Napoje gazowane, płatki śniadaniowe, a także żywność wysoko przetworzona mogą prowadzić do udarów i zawałów serca - wynika z najnowszych badań. Na problem zwracają uwagę Brytyjczycy, którzy zgodnie stwierdzają: to alarm dla całego społeczeństwa.
Pod żadnym pozorem nie kupuj. Wyniki kontroli zatrważają
Brak mąki graham w... chlebie graham, mniej mięsa w mięsie. Zamiast ryby z Kujaw, zamiennik z Kazachstanu. To jedne z wielu nieprawidłowości, jakie zostały wykryte w Polsce przez odpowiednie instytucje. Kontrola wykazuje, na co należy uważać, robiąc zakupy.
Od ponad roku towarzyszymy protestującym rolnikom i nagłaśniamy temat importu zboża z Ukrainy do Polski. Raport NIK jest tylko formalnym potwierdzeniem tego, przed czym przestrzegali rolnicy! Spośród 73 przebadanych prób 17 posiadało pozostałości pestycydów, w kolejnych 17 stwierdzono obecność salmonelli, w 11 GMO, w 6 miotoksyny a w innych rtęć kadm, ołów i żelazo.
_________________ Tylko człowiek wolny się buntuje,
niewolnicy są posłuszni.
"Zawiera owady jadalne". Żywność w Polsce będzie oznakowana?
Żywność, zawierająca jadalne owady, będzie musiała obowiązkowo posiadać znak graficzny, umożliwiający jej szybką identyfikację - wynika z projektu rozporządzenia ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Grafika przedstawia owada z rodziny pasikonikowatych z podpisem: "Zawiera owady jadalne".
Dieta wegańska sprzyja zdrowiu. Eksperci mają nowe wyniki badań
Dieta wegańska sprzyja utracie cholesterolu i masy ciała. Takie wnioski przedstawili naukowcy, którzy przeprowadzili badanie na bliźniakach. Jedna osoba z rodzeństwa spożywała produkty wyłącznie pochodzenia roślinnego, a druga jadła bez ograniczeń. Rezultaty były widoczne już po ośmiu tygodniach.
Są takie pestycydy, które mimo iż zakazane w Europie, trafiają na nasze talerze w jedzeniu. Jak?! Są eksportowane do krajów, gdzie ich stosowanie jest dozwolone pomimo wysokiej szkodliwości - przede wszystkim do Brazylii. Następnie produkowane tam pomarańcze, kawa czy soja, z pozostałościami trujących pestycydów, są wysyłane z powrotem do Europy. Dlaczego UE pozwala na ten (lukratywny) eksport do krajów wschodzących?
_________________ Żelazna kadra też z czasem rdzewieje.
A beton kruszeje...
Niezwykle ważna konferencja pt. „Nowe GMO koniem trojańskim” zorganizowana przez Stowarzyszenie „Polska Wolna od GMO” 3 lutego w Warszawie zgromadziła ekspertów, naukowców, przedstawicieli organizacji pozarządowych oraz społeczności rolników, którzy podjęli dyskusję na temat aktualnych zagrożeń związanych z nowymi technologiami biotechnologicznymi i ich potencjalnym wpływem na rolnictwo, środowisko, zdrowie publiczne oraz bezpieczeństwo żywnościowe, w świetle aktualnej inicjatywy Komisji Europejskiej w sprawie wykluczenia Nowych Technik Genomowych (NGT) spod reżimu regulacji unijnych w zakresie ograniczeń, kontroli i odpowiedzialności za szkody, jakie obowiązują w odniesieniu do GMO.
Ta żywność ma związek z wyższym ryzykiem zachorowania na raka, choroby serca, cukrzycę, depresję i ponad 20 innych schorzeń
Spożywanie żywności ultraprzetworzonej ma bezpośredni związek z wyższym ryzykiem zachorowania na raka, choroby serca, cukrzycę, depresję, zaburzenia snu i ponad 20 innych poważnych schorzeń. Powoduje także przedwczesne zgony.
Dyrektywy śniadaniowe Unii Europejskiej to uaktualnione przepisy o składzie, etykietowaniu i nazewnictwie miodu, soków owocowych, dżemów owocowych i odwodnionego mleka. Rada UE formalnie przyjęła je w poniedziałek 29 kwietnia. Mają pomóc konsumentom w zrozumieniu, co tak naprawdę kupują i ograniczyć oszustwa w branży spożywczej.
Nowoczesny supermarket w coraz mniejszym stopniu jest miejscem zakupu żywności dla gospodarstwa domowego, a coraz bardziej strefą działań wojennych, w której kupujący muszą pokonywać pole minowe pełne toksycznych chemikaliów i dodatków. Od przetworzonej żywności zawierającej szereg niemożliwych do wymówienia składników, przez „świeże owoce i warzywa” nasycone pestycydami , po mięso i produkty mleczne z gospodarstw przemysłowych, gdzie zwierzęta hodowane są na diecie składającej się z hormonów wzrostu i odpadów zwierzęcych, po wszechobecne i stale rosnące niebezpieczeństwo skażenia GMO niemal wszystkiego, żywienie rodziny zdrową, pożywną żywnością szybko staje się trudne, jeśli nie niemożliwe, poprzez przemysłowy system żywnościowy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum