Wiem, że tutaj żartujemy, ale ja zapytam na poważnie, bo pewien temat nurtuje mnie od jakiegoś czasu. Otóż mam pytanko: ile osób pracuje w PKP? Nie pytam o ogólny stan zatrudnienia, bo to znalazłam w internecie - ok. 125 tys. Chodzi mi o stan zatrudnienia w poszczególnych spółkach PKP. Ktoś posiada takie dane?
Chodzi mi o stan zatrudnienia w poszczególnych spółkach PKP. Ktoś posiada takie dane?
Posiadam.
Zatrudnienie w spółkach grupy PKP (stan na koniec 2005 r.):
PKP Cargo – 47 tysięcy
PKP Polskie Linie Kolejowe – 43 tysiące
PKP Przewozy Regionalne – 17 tysięcy
PKP Energetyka – 8 tysięcy
Telekomunikacja Kolejowa – 3 tysiące
PKP S.A. – 3 tysiące
PKP Intercity – 2 tysiące
PKP Linia Hutnicza Szerokotorowa – 1 tysiąc
PKP Informatyka – 0,8 tysiąca
PKP Szybka Kolej Miejska w Trójmieście – 0,7 tysiąca
Ponadto ciekawostka. Oficjalne dane PKP S.A. podają, że 80% pracowników Grupy PKP pracuje na tzw. "linii" czyli bezpośrednio związana jest z taborem kolejowym, telekomunikacją, obsługą linii kolejowych itp. Oznacza to, że w administracji PKP pracuje 20% - oficjalnie. Nieoficjalnie wiadomo, że dane o zatrudnieniu w administracji spółek PKP są fałszowane i mijają się z prawdą. Szacuje się, że aż około 1/3 kolejarzy siedzi za biurkiem w administracji wszystkich szczebli.
Niedowiarkom polecam wycieczkę do wrocławskiego "Pentagonu" - dawnej dyrekcji DOKP, gdzie naocznie zobaczycie jaka chmara kolejowych urzędników tam pracuje w dyrekcjach kilku zakładów PKP. I z roku na rok ludzi tam wciąż przybywa!
I jeszcze jedna ciekawostka. PKP S.A. "chwali się", że aż 53% wszystkich zatrudnionych ma średnie bądź wyższe wykształcenie. Oznacza to, że "tylko" 47% kolejarzy ma wykształcenie zawodowe-zasadnicze lub podstawowe. Jest to wstyd i hańba dla PKP, ale co się dziwić, skoro przy ostatnich redukcjach zatrudnienia zwalniano młodych ze średnim wykształceniem a zostawiano starych wyjadaczy po podstawówce lub bachory betonu po zawodówce kolejowej...
Do "podspółek" można zaliczyć jeszcze:
PKP Podawaczy Papieru Do Kserokopiarek, i
PKP Zastępcy Podawaczy Papieru Do Kserokopiarek.
Oprócz tego:
PKP Energetyka Podstacji
PKP Kopacze Rowów (to w ramach spółki PKP Energetyka; pracując tam od roku przez ponad 50% tego czasu siedziałem w ziemi kopiąc rowy pod nowe kable).
I nie wolno zapomnieć, że każda z tych spółek z pewnością będzie chciała założyć swoje Związki Zawodowe!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum