Chyba nie ma czegoś takiego jak książeczka OSŻD. Są to po prostu bilety kolei zrzeszonych w OSŻD (Organizacja Współpracy Kolei - skrót pochodzi z rosyjskiego). Do tej organizacji należą głównie koleje byłego obozu socjalistycznego. Dają one po prostu w ramach współpracy, wymiany swoje bilety. Za te bilety nie ma opłat tak jak za FIP i są one na konkretną trasę którą wypisze się we wniosku. Niektóre z biletów OSŻD są dłużej ważne niż bilety FIP bo np. przez 6 miesięcy. Oczywiście można je łączyć z biletami FIP na jednym wniosku jeśli trasa przejazdu tego wymaga. Niestety jeśli skorzystaliśmy w danym roku kalendarzowym np. z biletów FIP to na ten rok nie należą nam się już bilety OSŻD gdyż można z nich tylko raz w roku korzystać.
Tak, nie widziałem jej i dlatego napisałem że "chyba nie ma" za to wnioskowałem kilka razy o bilety OSŻD i nigdy jej nie dostałem, raz pisząc o bilet na Litwę dostałem go w formie płachty formatu A-5 z wypisaną trasą, datą ważności itp. Ale jeśli są takowe to wybaczcie moją niewiedzę
A ja dzisiaj dzwoniłem do babki z Warszawy ( w końcu znalazłem kogos kompetentnego).
Dowiedziałem sie, że każdego roku moge wyrobic sobię ten bilet na koleje OSŻD, z tymże musze szczegółowo wpisać miejsce w którym przekraczam granice i najlepiej, żebym podał trase z góry.
EUROSTAR,
czemu nie dostałeś książeczki OSŻD?
Odkopałem stare znajomości wśród kolejarzy, mam kogoś, kto 5 lat temu jechał koleją transsyberyjską na książeczkę, więc jak będę wiedział coś więcej to napiszę.
Nie mów że jesteśmy niekompetentni w tej sprawie. Przecież ja napisałem wyraźnie że z tego biletu można raz w roku tylko skorzystać i że trzeba trasę we wniosku napisać a o tym że trzeba miejsca przekroczenia granicy wpisać to dowiedziałbyś się już z samego wniosku bo jest to tam napisane (w zasadzie trzeba wpisać stację graniczną przekroczenia granicy RP oraz dalszą trasę przejazdu). Żebyś nie musiał się już pytać tych kompetentnych osób z PKP podam Ci wszystkie stacje graniczne (chyba się nie zmieniły): Terespol/Brest, Nauszki/Suche Bator i Dzamyn Ude/Erlian (Erenhot)
sorki za moje przeoczenie eurostar, pytanie dotyczylo Fipowca.
Co do kompetencji to nie twierdze, ze ich nie posiadaja pracownicy, tylko czasem z informacjami dot. tych mniej uczeszczanych tras jest kiepsko, ale juz wiem, dzieki pewnej Pani oraz Wam
Wysłany: 17-12-2009, 22:48 Na Syberię z biletem OSŻD.
Może jest wśród nas ktoś kto ma możliwie świeże informacje na temat cen i warunków przejazdu?.
[ Dodano: 08-01-2010, 20:01 ] tomek1506, Pisałes o odkopanych znajomościach na temat przejazdu transyberyjską,interesują mnie możliwie aktualne opłaty za miejscówki,wybieram sie wiosna do Krasnojarska. Pozdrawiam.
nie wchodziłem na forum od grudnia, dopiero zauważyłem info. Niestety nadal nie mam info co do biletów. Orientowałem się jedynie jaki jest koszt wyjazdu bez FIP`a do Bajkałska z moskwy przez pośrednika(opcja ekonomiczna) w jedną stronę ok. 370, a powrót 330 tyle kosztowało to w sezonie 2009. Myślę, że na czasie zacznę się tym interesować, bo koleją chce jechać w wakacje. Gdybys miał jakies info to pisz smiało.
Pozdrawiam
Witam, jestem synem kolejarza, przysługuje mi FIP i teraz pytanie czy na kolej transsyberyjską także mam jakąś ulgę ? Jeśli tak to jak to wygląda w praktyce? Z tego co czytałem trzeba złożyć wniosek o wydanie karty OSŻD z wpisaną odpowiednią trasą przejazdu, tylko jak sprawa wygląda z miejscówkami ?
Miejscówki jeżeli zna się język rosyjski najlepiej kupić w kasie któregoś z krajów byłego WNP. Mam na myśli Ukrainę , Białoruś , Obwód Kaliningradzki:) Bilety sprzedawane są na 90 dni przed odjazdem pociągu. Miejscówki liczone są jako doba hotelowa a nie jak w Polsce za miejsce sypialne. Bilety lepiej kupować pierwszego dnia 90 dniowego okresu sprzedaży bo w szczytowych okresach tylko wtedy najlepsze miejsca można dostać. My z kolegą dla naszych towarzyszy musimy się właśnie wybrać na wiosnę do Brześcia żeby kupić bilety na czerwiec.
_________________ PKP PLK - SWOJE KADRY BETONUJEMY PROFESJONALNIE
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum