Wysłany: 13-11-2009, 16:07 Gdzie dowiedzieć się najwięcej o kolei?
Cześć jak pewnie wiecie (albo nie) jestem tu nowy i od prawie urodzenia jeżdżę pociągami ale od niedawna zaczołem się tym interesować i mam właśnie od was pytanie od czego mam zacząć co mi polecacie
to to pikus mam kilka gier nawet z koleją związaną chodzi mi o tzw rozwijanie swojej wiedzy na temat pociągów byłem już w kilku lokomotywach i fajnie było ale to nie na temat to tak powiedzialem sobie
Zajrzyj sobie do Działu pracowniczego, do Administracji, do Pociągów dalekobieżnych itp. Dowiesz się wiele o polskiej kolei (o funkcjonowaniu, o zarządzaniu, o połączeniach międzywojewódzkich). Wielu forumowiczy to kolejarze.
mk1992 -Usunięty- Gość
Wysłany: 13-11-2009, 19:21
@Iktorn, wydaje mi się, że dla laika lepiej będzie, jeśli nie zajrzy do niektórych działów tego forum. Jeszcze zniechęci się nam do kolei i co wtedy zrobimy?
@Mirios, może powiedz, co na temat kolei wiesz, albo czego chciałbyś się dowiedzieć? Chętnie udzielimy Ci szczegółowych odpowiedzi.
no to tak nie spodziewałem sie aż takiej pomocy ale wielkie dzieki bo pisałem na innych forach i jakoś to nie wychodziło a widze że te forum jest inne to mi sie podoba .
to tak jeżeli chodzi o moja wiedze to jest tak że yyy niewiele wiem co wiem... wiem że kolej pomału upada w przyszłości właśnie chciałbym zostać maszynistą ale jestem chory na nie uleczlna chorobe i moje wyżywienie jest bardzo drogie a mama mówi że jako maszynista nie wyrobie...
Więc może podstawowe ale zrozumie jeżeli nie dostane odpowiedzi chodzi mi oto ile maszynista np ICC bierze na ręke.
I chciałbym wiedzieć coś wiecej o pociągach bo mama mówi że jak jechała do Krakowa 2 lata temu było tam kilku maturzystów ktorzy opowiadali takie żeczy że ja do nich sie chowam i właśnie chce poznać bardziej więcej odpowiedzi żeby innych którym to opowiadam byli zaskoczeni.
A co do pana Iktorn, to popatrze wielkie dzieki!!
P.S. oczywiście czekam na wiecej odpowiedzi
mk1992 -Usunięty- Gość
Wysłany: 13-11-2009, 19:54
Aby zostać maszynistą trzeba być w 100% zdrowym. Jest to odpowiedzialna praca, dlatego też wymagania w tym zakresie są dość surowe.
Ile zarabia maszynista w IC? Wiele razy pytałem o to tu i ówdzie, i najciekawsza odpowiedź jaką uzyskałem to "niedużo, ale da się wyżyć".
A tak na poważnie, niech się wypowie w tej kwesti któryś z kolejarzy.
Chciałbyś się dowiedzieć co nieco na temat kolei, ale nie bardzo wiemy, czy interesuje Cię strona techniczna czy bardziej administracyjna tego zagadnienia?
Każdy Ci powie że trzeba być całkowicie zdrowym, mając najmniejszą wadę wzroku odpadasz. Więc niestety na maszynistę nie masz szans. Ale można sobie pojeździć np. w Maszynie. Według mnie w Maszynie najrealistyczniej prowadzi się EN57 którym tylko w tę i z powrotem jeżdżę
_________________ 2012 - 16464 km
2013 - 25289 km
2014 - 03715 km
Jeśli kolega Mirios, chciałby poznać kolej od sierodka to zawsze może zapisać się do jakiejś organizacji kolejowej niektóre z nich posidają własny tabor, maszyny i obiekty (lokomotywownie, bocznice itd.) tam nabierze doświadczenia w teorii i praktyce.
Największe prywatne skanseny kolejowe w polsce to Pyskowice, Jaworzyna śląska, Skierniewice. Doświadczenie takie przyda mu się jeśli w przyszłości będzie chciał założyć i prowadzić podobny skansenik lub kolej drezynową na jakiejś nieczynnej lini kolejowej.
_________________ TOZK nadal walczy!!!
POZDRAWIAM KOLEJOWO Z OPOLA!
*ARTUR*
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum