Wszystko zależy od oferty. Czasami można wymienić ale tylko raz.
Co do rezerwacji kosztuje 4.5 EUR i można sobie ja kupić na stronie na całą podróż. Nawet jak jedziesz z przesiadkami.
Wybierasz opcje tylko rezerwacja bez biletu.
Ostatnio podróżowaliśmy na bilecie Mecklenburg-Vorpommern-Ticket w następującym składzie: 3 osoby dorosłe, dziecko 9 lat oraz 3 dzieci poniżej 6 lat. Kupiłem więc bilet za 35 euro czyli jak za 4 osoby, dzieci poniżej 6 lat podróżują zaś za darmo i tak uznało 5 na 4 konduktorów tego dnia. Jeden miał wątpliwości, długo coś tłumaczył, ale nie żądał dopłaty. Kto miał rację? Tych 4 dla których wszystko był "klar", czy ten jeden, który miał wątpliwości?
^^ Dzieci ponizej 6 lat podrozuja za darmo. Dzieci w wieku 6-14 lat mozna zabrac za darmo tylko jesli bilet jest kupiony na maksymalnie dwie osoby a dzieci sa dziecmi lub wnukami podroznych. Kiedy kupiony jest bilet dla wiecej niz dwoch osob dzieci w wieku 6-14 lat nie mozna zabrac za darmo (niezaleznie od pokrewienstwa).
Z Twojego opisu wynika ze raczej miales prawidlowy bilet.
Jeden z konduktorów miał wątpliwości i tłumaczył coś płomiennie, jednak nie znam na tyle niemieckiego, aby wszystko rozumieć. On po angielsku oczywiście nic. Nie kazał nic dopłacić, ale do końca dnia mieliśmy jeszcze odcinki i za każdym razem dreszczyk emocji.
Wszelkie opisy taryf wskazują, że miałem rację. Dzieci poniżej 6 lat nie muszą być w ogóle uwzględniane w tym bilecie.
W DB też pracują taborety i stresują pasażerów...
Wysłany: 12-06-2024, 20:17 Bilet na 3 października w DB
Proszę o poradę.
3 października chcę jechać ze Zbąszynka do Schweich (DB). Strona bahn.de dopuszcza rezerwację na ten termin (EC 248 do Berlin Ost – ICE 650 do Koblenz Hbf – RB 81 do Schweich (DB). Powrót tą samą trasą 7 października. Czy w Niemczech często zmienia się rozkład jazdy pociągów? Może ktoś się orientuje, czy będę mógł odbyć podróż, jeśli teraz kupię bilet (wychodzi taniej), a do października zmienią się godziny lub oznaczenia pociągów?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum