Planuje moją(z członkiem rodziny(ze zniżką)) pierwszą podróż pociągami (w nw. relacjach) po Europie i mam kilka pytań.
Warszawa Centralna -> Berlin Hauptbahnhof
Berlin Hauptbahnhof -> Dortmund Hauptbahnhof
Dortmund Hauptbahnhof -> Duisburg Hauptbahnhof
Duisburg Hauptbahnhof -> Amsterdam Centraal
Amsterdam Centraal -> Bruksela-Midi
Bruksela-Midi -> London St Pancras International
London St Pancras International -> Paris Gare du Nord
1. Z których stron najlepiej zakupić "miejscówki oraz bilety dla członka rodziny ze zniżką " (na przewoźników DB, Eurostar, NS)?
2. Czy na Eurostar kolejarz ma 50% zniżki czy 100%?
3. Ile % zniżki na Eurostar ma członek rodziny?
4. Czy jeżeli bedziemy jechać z Niemiec do Holandii, to czy potrzebuje rezerwacji miejsc do granicy Niemiec, a potem następną rezerwacje miejsc od granicy Holandii do stacji docelowej?
Proszę o wyrozumiałość
[ Dodano: 14-10-2024, 13:15 ]
Dodam tylko ze bedziemy oczywiscie posiadać Miedzynarodową kartę Biletową oraz zniżkową
oraz członek rodziny Miedzynarodową kartę zniżkową
Na eurostara jest znizka ale nie jest to procent tylko tanszy bilet. Np zamiast 200 euro, płacisz około 30 euro. Niestety tych biletów jest tylko kilka na pociąg i bez wcześniejszej rezerwacji możesz się dowiedzieć, że będziesz musiał zapłacić normalną cenę. Co jeszcze gorsze, ciężko o tą rezerwację z Polski. Ja robiłem to telefonicznie przez biuro, do którego nr znalazłem na brytyjskich stronach dla pracowników kolejowych (wpisz w Google "atoc fip"). Rezerwacje co do zasady masz jedna na cały pociag, nie osobno na każdy kraj. Sprawdź dobrze czym jedziesz, unikaj Thalysa bo tam zasady jak w eurostarze.
Na wszystkie pytania odpowiem Ci szczegółowo (akurat 1,5 miesiąca temu zrobiłam jako pracownik z członkiem rodziny trasę z Krakowa do Southampton p. Niemcy, Belgię i Tunel), tylko jedno ustalmy - będzie jechać pracownik i członek rodziny, tak? Jeżeli tak to domniemuję, że oboje będziecie mieć kupony FIP na zarządy, gdzie tylko się da + oboje macie MKŻ (Międzynarodową Kartę Zniżek)?
Po pierwsze - kupony FIP na bezpłatne przejazdy dla pracownika i rodziny musisz pobrać na następujące zarządy kolejowe:
* DB
* NS
* SNCB
+ pozostałe trzy według uznania (proponuję Czechy + Słowacja + Węgry, bo w cenie jedynie miejscówki można sobie pojechać do Budapesztu).
Do tego oczywiście karta zniżek (MKŻ) dla wszystkich podróżnych.
A teraz jedziemy po kolei:
Speedy21 napisał/a:
(...)
Warszawa Centralna -> Berlin Hauptbahnhof
(...)
Tylko na stronie DB możesz online kupić bilet typu pass (bo samych rezerwacji na pociągi do Berlina nie ma) na to połączenie; bilet ten kosztuje 5,20 EUR / os. i zawiera w sobie rezerwację miejsca przydzielaną całkowicie losowo. Można to również kupić w polskiej kasie biletowej (wizyta i tak Cię pewnie nie ominie) w cenie 4 EUR / os., przy czym kasjer(ka) może wybrać dla Ciebie na przykład miejsca przy oknie.
Oprócz ww. biletu potrzebujesz jeszcze biletu na odcinek krajowy z ulgą pracowniczą i ulgą dla rodziny, no chyba że posiadasz bilet sieciowy miesięczny / kwartalny / roczny na PKP Intercity. Ten bilet może wydać tylko kasa biletowa, a musi on posiadać relację Warszawa "jakaś-tam" do "Kunowice (gr)". Nie do Rzepina, nie do Kunowic, tylko do "Kunowice (gr)"; jeżeli kasjer(ka) będzie nieogarnięty/-a to będzie Ci wciskać kit w stylu "nie da się do Kunowice (gr), bo pociąg się tam nie zatrzymuje" albo nie odezwie się słowem i da Ci bilet do Rzepina; w takiej sytuacji będziesz na odcinku granicznym podróżować bez ważnego biletu! Cena wyniesie tyle co za krajowy pociąg (czyli 24 zł, bo to ekspres).
Rezerwację miejsc kupisz na stronie DB, przy czym najlepiej możliwie w największym stopniu połączyć te podróże - cena za rezerwację stosowana przez DB odnosi się do podróży, nie do pojedynczego pociągu. Oznacza to, że zakup rezerwacji na połączenia Dortmund - Duisburg oraz osobno Duisburg - Amsterdam wyniesie Cię 2 * 5,20 EUR = 10,40 EUR, a zakup rezerwacji na jedną podróż Dortmund - Duisburg - Amsterdam wyniesie Cię 5,20 EUR. Na tym odcinku rezerwacje są nieobowiązkowe, ale ja dla świętego spokoju zawsze je kupuje.
Speedy21 napisał/a:
(...)
Amsterdam Centraal -> Bruksela-Midi
(...)
Rezerwacja w bezpośrednich pociągach IC / EC jest nieobowiązkowa (chyba nawet nie jest możliwa). Uwaga - jeszcze tylko przez niecałe dwa miesiące pociągi do Brukseli odjeżdżają z dworca Amsterdam Centraal. Od 15.12.2024 r. będą odjeżdżać z dworca Amsterdam Zuid w zupełnie innej części miasta! Jak wspomniał mój przedmówca - unikaj bezwzględnie połączeń EIL (Eurostar, dawniej pod nazwą "Thalys") na tej trasie, bo są absurdalnie drogie.
Dodatkowo musisz sprawdzić czy pociąg, którym chcesz jechać nie jest na liście pociągów zablokowanych dla osób z kuponami FIP - lista jest dostępna tutaj:
https://db-mobidig.deutschebahn.com/md-home/Navigation/Sperrliste
Speedy21 napisał/a:
(...)
Bruksela-Midi -> London St Pancras International
London St Pancras International -> Paris Gare du Nord
(...)
Tutaj będziecie używać MKŻ, ponieważ kupony FIP w Eurostarze (EIL) nie są honorowane. Cena za bilet jest stała, zryczałtowana i wynosi:
* klasa Standard (MKŻ na 2 lub 1 klasę) - 34,50 GBP / os.
* klasa Plus (MKŻ tylko na 1 klasę) - 52,50 GBP / os.
I teraz dwa główne problemy:
* ilość tych miejsc jest mocno ograniczona, dlatego trzeba kupować z dużym wyprzedzeniem
* w Polsce bilety na EIL można kupić tylko i wyłącznie osobiście w Bydgoszczy w biurze POLRAIL
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum