Wprawdzie tajemnica poliszynela, ale teraz przynajmniej nie ma żadnych wapliwości...
Czy trasę z Wadowic do Krakowa obsługują tego samego typu przerobione wozy na przewóz ziemniaków, co Bielsko-Biała - Andrychów? Widziałem takowy dzis na przystanku pod szyldem wspomnianej firmy i naprawdę podziwiam ludzi, że podróżują w takich warunkach...
Chyba tak, ziemniakowozy. Bo ja dojeżdżając do Limanowej, w km nieco więcej niż do Wadowic, płacę za bilet 13 PLN. 5 PLN za 50 km to cena śmieszna i jakości wielkiej bym się nie spodziewał
Busy wykańczają nie tylko pociągi, także PKSy. miałem tego próbkę zarówno na trasie Nowy Sącz-Krynica jak również Kamień Pomorski-Międzywodzie-Świnoujście. Od gór do morza, firmy busowe stosują starą taktykę: mały bus jedzie 2 minuty przed dużym pekaesem i zgarnia całą gotówkę. Ja i moja rodzina byliśmy jedynymi pasażerami, którzy nie chcieli gnieść się w busie i woleli jechać w mniej klaustrofobicznych warunkach.
Rozmawiałem z kierowcą, czemu nie interweniują w urzędzie czy gdzieś tam, powiedział, że niestety są bezradni, busy zgłaszają "rozkład nieregularny" albo tylko "częstotliwość kursowania" czy coś tam, nie pamiętam dokładnie. I wszystko zgodnie z prawem, albo mają koneksje w urzędach.
Marszrutki stają się po prostu nową, powszechną "jakością" podróżowania.
co najśmieszniejsze tam obserwujemy powrót do punktu wyjścia - Rafatex z Ar-Turem wykosili PKS nie tyle cenami, co czasem przejazdu - bus gnal nieraz po 100 km/h potrafiąc osiągnąć czas przejazdu Muszyna - Nowy Sącz (dworzec) nawet mniej niż 50 minut (sic). A PKSowski autosan wydawało się, że wyzionie ducha pod Krzyżówką rzężąc prędkością 30 km/h. Kiedy Ar-Tur był już na Szczawniku PKS dopiero staczał się do Krynicy.
PKS upadł, Ar-Tur nie wytrzymał konkurencji (pomijam kontrowersyjne kwestie), a Rafatex... smiga dużymi autobusami, gdzie rozkładowy czas przejazdu Muszyna-NS to 1h:10min - czyli tyle co PKS za dawnych lat.
A kolej... śpi, choć z Muszyny mogłaby się okazać bardzo konkurencyjna z obecnymi cenami.
Nowy rozkład na linii krynickiej zdecydowanie lepszy - nie jest cud, ale w porównaniu z obecnym jest dużo lepszy. Sprawdź i jeździj pociągiem, będzie ich więcej
_________________ Tramwaj musi wrócić do Gliwic. Frankiewicz już odszedł!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum