W niektórych międzynarodowych pociągach jadących do/z Włoch konieczne są dopłaty do FIP. Koszt miejscówki to 5 Euro.
Pociągi objęte dopłatami to:
- "Allegro" między Austrią i Włochami
- "Riviera" między Francją i Włochami
- pociągi między Włochami i Austrią / Niemcami przez Brenner: EN 286/287, EN 288/358, EN 289/363, EC 80/81, EC 82/83, EC 84/85, EC 86/87, EC 89/92, EC 93/88, EC 188/189
- pociągi między Włochami i Austrią przez Tarvisio: EN 234/235, EN 239/236, EN 237/238, EN 1234/1235, EN 1236/1237, Ex 1134/1135, EC 30/31, EC 32/33
Zasady korzystania z biletów FIP oraz karty zniżek FIP uległy pewnym komplikacjom, przez wrowadzenie cen globalnych na całej sieci. Oznacza to obowiązkowe dopłaty do biletów FIP w większości kategorii pociągów.
Największe zmiany dotyczą pociągów Cisalpino, ale o tym w oddzielnym wątku.
Na terenie Włoch we wszystkich EC, EN i IC+ są obowiązkowe dopłaty do FIP. Do IC nie ma. W komunikacji międzynarodowej w całej relacji przebiegu pociągu obowiązkowe dopłaty są tylko w wybranych pociągach. Np. w EC "Michelangelo".
a co jeśli chodzi o ICN? Kiedyś (czyli 3 lata temu było do 1 klasy 3.99eur i do 2 klasy 4,99eur - na trasie Rzym - Sirasussa). Czy jeśli chodzi o ICN coś się zmieniło na popularnych trasach takich jak np. Rzym-Sycylia, Sycylia-Florencja/Rzym, Kalabria-Rzym/Florencja/Wenecja ?
Ja na dzien dzisiejszy wyglada sprawa z miejscowkami we Wloszech? Jesli ktos posiada informacje o wysokosci doplat do poszczegolnych kategorii pociagow to prosze o pomoc. Ja znalazlem cos takiego, dane sprzed roku:
Suburbano
Metropolitano
Regionale
Diretto
Interreginale
Tren OK
Espresso
-------------
bez doplat
IC
ICNotte
-------------
3 Euro
IC+
EC
EuroNight
--------------
5 Euro
Czy sa one nadal aktualne?
Pozdrawiam
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Scalony z nowo założonego tematu.
Może ktoś był ostatnio we Włoszech , ciekawy jestem jak jest z dopłatami do pociągów EX i IC bo Włosi zapowiadali znaczne zmiany w zasadach korzystania z biletów FIP. Z góry serdecznie dziękuję.
EX jak dawniej bezpłatnie,ale uwaga część Ex bez wagonów z miejscami do siedzenia-tylko sypialne i kuszetki.Miejscówka fakultatywna w Ex 3 euro.EN miejscówka 5 euro.O ile mi wiadomo,ale nie jestem pewny w IC,IC Plus i ICNotte dopłata 5 euro,a w pociągu 8.
Nie polecam zakupu miejscówki na dworcu Roma-Termini.Ostatnio jechałem pociągiem IC z Rzymu do Triestu(odj.14.44) z obowiązkową rezerwacją miejsc,gdy poprosiłem o miejscówke na tenże pociąg,pani w kasie zazyczyła sobie ponad 13 EUR,uzasadniając że jest to tylko bilet podstawowy na który oprócz miejscówki należy wykupić odpowiednią dopłatę na poc.IC,dlatego zrezygnowałem z zakupu i po kilku goczinach poprosiłem i tą samą miejscówkę na stacji Roma-S.Pietro za którą zapłaciłem... 3 EUR.Konduktorzy w pociągu nie mieli żadnych zastrzeżeń.
Mam pytanie co do pociagów kursujących z rzymu nad morze... Planuje "przeprawe" pociągiem z Rzymu nad morze... Na dzień dzisiejszy zorientowałem się że najbliższą miejscowością nad morską jest Ostia a dokładniej Lido di Ostia. Chciałem zorientować się co do przejazdów pociągiem na tej trasie jednak nie mogę wpisać nazwy miejscowosci docelowej za każdym razem proponuje jakieś inne miejscowości w tym naczęściej Ostia Parmense (a drugiem końcu włoch!!) próbowałem na rzokładzie jazdy zarówno polskim jak i niemieckim i nic!
Jeśli ktoś zorientowany w temacie proszę o info na forum. Napiszcie z której stacji najlepiej wyjechać i coś o pociągu, jakieś dopłaty? częstość kursowania? itp.
Do tej Ostii ( Lido di Ostia) kursują z Rzymu pociągi podmiejskie -prywatnego przewoźnika - zintegrowane z komunikacją miejską. Odjazdy ze stacji Porta S.Paolo obok Ostiense i linii metra B. Pociągiem FS nad morze najbliżej w kierunku Civitavecchia.
Ja pierwszy raz jak byłem we Włoszech, to po całodziennym zwiedzaniu pojechałem nocnym, bezpośrednim pociągiem do Tropei. Bardzo ładna, piaszczysta plaża, czyste i ciepłe morze, obok plaży 2 tanie kempingi - wszystkiego pełno, bo to znany kurort.
Tu masz link z Wikipedii. Polecam tę miejscowość, byłem tam już 4 razy
Od dworca kolejowego na plażę jakieś 10-15 minut pieszo.
Nocny E (Espresso) jest bez dopłat, ale możesz na własne życzenie kupić za 3e miejscówkę. W składzie zawsze była tylko 2 klasa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum