Wysłany: 22-08-2026, 06:18 aspekty proceduralne szkoleń na licencję maszynisty
Dzień dobry, dajmy na to, że mamy ofertę szkoleniową na licencję maszynisty, czyli nie jestem zatrudniony, ponieważ jest to szkolenie, tym samym jak rozumiem nie otrzymuję skierowania na badania lekarskie, które są płatne. Wobec tego w jaki sposób mam odbyć badania lekarskie?
Nigdzie nie byłem w stanie znaleźć takowej informacji
W przypadku szkolenia na licencję maszynisty nie trzeba być jeszcze zatrudnionym przez przewoźnika. Badania lekarskie i psychologiczne są wymagane już na etapie uzyskiwania licencji. W takiej sytuacji kandydat powinien zgłosić się do uprawnionego lekarza/psychologa kolejowego we własnym zakresie. Skierowanie od pracodawcy nie jest wtedy potrzebne. Koszt badań ponosi kandydat.
Najlepiej jednak przed rozpoczęciem szkolenia skontaktować się z ośrodkiem szkoleniowym, który powinien wskazać dokładnie, gdzie i jakie badania należy wykonać oraz jakie dokumenty są wymagane. 🙂
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum