Wysłany: 17-11-2014, 20:31 [PKP Cargo] Program Dobrowolnych Odejść
Do 36-krotności miesięcznej pensji (często ponad 100 tys. zł) chce zaproponować PKP Cargo swoim pracownikom w ramach Programu Dobrowolnych Odejść. Zarząd spółki podjął decyzję o przedstawieniu propozycji Programu Radzie Nadzorczej.
W przypadku pozytywnej decyzji Rady Nadzorczej, zapisy do Programu Dobrowolnych Odejść mogłyby się rozpocząć jeszcze w grudniu tego roku. Szczegółowy harmonogram i warunki PDO zostaną przedstawione po uzyskaniu akceptacji Rady Nadzorczej, która zbierze się 27 listopada 2014 r.
Wystarczy połowę tej kwoty i tak będzie wielu chętnych. ie wiem skąd ta rozrzutność. Prezes nie ma rozeznania. Odprawę dla pracowników obliczył mając na uwadze swoje dochody z pracy w PKP CARGO. Tą rozrzutnością powinna zainteresować się prokuratura.
Dawno już takich bzdur nie czytałem. Gratuluję rozeznania w wysokości płac w Spółce ! Proponuję, byś złożył zawiadomienie do prokuratury w sprawie....właśnie - w sprawie czego ? Może masz znajomego posła z PiS-u który załatwi powołanie sejmowej komisji ds. wysokości odpraw w Spółce ?
Do 36-krotności miesięcznej pensji (często ponad 100 tys. zł) proponuje Grupa PKP Cargo swoim pracownikom w ramach Programu Dobrowolnych Odejść. Rada Nadzorcza PKP Cargo zaakceptowała w czwartek, 27 listopada, propozycję Zarządu Spółki w tej sprawie.
W związku z bardzo dużym zainteresowaniem Programem Dobrowolnych Odejść ze strony pracowników Grupy PKP Cargo zwiększona została pula środków przeznaczonych na ten cel z ok. 90 do 301 mln zł. Do 15 stycznia, kiedy mijał termin zapisów, chęć wzięcia udziału w programie zgłosiło aż 3300 pracowników.
PKP Cargo przyjęło 3300 zgłoszeń do Programu Dobrowolnych Odejść (PDO). W związku z dużym zainteresowaniem spółka zwiększyła pulę środków przeznaczonych na ten cel z 90 do 301 mln zł.
To jest chore. Mój ojciec jest mistrzem w PKP Cargo. Z jego relacji wynika, że naprawdę nie wiadomo w co włożyć ręce oraz kim dysponować - do napraw ustawia się kolejka maszyn elektrycznych i spalinowych, a ludzi jest jak na lekarstwo - po 2-3 osoby na brygadzie.
Z tego co wiem, jest duże niezadowolenie i frustracja z obecnej sytuacji oraz trwa referendum strajkowe.
_________________ Manipulacja w najczystszej postaci
Z tego co wiem, jest duże niezadowolenie i frustracja z obecnej sytuacji oraz trwa referendum strajkowe.
No i co z tego ? KOGO to obchodzi ? Co niektórzy żyją w kompletnym oderwaniu od takiej zwykłej rzeczywistości , która panuje na tak zwanym dole czyli w sekcjach napraw na przykład.
Wydaje mi się, że Cargo coraz więcej będzie zlecać na zewnątrz, także ten program jest im bardzo na rękę. A co do strajku będzie on bardzo na rękę niestety konkurencji.
Witam nie chcę zakładać nowego tematu dlatego piszę tutaj odchodzę na PDO i potrzebuję rejestr egzaminów służbowych pracownika czy pracodawca ma prawo odmówić wydania ksera tego dokumentu ponoć Dyrektor Zakładu zakazał wydawania tego dokumentu czy jest to zgodne z prawem.Pozdrawiam i oczekuję odpowiedzi od kogoś kto jest obeznany w temacie.
Dziękuję.
Rejestr egzaminów nie jest twoja własnością. Możesz otrzymać świadectwo egzaminu uprawniającego do wykonywania zawodu. U nowego pracodawcy będziesz miał egzaminy kontrolne i będziesz mógł pracować. Rejestr egzaminów kontrolnych, sprawdzających pozostaje u dotychczasowego pracodawcy.
[ Dodano: 25-01-2015, 13:25 ]
A swoja drogą to należy się zastanowić czy Program Dobrowolnych Odejść to nie jest działanie zarządu Cargo na szkodę Spółki. Wypłacają niejednemu maszyniście 36 pensji by odeszli a maszyniści ci już od 1 lutego mają podpisane umowy o pracę u konkurencji. Wyszkoleni, z długoletnią praktyką, gotowi do pracy bez żadnych kosztów z powodu szkolenia itd.Później wszyscy się dziwią dlaczego Cargo przegrywa przetargi. W momencie gdy na rynku brak jest maszynistów zwalnianie ich za tak wysoką kasę i wpychanie ich w objęcia konkurencji to działanie na szkodę Spółki. Powinno pójść zawiadomienie do prokuratury. Dotyczy to również rewidentów, których odczuwano braki w końcówce ub. roku. Tylko czekać chwili gdy za chwilę Cargo zacznie przyjmować pracowników do podstawowych zawodów w spółce. tylko, że szkolenie zajmie trochę czasu. Tak PDO to działanie na szkodę Spółki, niewątpliwie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum