Witam,
Będę mam nadzieję, niedługo podróżować pociągiem oznaczonym w rozkładzie jazdy D 50353 Nacht- schnellzug), z Mannheim do Warszawy. Czy ktoś wie ile kosztuje dopłata na ten pociąg?
wandaw, patrz na cennik Kiepury bo to jego wagony. Bynajmniej do niego jest dołączany. Z tym że wg rozkładu są to tylko wagony kuszetki i sypialne. Jeśli chodzi o kuszetkę to trzeba liczyć około 55zł.
_________________ Jestem dyspozytorem własnego toru...
Teoretycznie nie mozna po powrocie do kraju korzystac z kupnów koleji granicznych ,ale to tylko teoria ,bo jak ktoś ci udowodni ze wróciłes skoro nie ma granic?
Jeśli jeździłeś po Niemczech i masz zapisany np.jeden kupon w fipce to jadąc kolejny raz przez granice widać że już w tym kraju byłeś.Owszem kierownik może przymknąć oko lub możesz wjechaś innym środkiem transportu ,a dopiero za granica wsiadać do pociągu.Owszem granic nie ma , ale zmienia się np.kierownik na stacji granicznej.Przychodzi Niemiec i sprawdza bilety( może sie doczepić) .Z własnej praktyki wiem że np.Niemcy i Czesi potrafią co stacje sprawdzać bilety ( a wtedy nie powiesz że wsiadłeś w Niemczech jak przyjdzie zaraz za granica).
Wystarczy kupić przejściówkę np. ze Zgorzelca do Gorlitz. Sama tak jeżdżę po parę razy na jednym bilecie FIP. W Gorlitz nikt nam nie udowodni, że wróciliśmy z Polski i swobodnie można dalej podróżować na niewykorzystanych wcześniej kuponach.
rufio198, musisz sprawdzać dopłaty w rozkładzie jazdy. Np na EC do Polski potrzebne są miejscówki (do FIP 4ruro), ale EC na trasach Niemcy-Austria są bez miejscówek. Tak samo ICE są bez obowiązkowych dopłat, ale jak masz ochotę, to możesz kupić miejscówkę na własne życzenie i masz 100% pewności, że siedzisz (cena zwykle 3euro).
FIP nie obowiązuje jedynie na ICESprinter.
Tutaj link do niemieckiego rozkładu jazdy.
Wcześniej pisaliście o dopłatach do Kiepury;
* miejsca siedzące (sleeperetka) - 4euro (tylko jedzie na trasie Amsterdam-Warszawa)
* kuszetka 6 miejscowa - 20euro
* kuszetka 4 miejscowa - 25euro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum