Wysłany: 06-08-2009, 09:51 Nocne pociągi w Niemczech?
Witam, mam prosbe do osob ktore podrozowaly po Niemczech. Chce we wrzesniu wybrac sie do Niemiec, Belgi i Holandii i nocki chcialbym spedzac w pociagach. Stad moje pytanie czy znacie jakies poloczenia miedzy miastami w nocy, ale zeby nie byly to pociagi CNL, tylko takei do ktorych nie trzeba doplacac. Ja znam tylko IC Hamburg - Kolonia, ktos zna cos jeszcze??
Kiedyś przeglądałem spis wszystkich pociągów kursujących na terenie Niemiec , ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie to było. Szukaj dalej bo coś takiego istnieje
Jest kilka połaczeń w niemczech obsługiwanych przez inne pociągi niż CNL/DB Nachtzug i tak np.
ICE609 Kiel/Hamburg/Koln/Frankfurt/Basel SBB & v.v.
IC 2021 Hamburg/Koln/Frankfurt & v.v.
poza tym najczęscie z niedzieli na poniedziałek kursują IC lub ICE np. Berlin-Koln Berlin -Frankfurt, Frankfurt - Munchen.
A co do dopłat, to wiele nocnych pociągów CNL/DB Nachtzug prowadzi wagony z miejscami siedzącymi i tam miejscówka kosztuje 4EUR to chyba dzisiaj juz nie jest wielki wydatek.
No własnie to jest ciekawe.
Niby nie ma, ale wszystkie wagony niebieskie z napisami CNL przemalowane na DB Nachtzug. W zeszłym tygodniu jak wracałem z Basel, to własnie wagony do Pragi ze sliperetkami były pomalowane na na szaroczerwono z napisem DB Nachtzug. Wagony te pierwotnie były granatowe z gwiazkami i księżycami. Wiec nie do końca rozumiem zmiany nazewnictwa z DB Nachtug na CNL a przemalowanie wagonów dokadnie na odwrót.
Zawał jak zwał chodzi o pociagi nocne w niemczech
czy jechal ktos z Was tym pociagiem Berlin Hbf (tief) 00:41 Frankfurt(Main)Hbf 06:42 IC1850 gdyz jest napisane "przypuszczalnie wysoki popyt, prosze rezerwowac miejsca" i chcialbym wiedziec jak to naprawde wyglada. I drugie pytanie, CLN kosztuje 4EURO a ile jezeli jest CLN miedzynarodowy np do Amsterdamu?
To znaczy tyle, że gdyby wszystkie miejsca były zarezerwowane to musisz jechać na stojąco lub siedząco na podłodze. Ale nie masz obowiązku wykupienia miejscówki. Na tyle ile podróżuje po niemczech, nigdy mi sie nie zadarzyło aby nie było wolengo miejsca w 1 klasie. aby cie nie przesadzano trzeba czytac informacje o rezerwacjach, uważaj ten na napisy szybka rezerwacja.
co do CNL cena taka sama 4EUR, chyba że nie ma siędzących tylko sleeperetki to cena 10EUR
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum