W załączniku Warszawa- Wrocław- Dresden 1992/1993. W porównaniu do dzisiaj połączenia jakby z innej planety
Komuna i poczatek lat 90'tych rzeczywiście były jakby z innej planety na naszej PKP. Praktycznie nie istniały dalekobieżne dzienne połączenia dużych miast. W zamian za to stosunkowo dużo (ale i tak niezbyt dużo w porównaniu do innych krajów) było pociągów osobowych.
Szczególnie kompromitujące dla PKP jest porównanie rozkładów DDR z lat choćby i 70'tych a naszego z konca 80'tych. Kolej DR skupiala sie glownie na zapewnieniu szybkich i stosunkowo czestych polaczen pospiesznych miedzy glownymi miastami kraju a pociagow osobowych/regionalnych bylo dosc malo. A u nas bylo zupelnie na odwrot. W ciagu dnia tylko nieliczne miasta mialy bezposrednie polaczenia pociagami pospiesznymi, kursowalo tez kilka expresow laczacych miasta wojewodzkie z Warszawa. I nic poza tym... Zauwazcie ze jeszcze nawet w 1993 r. w ciagu dnia przez Wroclaw przejezdzaly (mam tu na mysli fakt, ze nie rozpoczynaly ani nie konczyly biegu) tylko 3 dzienne pociagi pospieszne: Sudety (Wawa-Jelenia Gora) i Slazak (Zielona Gora-Krakow) oraz Wawa/Krakow - Wroclaw-Frankfurt. Znaczy to, że na obleganej trasie Szczecin - Poznań - Wrocław - GOP - Kraków nie było żadnych dziennych połączeń bezpośrednich. Dodam, ze równie kiepsko bylo nawet z polaczeniami posrednimi - z przesiadkami... Jednym slowem jedno wielkie bagno!!!
Ostatnio zmieniony przez bahnman dnia 03-06-2009, 23:42, w całości zmieniany 1 raz
Ja w swojej kolekcji posiadam archiwalny regionalny rozkład jazdy z lat 1990/1992. Był to chyba według mnie najlepszy rozkład w historii polskiej kolei.
Odjazdy dla stacji KRAKÓW GŁÓWNY/ PŁASZÓW*:
1) KIERUNEK SĘDZISZÓW:
02:20 KARPATY Sofia- Warszawa P
05:00 Kielce O
05:30 VARNA Varna- Warszawa Wschodnia P
05:51 LAJKONIK Kraków- Warszawa po CMK a 13 VI- 2 IX Gdynia Główna EX
05:55 Miechów O
06:21 KRAKUS Kraków- Warszawa po CMK EX
07:10 PIENINY Przemyśl/ Nowy Sącz- Warszawa po CMK EX
07:53 Sędziszów O
08:35 Kraków- Warszawa P
09:20 Miechów O
11:20 Miechów O
13:30 Sędziszów O
14:35 Miechów O
14:55 HEWELIUSZ Kraków- Gdynia/ Olsztyn po CMK
15:35 Sędziszów O
16:20 WISŁA Kraków Płaszów- Warszawa P
16:45 Lublin P
16:50 Jędrzejów O
17:40 Miechów O
18:40* Kraków- Płaszów- Koszalin do 3 XI, 20 XII- 1 I i od 27 III przez CMK P
18:20 SAWA Kraków Płaszów- Warszawa P
19:28 Gdynia Główna przez Częstochowę O
18:33* TATRY Zakopane- Warszawa Wschodnia EX 13VI- 2 IX 21 XII- 21 IV oraz Nowy Sącz- Warszawa Wschodnia 6,7
19:40* Kraków Płaszów- Suwałki P
19:55 Kielce O
20:45* Kraków Płaszów- Kołobrzeg po ogłoszeniu
21:30 Miechów O
22:16 Przemyśl- Szczecin P
22:30: Sędziszów O
23:00 Krynica- Warszawa Wschodnia P
23:28 Zakopane- Warszawa do 5/6 XI i od 22/23 XII
23:50 Zakopane- Warszawa O
Resztę podam jutro.
TRZEBA DODAĆ, ŻE DLA STACJI KRAKÓW GŁÓWNY BYŁ TO ROZKŁAD ZNACZĄCY POD TYM WZGLĘDEM , IŻ PRAWIE WSZYSTKIE POCIĄGI JADĄCE ZE WSCHODU NA ZACHÓD I ODWROTNIE ZATRZYMYWAŁY SIĘ TYLKO NA STACJI KRAKÓW PŁASZÓW. POWODEM BYŁA ROZBUDOWA DWORCA GŁÓWNEGO W KRAKOWIE.
_________________ Kolej to najlepszy środek transportu.
To, że ten rozkład był jednym z "najgrubszych" nie znaczy, że był dobry! Co prawda istniało kilka ciekawych i pokręconych połączeń międzynarodowych, ale nawet już na tamte czasy były to połączenia archaiczne (pociągami do Sofii, Varny jeździło sie zwyczajnie z braku własnego auta i zacofania w sferze połączeń lotnicznych).
Dodatkowo - porównaj sobie ilość dziennych połączeń dalekobieżnych we wszystkich kierunkach wyjazdowych z Krakowa!!!
Między 7 a 15 nie było żadnego połączenia przez CMK z Warszawą, miedzy 8 a 16 żadnego połaczenia z Kielcami...
Zobacz jak ciężko znaleźć skomunikowania, nawet mimo tego, że pociągi osobowe kursowały wtedy troszkę częściej niż teraz (koszmarna jest zwłaszcza próba znalezienia sensownych połączeń na trasie Kraków-Jaworzno-Ząbkowice-Czestochowa).
Mimo olbrzymich możliwości, które miały wtedy nasze koleje, konstruktorzy rozkładów jazdy zachowywali się jak w latach największych przewozów towarowych, gdzie każdy pasażer był dla kolei niepożądanym czy wręcz niechcianym ciężarem.
mk1992 -Usunięty- Gość
Wysłany: 24-06-2009, 23:51
W rozkładzie jazdy 1997/1998 kursowały takie oto pociągi:
- P 54202 w relacji Gdynia Główna - Zduńska Wola Karsznice - Tarnowskie Góry - Katowice
- P 84200 w relacji Kołobrzeg - Poznań Główny - Kluczbork - Katowice
- HOT 83702 w relacji Kołobrzeg - Słupsk - Tarnowskie Góry - Katowice - Kraków Główny
- P 84500 w relacji Słupsk - Zduńska Wola Karsznice - Tarnowskie Góry - Mysłowice
- P 54501 w relacji Hel - Zduńska Wola Karsznice - Tarnowskie Góry - Katowice, z grupą wagonów z Łeby do Katowic
I co w związku z tym? Ano to, że bardzo mi zależy na tym, aby dowiedzieć się, jakie nazwy nosiły powyższe pociągi (jeżeli w ogóle posiadały jakieś nazwy).
Dosyć długo znakomita większość pociągów nocnych nie miała nazw, a wszystkie wypisane przez Ciebie to pociągi nocne stałe (2) i sezonowe (5). O ile pamiętam dopiero w pierwszych latach dwutysięcznych zaczęto nadawać pociągom nocnym nazwy.
Oczywiście istniały nieliczne wyjątki jak np. "Tetmajer".
A propos, ten ostatni do Katowic, to od zawsze pamiętam, że był z Łeby z grupą wagonów z Helu. Sprawdź w rozkładzie (swój mam w domu) czy czasem właśnie nie było odwrotnie.
_________________ Uwaga, na tym forum ostrzeżenie dostaje się również za zaprzeczanie kłamstwu.
historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła
_________________ Posiadanie Gdańska jest ważniejsze od wszystkich pieniędzy.
mk1992 -Usunięty- Gość
Wysłany: 25-06-2009, 13:10
chester napisał/a:
A propos, ten ostatni do Katowic, to od zawsze pamiętam, że był z Łeby z grupą wagonów z Helu. Sprawdź w rozkładzie (swój mam w domu) czy czasem właśnie nie było odwrotnie.
Archiwalny hafas mówi mi, że pociąg z Helu prowadzi "wagon bezpośredni z Łeby". Być może było na odwrót, niestety nie jestem w stanie powiedzieć.
Co do nazw nocnych pośpiechów, dziękuje za pomoc!
W tym samym rozkładzie jazdy były jeszcze takie oto pociągi:
- P 37201 w relacji Zakopane - Kraków Główny - Katowice - Kluczbork - Poznań Główny
- P 47101 w relacji Katowice - Kluczbork - Poznań Główny
- P 37101 w relacji Kraków Główny - Katowice - Kluczbork - Poznań Główny
I teraz odpowiednio: P 37201 - Podhalanin, P 47101 - Gwarek i P 37101 - Koziołek?
A czy ktoś może pamięta jaki pociąg relacji Szczecin Gł.-Zakopane kursował w roku 2004 (lipiec) ok. godziny 18-19 (godzina odjazdu z Poznania)? Chodzi o nazwę, dokładną godzinę odjazdu z Poznania i godzinę przyjazdu do Zakopanego.
W 2004 roku pociąg Szczecin- Zakopane kursował tylko sezonowo , poza sezonem do Krakowa Płaszowa. Ze Szczecina wyruszał 19.50 , z Poznania 22.40 a w Zakopanym meldował się 9.23. Natomiast w godzinach podanych przez Ciebie kursował pociąg międzynarodowy BEM ze Szczecina do Bratysławy, z odjazdem z Poznania o 19.25.
W 2004 roku żaden pociąg z Poznania do Zakopanego nie jechał w godzinach 17-20 przez Wrocław. Albo się koledze lata pomyliły , albo sam nie wie czego szuka .
Na bank jechał przez Kędzierzyn Koźle, Katowice i Kraków Gł. (te stacje widziałem z okien pociągu).
Było to na bank w 2004 (pamiętam wszystkie wyjazdy wakacyjne), mniej więcej początek lipca (ok. 6 lipca, ale dokładniej nie pamiętam).
Wydawało mi się, że jechał też przez Wrocław i nie jechał przez Poznań Starołękę, ale pamięć ulotna, więc...
Mam w tej chwili przed sobą rozkład jazdy 2003/2004 dla stacji Wrocław i omawiany przez was pociąg relacji Szczecin- Zakpane- Szczecin jeździł z/ od 14 XII do 15 II i od 7 IV do 26 IX do Zakopanego a w pozostałe dni z/ do Krakowa Płaszowa. Ze Szczecina wyjeżdżał o 19:50 z Poznania 22:40 Wrocław 01:15, Kraków Główny 05:40 Zakopane 09:23. Spowrotem z Zakopanego 19:44 z Krakowa Gł. 23:35 Wrocław 04:11 Poznań 06:50 Szczecin 10:00.
_________________ Kolej to najlepszy środek transportu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum