W sprzedaży pojawił się nowy bilet, łączący w sobie ofertę Kolei Śląskich, MZK Tychy i KZK GOP. To kolejny krok na drodze integracji biletowej w województwie.
EKO BILET P/T/A to sieciowa oferta w stylu „3 w 1” – na jednym bilecie można podróżować pociągami, autobusami oraz tramwajami i trolejbusami. Nowa oferta ma ułatwić podróżowanie bez konieczności zakupów biletów u różnych przewoźników. Może być także dobrym rozwiązaniem dla podróżnych, którzy przyjeżdżają do województwa i muszą odwiedzić kilka różnych miejsc bez zastanawiania się, gdzie nabyć bilety.
Bilet uprawnia do nieograniczonej liczby przejazdów w ciągu 24 godzin od daty wskazanej przez nabywcę. Jest honorowany we wszystkich pociągach rozkładowych Kolei Śląskich, na liniach autobusowych i tramwajowych obsługiwanych przez KZK GOP oraz na liniach autobusowych i trolejbusowych MZK Tychy. Jest to bilet bezimienny, a jego cena wynosi 38 zł.
W ofercie śląskiego przewoźnika znajdują się już bilety, które łączą w sobie przejazdy KŚ z ofertą przewoźnika drogowego. Wspólna oferta z KZK GOP to Bilet Śląski, natomiast ofertę KŚ i MZK Tychy łączy Bilet Pomarańczowy. EKO BILET jest jednak pierwszym biletem, który obejmuje swoim zasięgiem całą trójkę tych przewoźników. Trwają również rozmowy o przystąpieniu do współpracy w tym zakresie przez MZKP Tarnowskie Góry. W przypadku zainteresowania w innych regionach województwa, Koleje Śląskie są gotowe do wprowadzania podobnych rozwiązań z innymi organizatorami drogowej komunikacji publicznej.
Wypracowanie wspólnego biletu wymagało dużego zaangażowania – podstawową przeszkodą w tym zakresie pozostają przede wszystkim różne rodzaje ulg ustawowych obowiązujących u poszczególnych operatorów transportu. Dlatego bilet ten będzie miał w pierwszej fazie jedynie wersję normalną, tzn. nie będą dostępne wersje ulgowe. Ale obserwując sprzedaż i opinie pasażerów przewoźnicy będą jednocześnie pracować nad ich wprowadzeniem. W planach są także tańsze: 12- lub 6-godzinne wersje EKO BILET.
Interesujący jest też temat rozmów z MZKP Tarnowskie Góry w kwestii wejścia do systemu. TO MZKP nie jest w KZK GOP? Ma ktoś jakieś konkretne informacje?
A generalnie propozycja ciekawa, zwłaszcza w świetle pomysłów na wprowadzenie krótszych (a więc też tańszych) opcji biletu. No i mam nadzieję, że z czasem do pomysłu podepną się też inni przewoźnicy miejscy
MZKP Tarnowskie Góry (który jest obsługiwany głównie autobusami PKM Świerklaniec) ma tylko wspólne bilety z KZK GOP, nic poza tym, jakiś czas temu do Międzygminnego Związku Komunikacji Pasażerskiej chciały przystąpić Pyskowice jednak wszystkie pozostałe gminy które zrzesza związek muszą wyrazić zgode, z powodu sprzeciwu Piekar Śląskich, Pyskowice do MZKP nie weszły a i same Piekary Śląskie jakiś czas później ze związku wystąpiły.
dddbb -Usunięty- Gość
Wysłany: 26-10-2016, 14:40
No to zamieszanie niesamowite... Czyli autobusami MZKP (np linia nr 5) na biletach KZK GOP można jechać, a na Ekobilecie (łączącym KŚ + KZK GOP + PKM Tychy) - już nie?
Ja myślałem że KZK GOP jest betonem nie do skruszenia, jeśli chodzi o integracje komunikacyjną. Jednak się pomyliłem, bo jak widać MZKP jest chyba większym. Mam nadzieję, że i ten beton skruszeje i w autobusach PKM Świerklaniec także Eko bilet będzie honorowany. Fajnie by było, jakby do tej oferty przyłączyła się komunikacja miejska w Częstochowie i Bielsku Białej. Wówczas byłoby cudownie
Faktycznie bałagan z tymi liniami, nie wiadomo czy ten Eko bilet będzie ważny w 820. W 830 pewnie tak, linie obsługuje KZK GOP, autobusy z 830 poza trasami do Bytomia, obsługują wewnętrzne trasy po Katowicach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum