Witam,
Prosiłbym o pomoc w zaplanowaniu trasy z Krakowa do Pragi. W pradze chciałbym być najpóźniej o godzinie 12 (w sobote). Czy lepsza będzie trasa przez Bohumin czy może lepiej przez Wrocław. Jeśli się Ktoś orientuje to prosiłbym też o podanie ceny takiego przejazdu, oraz czy w Czechac honorują zniżke na Polską legitymacje studencką.
Pozdrawiam!
B
masz bezpośredni pociąg: 22:15-6:54 Silesia chyba tanio wyjdzie kupić bilet do Zebrzydowic potem w razie potrzeby przejściówkę i w Bohuminie kupić bilet rel Bohumin- Praha bo masz ponad godzien postoju.
a inny sposób dostania sie do Pragi to 2:47 z Krakowa do Katowic z Katowic osobowym do Bohumina o 7:45 i z Bohumina EC 146 do Prag i o 11:56 jesteś na miejscu i. Bilet kupic na tej samej zasadzie co wyżej do ostatniej stacji po stronie polskiej następnie przejściówkę i potem bilet na koleje Czeskie.
Jadąc Silesią przejściówka dosłownym znaczeniu nie wchodzi w grę, bo ta za 2 zł jest ważna tylko w Przewozach Regionalnych. Możesz kupić bilet do Zebrzydowice(Gr) - może być ciężko przekonać kasjerkę, ze taka stacja istnieje, ew. w kasie międzynarodowej kup Zebrzydowice-Bohumin-Zebrzydowice (zniżka 40%). Do Zebrzydowic w taryfie D bilet krajowy. Chyba, ze chcesz kuszetkę lub sypialny (ponąć warto, ze względu na przygranicznych złodziei). Wtedy miejscówka i najprościej Kraków-Praha-Kraków (zniżka 40%).
Pobawiłem się trochę wyszukiwarką pkp i wymyśliłem takie coś:
Kraków Główny (02:47) >>>> Katowice (04:34) posp. Przemysl Wroclaw
Katowice (05:08) >>>> Bohumin (07:25) miedzynarodowa osobowka
Mam problem ze znalezieniem połączenia między Bohuminem a Pragą, znajduje mi same Eurocity i Pendolino - zapewne nie należące do najtańszych. Czy nie ma innych połączeń, na przykład jakiegoś odpowiedniku pośpiesznego? Wogóle to orientuje się ktoś o cene biletu w Erocity lub Pendolino w relacji Bohumin - Praga? Dodam że będe jechał we 2 osoby - ponoć w Czechach istnieją jakieś zniżki grupowe. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc!
edit:
Nie zauważyłem tego pośpiesznego Czasami najprostsza opcja jest najtrudniejsza
Nie wiecie ile kosztuje bilet w relacji Bohumin - Praga na ten pośpiech?
Ta osobówka o 5:08 to zwykły kibel (EN57), który jedzie do Ostrawy. Bilet do Chałupek kosztuje coś koło 11zł i u konduktora kupujesz bez żadnych dopłata przejściówkę Chałupki-Bohumin (2 zł lub 15 koron czeskich).
W Bouminie masz już pociągi do Pragi. Akurat tak się złożyło, że spotkałem dziś jednego Ukraińca i pomogłem dostać mu się z Bohumina do Pragi.
W Czechach jest jedna taryfa. Bilet na IC/EC kosztuje tyle samo co bilet na osobowy. W Polsce to jest niemożliwe, a tam jakoś działa. W pociągu można kupić u konduktora, cena ta sama i można płacić w euro. Bilet Bohumin-Praga kosztujw 19 euro (jakoś 420 koron).
SuperCity bilet ten sam + obowiązkowa miejscówka 150 koron czeskich.
www.jizdenka.cz -> informacja o cenach biletów międzynarodowych i czeskich krajowych.
Potwierdzam Iktorna. Nie ma pospiesznego do Pragi, bo każdy jeździ EC, bo jest jedna taryfa. Jednolita taryfa jest też m. in. na Słowacji i w Austrii. Mi osobiście bardzo się podoba.
[ Dodano: 04-10-2009, 00:47 ]
Cytat:
czy w Czechac honorują zniżke na Polską legitymacje studencką.
Z tego co wiem nie. Ale jeśli masz mniej niż 26 lat wyrób sobie In-Kartę (czeska karta zniżkowa na kolej w Czechach i bilety międzynarodowe). Kosztuje (do 26 lat) 330 koron czeskich (nieco ponad 50 zł), a ważna jest 3 lata. W tym wątku na IC forum - http://ic.rail.pl/viewtopic.php?f=20&t=7548&start=10#p114602 rady odnośnie wyrabiania. Krótko mówiąc: zniżkę masz od razu, a po miesiącu można odebrać właściwą In-Kartę w dowolnej stacji CD.
Co do cen biletów:
Bohumin-Praha bez In-Karty - 447 KC
Bohumin-Praha ze zniżką na In-Kartę - 336 KC
Bilet międzynarodowy Breclav-Wien Sud bez zniżki - 18,40 EUR
Bilet międzynarodowy Breclav-Wien Sud ze zniżką 25% (RAILPLUS) - 13,90 EUR
Czyli zakładając, że jedziesz do Prahy i wracasz, to wyrabiając In-Kartę przepłacisz 118 KC (około 20 zł). Ale jest ona ważna 3 lata i może Ci się jeszcze kiedyś przydać. A zniżka RAILPLUS jest teoretycznie ważna jak będziesz jechał np. z Krakowa do Drezna kupując bilet międzynarodowy czy z Wiednia do Rzymu...
Dziękuje wszystkim za porady
Czy jadąc we 2 osoby dostanie się 25 % zniżki na Eurocity?
Oraz czy obowiązuje w tych pociągach jakaś dodatkowa opłata za miejscówke
Pozdrawiam
bartolko z zestawienia wynika że w Silesii masz dwa wag. 2 kl. nr 350 i 351 i wag 1 kl. 352. Reszta to kuszety i sypialne. Na EC w Czechach nie trzeba miejscówek. Ostatnio jechałem Sobieskim i tam ludzie do pracy jeżdżą EC a u nas kiblami. Taka różnica.
Faktycznie, zmyliła mnie ta ikonka z bagażem przy wagonie 351
W rozkładzie jazdy przy tym pociągu jest taki opis: Pospieszny
proszę rezerwować (fakultatywne), wagon bagażowy, wagon sypialny, wagon z miejscami do leżenia
Te rezerwacje tyczą się tylko wagonów sypialnych i z miejscami do leżenia? Bo przecież w zwykłych wagonach w pośpiechach chyba nie ma rezerwacji miejsc?
oznacza to, że możesz kupić miejscówkę na własne życzenie do miejsca siedzącego w komunikacji międzynarodowej i masz 100% pewności, że będziesz siedział.
W kuszetkach i sypialnych wykupione miejsce na łóżku zawsze jest z numerem i sprzedaje się tylko tyle miejsc leżących/sypialnych ile jest dostępnych.
bartolko napisał/a:
w zwykłych wagonach w pośpiechach chyba nie ma rezerwacji miejsc?
Nie ma w krajowych pośpiechach o taryfie "D". Ale w pociągach pośpiesznych międzynarodowych możesz sobie kupić miejscówkę, jednak nie jest to obowiązkowe.
Przy podróży Silesią wystarczą bilety do Zebrzydowic(Gr), a jeśli polska kasa krajowa nie będzie chciała sprzedać biletu do punktu granicznego, to do Zebrzydowic (z ew. krajowymi ulgami). Przy bilecie z Krakowa Gł. jest to ta sama strefa odległości, więc można podróżować aż do polskiego punktu granicznego (gdzie kończy się możliwość odprawy u polskiej obsługi).
U czeskiej obsługi (która wsiada na stacji Petrovice u Karv.) kupujecie całodzienny bilet Sone+ za 450 kc na wszystkie pociągi (+ew. 150 kc za wystawienie w pociągu, co i tak jest tańsze niż przejściówki itp.). Jeśli czeska obsługa nie zjawi się do Bohumina, to tam bilet Sone+ możecie kupić w kasie (jest długi postój pociągu) bez dopłaty. Sone+ na wszystkie pociągi jest ważny w sobotę albo w niedzielę dla max 2 osób powyżej 16 lat (w EC nie trzeba miejscówek).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum