Wysłany: 21-06-2009, 01:56 Dopłaty do pociągów w Austrii
Czy ktoś wie coś na temat pociągów OEC?
Mam zamiar przejechać się niedługo takim od Wiednia do Graz i austriacki rozkład daje nazwę OEC przy takim pociągu (przykład - OEC 151 odjazd z Wiednia koło 9:00 rano), ktoś może mi powiedzieć, czy to jest pociąg OBB i czy bilet FIP na OBB jest honorowany? A może to jakiś prywatny pociąg?
A tak z innej okazji. Może ktoś polecić ładną trasą, którą warto przejechać się w dzień przez Austrię, żeby widoki mieć na Alpy?
Ostatnio zmieniony przez Iktorn dnia 18-08-2009, 22:23, w całości zmieniany 1 raz
Austriacy maja takie oznaczenia dla pociągów EC i IC, czyli ÖBB EuroCity i ÖBB Intercity.
Są to oczywiście pociągi OBB, bez rezerwacji i dopłat, choć jeden raz jadąc z Breclav do Wiednia EC Sobieski, konduktor chciał ode mnie miejscówkę w 1 klasie- chyba był złośliwy.
Polecam trasy zaznaczone na zielono.
Co do oznaczeń OEC to potwierdzam, że jest to tylko ich oznaczenie, co i tak do standardów europejskich ma sie troche dziwnie, bo te OBB EuroCity jeżdzą tylko po kraju a zEU sa to miedzynarodowe, ale tak maja.
Natomiast wielokrotnie podróżując po Austrii kasowano ode mnie 2,60 EUR za jazde w pierwszej klasie i tak mają. zdarza się konduktor, który tego nie kasuje, ale to chyba z braku świadomości
Pocieszające jest to, że to nie jest dopłata do konkretnego pociągu, tylko do biletu, wie mozna sie przesiadac wiele razy na ta sama dopłate. w 2 klasie takiej dopłaty nie ma
Niedawno jechałem na odcinku Breclav-Wien-Breclav w 1klasie i konduktorzy nie chcieli dopłat,zresztą na początku roku dostałem do ręki takie pismo od swojej kadrowej o zasadach korzystania z biletów Fip i tam pisało że w Austrii nie ma wogóle dopłat ,pamietam tez że były w tych papierach rozbicia na fip słuzbwy i prywatny ale na OBB zero dopłat
Warto by dokładnie wyjaśnić jak to właściwie jest z tymi dopłatami w Austrii.We wszystkich dworcowych informacjach twierdzą że na żaden pociąg IC,EC,ICE itp. w pierwszej klasie dopłata nie jest wymagana i wielu konduktorów jej nie wymaga ale są też i tacy którzy jej żądają,osobiście,w jednym przypadku udało mi się przekonać konduktora by od tego zamiaru odstąpił ale w innym,niestety,musiałem przejść do "dwójki".
Jakiś czas temu jechałem kilka razy pociągiem EC i raz nawet w klasie biznes (przedział po 4 ogromne i wygodne fotele). Nikt ode mnie dopłat nie chciał. Konduktor patrzył tylko, czy kupon został już skasowany i już cały dzień nikt mi go nie kasował.
Za jakieś 2 tygodnie znów jadę do Austrii, postaram się dowiedzieć w jakimś biurze obsługi klienta o te dopłaty - czy jest to obowiązkowa dopłata, czy po prostu nieznajomość ze strony niektórych konduktorów.
PS. Tak przy okazji, w Wiedniu (Sudbanhof) funkcjonuje OBB Lounge, jest chyba jeszcze jedna w Insbrucku. Wpuścili mnie z FIPem, do woli zimne i gorace napoje oraz cały czas można wziąć sobie darmowe rogaliki, ale napojów ani tych rogalików nie wolno wynosić na zewnątrz.
Właśnie wróciłem z FIP z Austrii. Kraj przyjazny FIPowcom brak żadnych dopłat, zarówno do EC/IC i nocnych EN do Szwajcarii i Rzymu, jednak latem duże zapełnienie w tych pociągach, już w Wiedniu po 5 osób na przedział.
Do 1 klasy nie ma żadnych dopłat w pociągach EC czy IC, także te dopłaty o których wcześniej wspominano, to pewnie konduktorzy nie do końca wiedzieli co to FIP - takie dopłaty mogą być do np. InterRail, EuroDomino itp. Jedynie zapomniałem się zapytać o pociągi RailJet, ale rozkład podaje, że są bez miejscówek.
W OBB Lounge wieczorami dostępny jest za darmo alkohol! w postaci piwa oraz wina - oczywiście do woli
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum