Jeśli nie zrobimy nic w tym czasie z LK 73 i 70 to za parę lat te linie zostaną zamknięte na amen,czy się to komuś bedzie podobało czy nie.
@maruda
Co do LK 73 i 70 chodziło mi o zamknięcie na amen względem przewozów pasażerskich, .Ruch towarowy musi być. Masz rację-zasadziłem baboka. Źle to zinterpretowałem.
PS.Nigdy nie byłem przeciwny budowania łącznicy w Czarncy.
Ponownie zalecam lekturę rozkładów jazdy sprzed kilkunastu lat - nie wszystko z czasów PRL było złe..
Prawda!Najlepsze były drogie i słomiane inwestycje takie jak stacja rozrządowa i elektrowozownia w Skarżysku,z dala od przemysłu i dosłownie na bagnie.
Pozdr.
Pociągi dalekobieżne do Buska-Zdroju i Końskich. Plany MI dla Świętokrzyskiego.
Z Kielc do Warszawy w nieco ponad godzinę, i to 16 razy dziennie – to główne założenie planu rozwoju połączeń dalekobieżnych w województwie świętokrzyskim. Pociągi miałyby obsługiwać także m.in. Ostrowiec Świętokrzyski, Końskie czy Busko-Zdrój. Czy plany te są jednak możliwe do wprowadzenia w życie w dającym się przewidzieć horyzoncie czasowym?
Reaktywacja kolejnej linii w ruchu pasażerskim i rozpoczęcie tworzenia zintegrowanej sieci kolejowo-autobusowej – to najważniejsze działania w zakresie regionalnych przewozów kolejowych, planowane przez samorząd województwa świętokrzyskiego. Pierwszego w historii regionu otwartego przetargu na wybór przewoźnika kolejowego można się zaś spodziewać w początkach roku 2029.
Zintegrowany bilet połączy komunikację miejską z pociągami POLREGIO.
Od 15 czerwca mieszkańcy Kielc i okolicznych gmin będą mogli korzystać z jednego biletu na autobusy miejskie i pociągi regionalne. Porozumienie między miastem a POLREGIO obejmuje sześć stacji kolejowych w granicach Kielc oraz wprowadza system trzech stref komunikacyjnych.
Świętokrzyskie: Powołanie nowego przewoźnika kolejowego byłoby nieuzasadnione
Województwo świętokrzyskie nie powoła własnej spółki kolejowej. Samorząd ocenia bowiem, że wymagałoby to dużego nakładu środków, które można spożytkować lepiej, finansując rozwój oferty przewozowej. Należy więc założyć, że kolejny kontrakt na obsługę połączeń zostanie zawarty w wyniku przetargu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum