Niedawno na kółeczku kolejowym, mieliśmy przerwę w Szczecinie, to zrobiliśmy kółeczko tramwajowe 3-ma liniami. I ogólnie w paru miejscach tramwaj wężykował, ale to i tak było nic w porównaniu do autobusów jeźdżących po dziurawych drogach, jakie bywają np. w Krakowie. Ja wolę 100 razy tramwaj po takich torach niż autobus po dziurach, szczególnie produkowane w Polsce Solarisy, próbują udawać że są super jak Skania czy Mercedes tylko niestety zawieszenie mają twarde bardzo. Nie zmienia to jednak faktu, że tory do remontu.
Zrobienie kółeczka 3 liniami nie oznacza jezcze że jesteś znawcą sieci i możesz się wypowiadać nt. stanu siecii. W Szczecinie torowiska są jednymi z najgorszych w Polsce, gorzej jest na Śląsku i gdzieś jeszcze tam. A porównywanie jazdy tramwajem do jazdy autobusem jest kompletnie bez sensu, bo to zupełnie inna bajka, inny rodzaj transportu.
No niestety, ale stan tego torowiska w Szczecinie to nie jedyny problem. Ja akurat wychowywałem się na ul.Potulickiej w Szczecinie, ale też przy ul.Sowińskiego, która jest obok i tam od mojego dzieciństwa, zawsze był taki sam stan torowisk tramwajowych. Podobnie z torowiskiem jest na ul.Narutowicza, gdzie też całe torowisko wymaga remontu, a poza tym same ulice wymagają remontu, gdyż niezbyt przyjemnie jeździ się samochodem po takich ulicach. Tam od wielu lat nic nie jest robione w tym kierunku, aby torowisko było sprawne i władze miasta o tej ulicy zapomniały. Mi osobiście to nie przeszkadza, ponieważ już od kilkunastu lat na tej ulicy nie mieszkam, ale mieszkańcom zdecydowanie może to przeszkadzać.
No tak mogłoby to wygladać? Ale zły stan torowisk jest nie tylko w zarządzie PKP, ale tez w zarządzie Urzędu Miasta. Torowisko na ul.Potulickiej w Szczecinie prawie się rozpada, sam widziałem kilka razy, gdy przyjeżdżałem do Szczecina, jak wygląda stan torowiska.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum