Nawet się nie dziwię, że pociąg z Czech dojechał tylko do Nowego Świata. Dnia 28.09.08 przeszedłem odcinek Szklarska Poręba Górna - Nowy Świat i powiem wam, że choć linia jest oczyszczona i nie ma tam chaszczy itp. to torowisko jest w bardzo złym stanie mimo, że większość podkładów stanowią podkłady metalowe. A podkłady się przeplatają na zmianę. Paręnaście metrów odcinka z drewnem i paręnaście metrów odcinka z metalem. Najgorzej wygląda jakieś 2km za Jakuszycami. Są braki w podkładach, podkłady metalowe popękane i połamane zostały wzmocnione drewnem. Poniższe zdjęcia pokazują jak aktualnie wygląda torowisko za Jakuszycami.
chris_r, fajnie że dałeś te fotki. Ciekawe co na to mój oponent z TKI? Znam ten szlak i jako kolejarz uważam, że linia nie nadaje się do prowadzenia regularnego ruchu pasażerskiego. Sekretarz TKI twierdzi, że bredzę...
Najpierw gruntowny remont, potem wożenie ludzi!
Odcinek Szklarska Poręba Górna - Nowy Świat na dzień dzisiejszy NIE NADAJE SIE DO PROWADZENIA JAKICHKOLWIEK POCIĄGÓW ZARÓWNO TOWAROWYCH JAK I OSOBOWYCH. ODCINEK WYMAGA NATYCHMIASTOWEGO REMONTU W CELU PRZYWRÓCENIA REGULARNEGO RUCHU POCIĄGÓW. Wyjątek od tego mogą stanowić jakieś lekkie drezyny motorowe lub ręczne. Więc ZED nie przejmuj się. To sekretarz TKI się myli. Jak nie widział na własne oczy to niech pójdzie i zobaczy. A jak jest on gotów poświadczyć i wziąć to wszystko na siebie, to pociągi mogą nawet jeździć od jutra.
Dzisiaj zaobserwowałem dziwną aktywność koło torów niedaleko Biegu Piastów - panowie wyciągali z torów ręczną drezynę - czyżby robili jakieś oględziny, czy tylko prywatnie wpadli pojeździć do granicy z Czechami.
Dnia 31 października br. został złożony wniosek o dofinansowanie z PO EWT Republika Czeska-Rzeczpospolita Polska 2007-2013 projektu Rewitalizacja linii kolejowej Szklarska Poręba - Harrachov.
Ostatnie Nowiny Jeleniogórskie donoszą, iż Przewodniczący Rady Miasta Szklarska Poreba, wystarał sie o zgodę na przesunięcie(demontaż) torowiska w rejonie Czerwonego Potoku. Torowisko przeszkadza hotelowej inwestycji Dr Eris. Historia toczy sie kołem, znowu Kolej Izerska komuś przeszkadza.
Przeszkadza, nie przeszkadza. Po prostu są inwestycje na które jest kasa. Prywatny inwestor ma pieniądze i z pomocą samorządu sobie poradzi - i bardzo dobrze! Jak nie będzie konkretnej kasy na tą linię to i Grzegorz Sokoliński sam nie pomorze. A kasy jak nie widać, tak nie widać. Mam chociaż nadzieję, że do Euro 2012 otworzą tę linię.
W tym stanie technicznym linia wymaga przynajmniej wymiany nawieszchni torowej na S49 to tak skromnie gdyby fundusze byly niskie, remont przydalby sie rowniez i podtorzu.
Mozna by sprobowac przejechac drezyna ciezka WM10, WM15 ten szlak ale tylko jako przejazd techniczny i na poczatek do 5km/h
o regularnym ruchu pociagow w tym stanie mozna raczej zapomniec chyba ze pociagiem drezynowym pozyczonym od kolegow drezyniarzy.
Miejmy nadzieje ze uda sie znalesc fundusze na remont tej lini jesli wszystko sie uda to chetnie odwiedzimy ta linie naszymi maszynami.
_________________ TOZK nadal walczy!!!
POZDRAWIAM KOLEJOWO Z OPOLA!
*ARTUR*
Miejmy nadzieje ze uda sie znalesc fundusze na remont tej lini jesli wszystko sie uda to chetnie odwiedzimy ta linie naszymi maszynami.
Miejmy nadzieje, wprawdzie planują i dużo gadają, ale tylko się na tym kończy. A odcinek zawsze można zwiedzić piechotą albo pojeździć na nim własnym sprzętem
_________________ Pociąg do absurdu przez bzdurę...
Wiosną, za pieniądze Urzędu Marszałkowskiego, rozpocznie się remont torowiska ze Szklarskiej Poręby do Jakuszyc i granicy z Czechami. Częścią prac będzie przełożenie torowiska w miejscu, gdzie Dr Irena Eris wybuduje luksusowy ośrodek SPA. 14 grudnia 2009r. na dworcu w Szklarskiej Porębie wystrzelą szampany z okazji pierwszego regularnego kursu kolejowego do czeskiego Tanvaldu przez Jakuszyce.
Źródło: Nowiny Jeleniogórskie
Jak ten pociąg ruszy tego dnia to się upiję - a normalnie nie piję! Ktoś może wie coś więcej o pieniądzach z UM dla tej trasy? Bo jak dla mnie to ponownie, jak przez 20 lat, koncert życzeń!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum