepy w Polsce coraz bardziej są wypierane przez duże sieci handlowe: "Biedronka", "Lidl", "Stokrotka", których w całej Polsce powstaje coraz więcej i są w każdym mieście.
No a tam nie trafia często wcale polska, ekologiczna żywność.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum