Faktycznie, moje wcześniejsze opinie w temacie były zbyt agresywne za co przepraszam. Ale wyobraźcie sobie sytuację z 20 sierpnia b.r., stacja Rzeszów:
Jechałem w Bieszczady tego dnia z zamiarem dojechania tam koleją. W Rzeszowie czekałem na R do Zagórza. Ja z plecakiem a obok mnie na peronie 20 rowerzystów obładowanych sakwami jadących na wakacje w Beskid Niski, Bieszczady. 5 min. do odjazdu a pociągu jak nie ma tak nie ma. Nagle biegnie zawiadowca stacji z lizakiem, że ten pociąg dziś nie pojedzie a w zamian autobus zastępczy. Miny rowerzystów - tragiczne. Moja też.
Oczywiście kierowca autobusu KKA nie zgodził się na zabranie rowerów, tak samo kierowniczka tego "składu" z PR. Awantura była taka, że spory tłum się zleciał. Ktoś przytomny zadzwonił na policję - wtedy obsługa zmiękła i pojechaliśmy...załadowani 20 rowerami
Wszyscy jadący wiedzieli, że KKA na tym odcinku obowiązywała do 19 sierpnia (piątek) - dlatego wybrali to połączenie pewni tego, że pojadą pociągiem. A ogłoszenie, że kolejne KKA będzie od 20 sierpnia przyszło niedługo przed planowym odjazdem...
Ot i patologie podkarpackiej kolei...
Na szczęście do Łupkowa dojechałem już pociągiem, choć kierownik z uporem maniaka twierdził, że to nie jest pociąg tylko szynobus
_________________ ...w górach jest wszystko co kocham... - tylko pociągów coraz mniej...
Podkarpackie: Autobusy zastępcze do Zagórza to niegospodarność?
Samorząd województwa podkarpackiego zapowiada kolejne zmiany w organizacji połączeń na modernizowanej linii nr 108. Od marca do sierpnia autobusy zastąpią pociągi Regio na odcinku Jasło – Krosno. Do Zagórza i Ustrzyk Dolnych ruch nadal nie będzie prowadzony, co województwo tłumaczy troską o finanse publiczne.
Niebawem pociągi PKP Intercity przestaną docierać do Sanoka i Krosna. W ich miejsce przewoźnik uruchomi autobusy zastępcze. Zarządca infrastruktury zapowiada, że przywrócenie kursów na fragmencie na wschód od Targowisk będzie możliwe na początku przyszłorocznych wakacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum