@sheva17 - myślę, że wbrew pozorom PKP IC nie może zbyt wiele zrobić. Przecież problem się zrobił ze względu na pociąg TLK Czartoryski. A wiadomo - ta TLK jedzie po rozkopanej E65. Według mnie po prostu PKP PLK tak ustaliło godziny kursowania tego pociągu ze względu na "ograniczoną przepustowość linii".
gryff -Usunięty- Gość
Wysłany: 18-12-2011, 18:34
RJ poc. Czartoryski jest ułżony tak żeby na stacjach pośrednich miał skomunikowanie z innymi miastami takich jak np Grudziądz w poprzednim RJ kursował dokładnie w tych samych godzinach i tak powinien pozostać ,szopki dopiero zaczną się wówczas kiedy dojdzie do zapowiadanego zamknięcia modernizowanego odcinka E-65 między Tczewem a Działdowem ,bo jak dobrze zrozumiałem minister Nowak podał tylko jedną trasę objazdową przez Kutno ,co dla mnie jest absurdem
W poprzednim RJ Czartoryski wyruszał z Lublina o 7:03, a teraz 8:35. I tak Lublin został pozbawiony porannego pociągu właśnie w okolicach godziny 7. I w tym jest problem.
gryff -Usunięty- Gość
Wysłany: 18-12-2011, 19:01
Dla jednych problem a dla innych po trasie już nie ,więc jak tu wszystkim dogodzić????
Odnośnie TLK "Czartoryski" to tu rzeczywiście sprawa jest utrudniona, bowiem od Iławy wjeżdża na E-65 i stąd trzeba rozkład na całej trasie dopasować pod ten odcinek. Natomiast moim zdaniem IC mogłoby i powinno coś pokombinować z Gałkiem i po prostu jego przesunąć wcześniej. Tu byłoby o tyle łatwiej że na całej trasie od Warszawy do Szczecina nie ma na razie żadnych większych remontów, zamknięć i nie powinno być to aż takim problemem. Ponoć od marca "Czartoryski" ma jechać godzinę wcześniej ale to tylko może, nie wiadomo jak będzie z zamknięciami na gdańskiej magistrali. Bo puszczanie dwóch pociągów, które na odcinku 300 km od Lublina do Kutna praktycznie się "gonią" jest bez sensu.
Zawsze można zmienić godziny Czartoryskiego, wyjazd z Lublina po dawnej godzinie i ewentualnie zmiana trasy, tj. od Torunia na Bydgoszcz, Laskowice. Nie wiem, czy w okresie wzmożonych remontów E65 i jak rozkopią Malbork - Iława, właśnie lepiej nie skierować Czartoryskiego przez Bydgoszcz, podobnie jak obecne TLK Ustronie.
Prawdopodobnie przetrasują ten pociąg przez Kutno-Toruń-Bydgoszcz,bo zgodnie z planami ministra Nowaka,od lipca linia E65 ma być zamknięta dla ruchu od Tczewa do Warszawy.
norbert -Usunięty- Gość
Wysłany: 19-12-2011, 16:03
Całkowicie chyba nie bo jak będzie się jeździło z Warszawy do Olsztyna? Przez Toruń?
do Działdowa już sporo zrobione wiec pociągi do Olsztyna za bardzo nie będą na e-65 przeszkadzać, zamkniecie to raczej tam gdzie dłubią aktualnie
gryff -Usunięty- Gość
Wysłany: 19-12-2011, 16:52
Zamknięcie ma dotyczyć tylko odcinka od Tczewa do Działdowa ,ale nie w tym problem skoro minister Nowak szykuje tylko jeden objazd ,to więc jak to ma być???Wszystkie pociągi pusci przez Bydgoszcz -Kutno???Więc cały czas trąbię że to absurd ,co do pociągów z Olsztyna do Warszawy przez Działdowo to nie widzę tu żadnego problemu ,będą kursowały normalnie i właśnie ta trasa powinna być drugą trasą alternatywną w celu objazdu zamkniętego odcinka ,czas przejazdu będzie dłuższy ale kto powiedział że będzie lekko,jest jescze jedna trasa ale właściwie szkoda słow zrobią tak żeby upi...pasażerów
Tczew - Malbork bedzie wahadlo, nie moga tego kawalka zamknac, za to od Malborka dalej mysle ze tak, w spalinówki raczej bawić się nikt nie będzie
część może jechać przez Olsztyn ze zmianą kierunku i dalej do Działdowa a druga część przez Bydgoszcz (Włocławek) Kutno
pokusiłbym sie nawet o uruchomienie jakiegos Ex z Trójmiasta do Krakowa/Katowic przez węglówkę i Częstochowę
gryff -Usunięty- Gość
Wysłany: 19-12-2011, 17:39
Jesli będzie trzeba to na krótkich odcinkach mogą pobawić się w spalinówki np Laskowice -Działdowo ale to tylko takie moje pobożne życzenie
[ Dodano: 19-12-2011, 17:46 ]
To jednym słowem takie miasta jak ,Wąbrzeżno ,Jabłonowo ,Iława ,Ostróda ,przez cholera wie ile czasu będą pozbawione bezpośrednich połączeń z Warszawą /Krakowem i również Trójmiastem
Wg planów zamknięcie ma potrwać dwa lata,ale u nas to różnie bywa.Boję się totalnego paraliżu węzła gdańskiego,gdy rozgrzebią Gdańsk Główny,co ma też nastąpić po sławetnych mistrzostwach.
Tras jest wiele np przez Płock, Grudziądz, Malbork.
gryff -Usunięty- Gość
Wysłany: 19-12-2011, 18:12
Tak naprawdę są 3 objazdowe trasy ,ta pierwsza wspomiana przez ministra Nowaka druga przez Olsztyn -Działdowo i trzecia z odcinkiem trakcji spalinowej ale za to relatywnie krótsza przez Laskowice -Grudziądz -Działdowo ,chociaż czasowo to też nie rewelacja
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum