W związku z planowaną reaktywacją tej linii dla przewozów pasażerskich proponuje ten wątek, w którym możnaby dowiedzieć się o jakichkolwiek pracach torowych prowadzonych na tej linii (odcinku). W licznych artykułach można się było przeczytać, iż w połowie 2009 roku, po wykonaniu niezbędnych remontów torowiska można się spodziewać reaktywacji połączeń pasażerskich przez KD na odcinku Wrocław - Kobierzyce - Sobótka - Świdnica. Na początku grudnia 2008 otrzymałem informację, iż podobno PLK prowadzi jakieś prace torowe począwszy od Pszenna kierując się w stronę Sobótki... A pracownicy PLK są dowożeni na miejsce pracy samochodem - czyli raczej tylko jakaś kosmetyka?! Przeszedłem pieszo łącznice D29-771 Świdnica Miasto - Świdnica Przedmieście i jedynie zauważyłem wycięte krzaki i drzewka przy torze... Również przeszedłem odcinek Ś-ca Przedmieście - Pszenno i nie zauważyłem żadnych śladów prac przy nawierzchni kolejowej. Więc moja prośba o weryfikację tych informacji - czy faktycznie PLK prowadzi jakieś prace na tym odcinku linii 285?
Też obiło mi się o uszy to, że na odcinku Wrocław - Świdnica Miasto mają przywrócić ruch pasażerski, ale to jedyna rzecz, którą słyszałem i na razie niewiele o tym wiem. A o pociagach do Jedliny Zdrój można tylko pomarzyć bo o tym w ogóle nie wspominali.
_________________ Pociąg do absurdu przez bzdurę...
Pociągi do Świdnicy mają ruszyć na początku/w połowie roku 2009. Remontowane były przejazdy m.in na Grota Roweckiego, na stacji w Bielanach Wrocławskich. Poza tym na stronie pkp pojawiła się tabela z tą trasą http://www.pr.pkp.pl/img_in//SRJP/Zmienione%20tabele%20SRJP%202008%20-%202009/tabela%20223%20r.j.2008-2009.pdf.
Trasa ta ma byc połączona z trasą na Trzebnicę, na której również przeprowadzany jest remont. M.in naprawa/przebudowa przejazdów, uruchomienie dodatkowej mijanki itd.
Gazeta Wrocławska nr 58/11 z 10 marca 2009r można m.in. przeczytać:
"Są już szynobusy dla Świdnicy"
..."Władze województwa zapewniają jednak, że jeszcze w tym roku będzie można
dojechać koleją ze Świdnicy (przez Sobótkę i Kobierzyce) do Wrocławia. Samorząd
kupił już szynobusy, które będą tę linię obsługiwać, a Polskie Koleje Państwowe (raczej PLK...)
zaczynają remont torów. Przeznaczyły na to w tym roku 10 mln zł.
To już nie są obietnice, a konkretne działania i konkretne pieniądze mówi Zbigniew Szczygieł z Zarządu
Województwa Dolnośląskiego. Twierdzi, że wszystko co najważniejsze zostało już ustalone, teraz tylko strony muszą wywiązać się z deklaracji"...
Na przetarg nie ma szans... Bo linia jest dalej własnością PLK, która to ma przeprowadzić remont własnymi siłami... I jakoś nie wierzę w tę 10 mln zł - skąd niby PLK ma je wziąć?? I po drugie, nie ma nic gorszego jak remont torów własnymi siłami PLK! Wtedy PLK piszę, że wydali 10 mln zł a efektów nie widać... Chodzi mi o efektywność wykorzystania środków finansowych.
Ale może będzie dobrze...? Trzeba myśleć pozytywnie.
W ostatnią sobotę (21.03.2009) "zwiedziłem" linię z Wrocławia do Jedliny Zdroju.
TUTAJ znajduję się foto relacja, narazie odcinek Wrocław - Świdnica. Niedługo wrzucę też odcinek Świdnica - Jedlina Zdrój.
Narazie nikt nic nie robi. Co ciekawe w okolicach Bielan Wrocławskich i mostu na Bystrzycy w Świdnicy pojawił się mały fragment świeżej podsypki. Na stacji Świdnica Przedmieście trwa remot dachu budynku stacyjnego, ale nie wiem czy to ma jakiś związek z planowaną reaktywacją tej linii.
Ile czasu trzeba zarezerwować żeby przejechać ten odcinek samochodem i wykonać zdjecia do własnej kolekcji. Fotografuje dworce kolejowe i szykuje sie wiosną na teren Dolnego Śląska.
Wiem, że teren jest duży a tras i dworców bez liku, dlatego też starannie staram się przygotować i zbieram wszelkie informację.
pozdrawiam.
Ja nawet nie patrzyłem na zegarek. Poprostu wsiadłem w autko i pojechałem cykac fotki bo stan obecny tej linii przyda mi się do pracy. Starałem się zatrzymać w każdym możliwym miejscu, choć nie zawsze mi się to udawało (czasami mi się już nie chciało podjeżdżać . Na szczęście aparat zapisuje godzinę i tak mogę powiedzieć, że pierwsze zdjęcie na Klecinie robione było o 7:57, pierwsze foto w Sobótce to godz. 10:07, w Świdnicy Przedmieście zameldowałem się o 11:32, Jugowice osiągnąłem o 12:53, a przez Jedlinę przejeżdżałem ok. 13:10 czyli w sumie zajęło mi to ok. 5 godzin (sam nie mogę w to uwierzyć, że aż tyle ). Oczywiście robiąc zdjecia tylko dworcom/przystankom można to skrócić o co najmniej połowę. Fajnie, że zdjęcia się podobają. Niedługo będą kolejne. pozdrawiam
TUTAJ natomiast znajduje się kolejny fragment linii, odcinek Świdnica - Jedlina Zdrój. Zapraszam do obejrzenia fotorelacji.
Na stronie internetowej PLK-i w nowym regulaminie przydzielania tras w ramach rj 2009/2010 w wykazie maksymalnych prędkości dla linii 285 znalazłem takie coś: od km 58,31 do 60,8 - 0 km/h !!
W aktualnym wykazie max prędkości na tym odcinku jest 40km/h. Wg mnie dotyczy to odcinka szlaku Pszenno - Świdnica Przedmieście (proszę mnie poprawić jak się mylę). No to ładnie - nawet zdawka nie dojedzie do Pszenna! Skandal! Ciekaw jestem reakcji Cukrowni Świdnica i kopalni z Gołaszyc, która ładuje kamień w Pszennie...
Syn jak obejrzał to powiedział że tor jest w dostatecznym stanie. Podkłady drewniane, jak i betonowe jakoś się trzymają. Brak efektu pełznięcia toru. Przymocowania stabilne. Szyny również są dobre - nie zużyte , brak odłupań i wyszczerbień .... Jedyne co go zaniepokoiło to rozjazdy. Wyraźnie widać że nie były używane od lat. Przydałaby im się lekka rewitalizacja
Trzeba by sprawdzić czy urządzenia srk są sprawne. Jeżeli tam są semafory kształtowe to przydało by się też sprawdzić pędnie.
Aha, karygodny jest też gdzieniegdzie brak łubków .
A wie ktoś jak tam jest z odwodnieniem i obiektami inżynierskimi ?
No i oczywiście niezbędne jest wykoszenie torowiska
Na jego oko bez zapoznania się z dokumentacją techniczną po lekkim remoncie prędkość mogła by wynosić około 50 km/h.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum