Ładowanie strony... proszę czekać!

Jeśli strona nie chce się załadować kliknij Tutaj

FORUM@INFOKOLEJ.PL   INFOKOLEJ.PL   WERSJA MOBILNA   WYSZUKIWARKA   FB.COM/INFOKOLEJ

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
Podwyżka a ukończenie studiów
Autor Wiadomość

mietekzuqwertyl Płeć:Mężczyzna
Użytkownik

PostWysłany: 23-03-2013, 16:37   Podwyżka a ukończenie studiów Odpowiedz z cytatem

Witam
To mój pierwszy post ale forum obserwuję już ze 2 lata;p
Obecnie kończę studia a studiuję kierunek związany z moją pracą (według intranetu PLK mogę liczyć na 75% dofinansowania) ale nie jest sponsorowany przez firmę tylko sam go opłacam.
Czy gdy otrzymam tytuł inż. i przedstawię dyplom to mam szansę otrzymania podwyżki?
Czy podwyżka w takim przypadku to obowiązek dyrektora zakładu czy dobra wola?
No i w przypadku gdy waloryzacja pensji w PKP PLK ma być w czerwcu (do wypłaty w lipcu przynajmniej jest tak w PDO) a ja obronię się we wrześniu to czy mogę liczyć na podwyżkę ze względu na wyższe kwalifikacje?
I drugie moje pytanie w przypadku gdybym podpisał umowę z firmą na sponsoring moich studiów byłaby szansa na podwyżkę? O ile bez umowy podwyżka nie jest możliwa.
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Droznik Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel

PostWysłany: 23-03-2013, 16:58    Odpowiedz z cytatem

Zapomnij o tym!! Papierek robisz dla siebie, a nie dla innych. Jedynie może za kilka-kilkanaście lat awansujesz gdzieś dalej (ale władza nie lubi konkurencji). Sam ukończyłem kilka fakultetów (nawet te które są związane z koleją) i żadnej podwyżki nigdy nie dostałem. I studia też robiłem za swoje, ciągle coś kombinując zamieniać, podmieniać uciekać z zajęć aby tylko być w pracy, i nikt mi podwyżki nie dał.
Co do 2 opcji - jw.

Użytkownik

PostWysłany: 23-03-2013, 17:00    Odpowiedz z cytatem

Ok a może jednak to zależy od podejścia dyrektora czy miłej pani kadrowej;p
Powrót do góry

Noema Płeć:Kobieta
Sponsor

PostWysłany: 23-03-2013, 17:02    Odpowiedz z cytatem

mietekzuqwertyl, witaj na forum.

Bardzo dobrze, że sam finansujesz swoje studia. Dlaczego? Bo współfinansowanie ich przez pracodawcę wiąże się z podpisaniem cyrografu - po studiach musisz przepracować w firmie kilka lat (chyba 5).

Byłam w podobnej sytuacji, tzn. pracowałam w PKP PLK i w tym czasie robiłam studia na własny koszt. Po studiach zwolniłam się, bo nie odpowiadały mi warunki pracy i płacy. Znalazłam sobie lepszą pracę.

Jeśli chodzi o spółki PKP to pewnie doskonale wiesz, że tu nie liczą się kwalifikacje i wykształcenie tylko układy i znajomości oraz plecy związkowe. Miałam w pracy kolegów po podstawówce i zawodówce, którzy zarabiali więcej od ludzi z maturą. Ba, znam ludzi po studiach, którzy pracują jako dyż. ruchu za zwykłą stawkę. Cóż, ich wybór. Ja byłam bardziej ambitna...

Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

klimeu44 Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel

PostWysłany: 23-03-2013, 17:35    Odpowiedz z cytatem

3 lata. Obecnie k.p. nie pozwala na więcej.

Brajdak Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel

PostWysłany: 23-03-2013, 17:48    Odpowiedz z cytatem

>Noema<, masz rację, liczą się znajomości i włażenie w tyłek.Co nie zmienia faktu, że nie zawsze poziom wykształcenia =poziom fachowości. W piosence Grześkowiaka jest taki wers: "... mogę nic nie umie robić, liczy się papierek...". Niektórzy myślą że jak ukończyli (nie ma tu znaczenia czy z pomocą czy bez pomocy firmy) co najmniej licencjat , to coś się należy. W normalnym świecie, może i tak ,ale gdzie ten normalny świat... ?

Użytkownik

PostWysłany: 23-03-2013, 17:54    Odpowiedz z cytatem

Wiesz jeśli ktoś kończy uczelnie i nie prywatną tylko państwową techniczną w czołówkach rankingów to coś w głowie zostaje. Ale nie pytałem o poziom wykształcenia.
Pytanie było proste: czy jest jakaś reguła albo możliwość uzyskania paru groszy więcej za ukończone studia na które pracodawca nas nie wysłał i piosenki tu sobie kolego daruj. bo to nic nie wnosi do tematu.
Powrót do góry

Noema Płeć:Kobieta
Sponsor

PostWysłany: 23-03-2013, 18:30    Odpowiedz z cytatem

mietekzuqwertyl, chcesz powiedzieć, że studiowałeś dla paru groszy podwyżki, ochłapu rzuconego z łaski przez beton? Chłopie, gdzie twoja ambicja, gdzie honor, męska duma? Wiej z PKP póki jesteś młody!

Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Powrót do góry

Przyjaciel

PostWysłany: 23-03-2013, 18:40    Odpowiedz z cytatem

Zapomnij o podwyżce po studiach. Awans za kilka lat może Cię spotka. Jeśli masz możliwość to faktycznie zmień branżę, jeśli nie to trudno żyj dalej. A na początku pewnie będziesz wyśmiewany że inżynierek robi, ma wyższe i się wywyższa itp.
Po prostu w regulaminie nie jest napisane że istnieje premia za wykształcenie wyższe, no chyba że robisz w IC. Tam jak czytałem to podobno obowiązują jakieś ustalenia ile możesz mieć minimalnej w danej grupie zawodów.
Nie widzę że PLK - tak więc zapomnij o podwyżce, ba nawet jak się we wrześniu bronisz to nawet nie zawracaj głowy przełożony, bo powiedzą niech Pan pierw skończy a potem pogadamy

Użytkownik

PostWysłany: 23-03-2013, 19:23    Odpowiedz z cytatem

Tylko chciałem wiedzieć czy mogę na coś liczyć i nie miałem na razie nigdzie chodzić bo i po co komu głowę zawracać.
Na kolej przyszedłem już z zaczętymi studiami a że nadal tutaj pracuję stąd moje pytanie. Studiuję na technicznym kierunku nie dla paru groszy podwyżki tylko dla konkretnych umiejętności i w perspektywie jakiejś lepszej pracy. Poza tym jeśli chciałbym mieć te parę groszy to nie wkładałbym w to ponad 4 tyś rocznie prawda?
na ekonomii się trochę więcej znam niż nasz jaśnie panujący minister;p
Powrót do góry

Pirat Płeć:Mężczyzna
Webmaster

PostWysłany: 25-03-2013, 10:22    Odpowiedz z cytatem

mietekzuqwertyl, na jakim stanowisku obecnie pracujesz? Robotniczym czy w biurze?

Użytkownik

PostWysłany: 25-03-2013, 18:14    Odpowiedz z cytatem

niestety ale pracuję w tej złej biurwie, codziennie piję kawkę a pracę zaczynam o 10;p tak to chyba na zewnątrz wygląda....
Powrót do góry

voyager1231 Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel

PostWysłany: 25-03-2013, 18:46    Odpowiedz z cytatem

No cóż, nie obraź się, ale przeważnie tak to właśnie wygląda, stąd nie dziw się, że taka opinia krąży Smile Nie ujmując oczywiście Twojej pracy, zawsze to najsłabsze ogniwo świadczy o całym łańcuchu, dlatego zachowania nielicznych rzutują na pracę wszystkich.

Przyjaciel

PostWysłany: 25-03-2013, 20:14    Odpowiedz z cytatem

Więc się ciesz że dostałeś się do biura nie mając studiów. A podwyżkę może sam sobie kiedyś dasz jak będziesz jeszcze wyżej

Użytkownik

PostWysłany: 26-03-2013, 19:19    Odpowiedz z cytatem

Wysłałem cv na pałę i się dostałem. Widocznie zaważyły umiejętności i doświadczenie a nie papier... bo i znajomości też nie miałem. W każdym razie dzięki za odpowiedzi... w sumie to wiem tyle co wcześniej.
A jak jest z mieszkaniem bo obecnie wynajmuję a podobno jest coś takiego, ze firma dokłada się do wynajmu? Nie mieszkania kolejowego tylko normalnie na mieście. Prawda czy plotka?
Powrót do góry
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu